Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστρέφει η φρενίτιδα των meme stocks στη Wall Street… και αυτό δεν είναι καλό

Επιστρέφει η φρενίτιδα των meme stocks στη Wall Street… και αυτό δεν είναι καλό
Οι μετοχές των meme κερδίζουν για άλλη μια φορά το ενδιαφέρον των μικροεπενδυτών
Η φρενίτιδα των meme stocks, των τίτλων δηλαδή που αποτελούν κερδοσκοπικό στόχο πολλών μικρών κεφαλαίων, έχει επιστρέψει.
Τα «ονόματα» που αιχμαλώτισαν τη φαντασία των επενδυτών το 2021 — όπως το GameStop (GME) και η AMC Entertainment (AMC) — αυξάνονται όσο και περισσότερο, ένα σημάδι που η θεσμικοί της Wall Street βλέπουν με επιφυλακτικότητα.
Και ενώ η ξαφνική εμφάνιση της αστάθειας των μετοχών meme ήταν κάποτε μια αντίθετη προειδοποίηση κινδύνου για τις μετοχές τα προηγούμενα χρόνια, οι αυξήσεις του 2024 φαίνεται να σηματοδοτούν μια υγιή διάθεση ανάληψης κινδύνου για επενδύσεις.
Σε ένα κρίσιμο διάλειμμα από προηγούμενες εποχές διαπραγμάτευσης, μεγάλο μέρος της πρόσφατης αστάθειας των μετοχών meme τροφοδοτείται από πραγματικές ειδήσεις και θεμελιώδη στοιχεία, όπως τα κέρδη, σε αντίθεση με τις δημοσιεύσεις στο Reddit.
Σε μια ωδή στις μετοχές "Magnificent Seven" που έχουν εξάψει τη φαντασία των επενδυτών —και δοκίμασαν την υπομονή τους κατά καιρούς— το Yahoo Finance επέλεξε επτά γνωστά ονόματα που προσανατολίζονται στο λιανικό εμπόριο, τα οποία, κάποια στιγμή, χαρακτηρίστηκαν μετοχές memes.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στην κορυφή της λίστας υπάρχουν τα δύο μεγάλα, το GameStop και το AMC.
Σε αυτά, προστίθενται οι Carvana (CVNA), Beyond Meat (BYND), Kodak (KODK), Palantir (PLTR) και Coinbase (COIN).
Για να εντοπιστούν τα «συμπλέγματα» μεταβλητότητας σε αυτά τα επτά ονόματα, μετρήθηκε η αστάθεια του επόμενου τριμήνου και συγκεντρώθηκαν τυχόν μεγάλες κινήσεις (τουλάχιστον τρεις τυπικές αποκλίσεις ή περισσότερο για την ακρίβεια), τόσο πάνω όσο και προς τα κάτω, και για τα επτά ονόματα σε ένα κυλιόμενο παράθυρο πέντε ημέρες.
1_672.JPG
Η ιστορία

Όταν αυτά τα σήματα μετοχών memes υπερτίθενται σε ένα γράφημα του S&P 500, μπορεί κατά καιρούς να φαίνεται ότι προειδοποιούν προληπτικά για μια επικείμενη γενική αντιστροφή της αγοράς.
Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της bear market του 2022 και την έναρξη της επόμενης bull market, όταν η αστάθεια των meme stocks προηγήθηκε τεσσάρων πτώσεων στη γενική αγορά.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν τα meme stocks εκτινάχθηκαν και έγιναν πρωτοσέλιδα, ήταν απλώς μια περίπτωση καθυστερήσεων που έφτασαν τη διαφορά.
Οι νέες αγορές αντιμετώπισαν γρήγορα μια απότομη ανατροπή που τιμώρησε τους αγοραστές της πτώσης.
Αντιθέτως, από τα χαμηλά του Οκτωβρίου 2023, τα σήματα αστάθειας δεν φαίνεται να έχουν προγνωστική αξία για τη γενική αγορά.
Θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι πρόκειται απλώς για μια ανοδική αγορά με ρίσκο, στην οποία μια ανερχόμενη παλίρροια της αγοράς φέρνει και τις meme stocks.
Η βάση της απόδοσης μιας μετοχής στα κέρδη και τα θεμελιώδη σε αντίθεση με τα meme stocks σημαίνει ότι τα τριμηνιαία αποτελέσματα μπορεί να έχουν πραγματικά σημασία.
Οι επενδυτές της Palantir, βλέποντας τη μετοχή να υποχωρεί 14% την Τρίτη μετά τα αποτελέσματα της Δευτέρας, το έμαθαν με τον δύσκολο τρόπο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης