Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βίτσας (αν. υπ. Άμυνας): Προτεραιότητα είναι να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη

Βίτσας (αν. υπ. Άμυνας): Προτεραιότητα είναι να εκκενωθούν το λιμάνι του Πειραιά και η Ειδομένη
«Ο στόχος είναι τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δ. Βίτσας
(upd) Κέντρα φιλοξενίας στην Ήπειρο επισκέφτηκε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι «να εκκενωθεί το λιμάνι του Πειραιά, να εκκενωθεί η Ειδομένη, να αναμορφωθούν τα παλιά κέντρα φιλοξενίας και να βελτιώσουμε τον συγχρονισμό όλων των υπουργείων».
Ειδικότερα, ο κ. Βίτσας στον Κατσικά Ιωαννίνων, επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας και συμμετείχε σε σύσκεψη για την επιτόπου εξέταση της κατάστασης, όπου συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, Γιάννης Στέφος, Γιάννης Καραγιάννης και Μερόπη Τζούφη, ως εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Αντώνης Βασιλείου, ο Διοικητής της 8ης Μεραχίας Ταξίαρχος Ανδρεόπουλος Νικόλαος, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας ο Παντελής Κολόκας και ο Αστυνομικός Διευθυντής της περιοχής.
Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εδώ και 46 μέρες έχουμε βρεθεί σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως πρόσφυγες».
Τα κέντρα φιλοξενίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι αυτή τη στιγμή διαφόρων επιπέδων, αυτά που έχουν τα περισσότερα προβλήματα όπως είναι στο Κουτσόχερο, στον Κατσικά και δύο στη Βόρειο Ελλάδα, και αυτά που περισσότερο μοιάζουν με μόνιμες δομές.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «Κέντρα φιλοξενίας σαν τον Κατσικά δεν έχουν πολύ χρόνο ζωής.
Να πω 5-6 μήνες, να περάσει το καλοκαίρι.
 Άρα αναγκαστικό και σχεδιασμένο είναι αυτά να αλλάξουν».
Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «το πρώτο πράγμα είναι να λειτουργήσει η Συμφωνία και να σταματήσουν οι ροές από την Τουρκία.
Αυτό σταθεροποιεί τον πληθυσμό των προσφύγων και των μεταναστών.
Αφ' ης στιγμής σταθεροποιηθεί - χθες ήρθαν 30 άνθρωποι - τότε θα γίνει ολόκληρη αναπροσαρμογή και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση προς την Ευρώπη και σε σχέση με τη μετεγκατάσταση στην Ελλάδα».
Ανέφερε ακόμη ότι στη δεύτερη και στην τρίτη φάση, οι Περιφέρειες της χώρας, όπου δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα πρόσφυγες, σε αυτές με ένα λελογισμένο τρόπο θα μεταφερθούν.
Κάνοντας αναφορά στα κονδύλια που χρησιμοποιούνται , είπε ότι είναι από κρατικά χρήματα, αλλά ήδη ξεκίνησε η χρηματοροή από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία χωρίζονται σε τρία προγράμματα, που τα χειρίζεται η Κομισιόν, δηλαδή ο κ. Αβραμόπουλος, και σε ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας που το χειρίζεται ο κ. Στυλιανίδης, ο Κύπριος Επίτροπος».
Ακολούθησε επίσκεψη στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Φιλιππιάδα του Δήμου Ζηρού, απ΄ όπου ο κ. Βίτσας ανέφερε ότι η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη και θα βελτιώνεται συνεχώς.
«Αφού σταθεροποιηθεί η κατάσταση - η οποία σταθεροποίηση έχει να κάνει με τη συμφωνία ΕΕ και Τουρκίας και το κατά πόσο αυτή υλοποιείται - και δεν έχουμε νέες προσφυγικές ροές και αφού ξεκινήσει η μετεγκατάσταση τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο σχέδιό μας είναι να προχωρήσουμε σε πιο μικρά κέντρα, σε πιο διαχειρίσιμα και με πιο σταθερές δομές, όχι σε σκηνές αλλά σε κτιριακές εγκαταστάσεις», ανέφερε ο κ. Βίτσας.
Ωστόσο, αυτό, όπως είπε, δεν πρόκειται να γίνει πριν περάσουν 2 και 3 μήνες.
Πάντως, στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, είναι από τη Δευτέρα στην Αθήνα να ληφθούν κάποιες αποφάσεις βελτίωσης «και να έχουμε μια συνεχή σύνδεση με κάθε κέντρο φιλοξενίας, την εδώ ηγεσία του Στρατού αλλά και την εδώ ηγεσία των θεσμών».

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Η εκκένωση του λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης, η αναδιαμόρφωση των κέντρων φιλοξενίας , αλλά και η βελτίωση του  συντονισμού όλων των υπουργείων στην παροχή υπηρεσιών, αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, από τα Ιωάννινα.
Ο κ. Βίτσας πραγματοποίησε επίσκεψη «εργασίας», όπως είπε, στο Κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τα προβλήματα τους.
«Ο στόχος μας είναι με γρήγορο ρυθμό τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας να αναδιαμορφωθούν, να φτάσουν τουλάχιστον σε ένα μέσο επίπεδο.
Αλλά, δεν θα σταματήσουμε εκεί.
Ξέρετε πηγαίνουμε από μεγάλες δομές φιλοξενίας προς μικρότερες, οι οποίες κάποια στιγμή θα φέρουν σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στα κέντρα που λειτουργούν σε στεγασμένους χώρους στην Κόνιτσα, στα Δολιανά και από χθες στο Τσεπέλοβο, τονίζοντας ότι μόλις γίνει η σχετική αναμόρφωση στην παλιά Παιδόπολη «Αγία Ελένη» θα μεταφερθεί ικανός αριθμός προσφύγων  από τον Κατσικά, διαβεβαιώνοντας ότι η δομή αυτή θα σταματήσει να λειτουργεί τους επόμενους λίγους μήνες.
Σημειώνεται ότι μικρά προσφυγόπουλα υποδέχτηκαν τον κ.Βίτσα με λουλούδια και ένα τραγούδι για την ειρήνη, την αγάπη και τη παιδική τους αθωότητα.
Ακόμη, ο κ. Βίτσας ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης, σημειώνοντας πως  εδώ και 46 ημέρες η Ελλάδα βρέθηκε σε μια νέα κατάσταση σε σχέση με το προσφυγικό, με αποτέλεσμα στη χώρα μας να παραμένουν αυτή τη στιγμή πάνω από 50 χιλιάδες κυρίως πρόσφυγες και μετανάστες, δημιούργησε την ανάγκη, να συγκροτηθούν με ταχύ ρυθμό κέντρα φιλοξενίας διαφόρων επιπέδων, με προβλήματα και περισσότερες δυσκολίες κάποια, όπως είναι στο Κουτσόχερο, στον Κατσικά.

(Πρώτη ενημέρωση 16:54, Κυριακή 17 Απριλίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης