Τελευταία Νέα
Πολιτική

Seibert: Δεν έχει αλλάξει η θέση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος – Δεν υπάρχει θέμα haircut - Καμία διαφωνία με τον Gabriel

tags :
Seibert: Δεν έχει αλλάξει η θέση της Γερμανίας για το ελληνικό χρέος – Δεν υπάρχει θέμα haircut - Καμία διαφωνία με τον Gabriel
Πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και μετά θα γίνει η συζήτηση για το χρέος τόνισε ο Seibert
Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει θέση αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert, κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του αντικαγκελαρίου της Γερμανίας, S. Gabriel,  ο οποίος ζητά την ελάφρυνση του χρέους.
«Όλα έχουν εδώ και οκτώ μήνες αποσαφηνιστεί γραπτώς και σε αυτό αναφέρονται όλοι ξανά και ξανά.
Και στο τέλος υπάρχει και μία πολύ σημαντική φράση - διότι γίνεται πάλι λόγος για κούρεμα χρέους-  το Eurogroup επαναβεβαιώνει ότι ονομαστικό κούρεμα δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν.
Αυτή είναι, πιστεύω, η σαφής και διόλου αμφίσημη βάση πάνω στην οποία εργάζονται όλοι ώστε η εξέλιξη να είναι καλή» υπογράμμισε ο Seibert, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει αντίφαση στα λεγόμενα του με αυτά που λέει ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας.
«Ο κ. Gabriel  πηγαίνει λίγο παραπέρα από εκεί που πήγε το Eurogroup τον Αύγουστο, το οποίο εξέφρασε τη διάθεσή του να εξετάσει αυτές τις πιθανότητες και στο τέλος μίας εξέτασης μπορεί βεβαίως και να είναι το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει (ενν. η ελάφρυνση).
Αλλά αυτό δεν θα το προκαταλάβω εγώ εδώ.
Πρόκειται για έλεγχο που πρέπει να κάνουν από κοινού οι χώρες της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Seibert, την ώρα που η εκπρόσωπος του ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας υποστήριζε ότι «πρωταρχικός στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση».
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπ.Οικονομίας της Γερμανίας, B. Braams υποστήριξε ότι ο Gabriel μιλούσε στο πλαίσιο εκδήλωσης του SPD, ως αρχηγός του κόμματος και υποστήριξε ότι ο αντικαγκελάριος «μιλάει συνειδητά για ελάφρυνση χρέους και το έχει συγκεκριμενοποιήσει και τους περασμένους μήνες».
«Ελάφρυνση χρέους, π.χ. μέσω μεγαλύτερων ωριμάνσεων, αυτό εννοεί» είπε η Braams, η οποία απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχει αντίφαση μεταξύ των απόψεών του Gabriel και της θέσης της γερμανικής κυβέρνησης.
«Τις δηλώσεις που έκανε ο κ.Gabriel το Σαββατοκύριακο τις έκανε με την ιδιότητα του προέδρου του κόμματος.
Ως εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και για τον υπουργό Οικονομίας Gabriel [δηλώνω ότι] κατέστησε σαφές και στηρίζει το να δοθεί στην Ελλάδα μια προοπτική.
Η ελληνική κυβέρνηση χθες υλοποίησε μεταρρυθμίσεις και κατά την άποψη του υπουργού πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις ελάφρυνσης χρέους.
Όσον αφορά αυτό, βρίσκεται στο προσκήνιο η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και, στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, υπάρχουν ήδη οι αποφάσεις κρατών και κυβερνήσεων του περασμένου καλοκαιριού, με τις οποίες δόθηκε η προοπτική ότι πρέπει να γίνει συζήτηση για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, μέσω επιμήκυνσης, ωριμάσεων κ.ο.κ.» υποστήριξε η Braams.
Ερωτηθείσα σχετικά με το αν ο κ. Gabriel θεωρεί ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει σήμερα στο Eurogroup, η κ. Braams σημείωσε ότι δεν μπορεί να προκαταλάβει τις συζητήσεις των Βρυξελλών και συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα είναι η μακροπρόθεσμη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και, στην περίπτωση της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, η διεξαγωγή της συζήτησης.
Από τη σκοπιά του υπουργού Οικονομίας πρέπει αυτές οι συζητήσεις να διεξαχθούν τώρα και πολύ σύντομα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης