Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Αφετηρία για την προσέλκυση επενδύσεων η υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ - Cosco για τον ΟΛΠ

tags :
Τσίπρας: Αφετηρία για την προσέλκυση  επενδύσεων η υπογραφή της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ - Cosco για τον ΟΛΠ
Συνάντηση Τσίπρα με τον επικεφαλής της Cosco στο Μαξίμου
(upd) Αφετηρία για την προσέλκυση και άλλων επενδύσεων, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, την υπογραφή της συμφωνίας του ΤΑΙΠΕΔ με την Cosco, για τον ΟΛΠ.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια κίνηση που θα καταστήσει τον δρόμο του Μεταξιού συντομότερο.
Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα φάση, όπου η έμφαση δίνεται στην ανασύγκροτηση και την ανάκαμψη της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ομίλου της Cosco, Xu Lirong, ανέφερε ότι ο όμιλος αποδίδει μεγάλη σημασία στην τιμή που έκανε η κυβέρνηση, ορίζοντας η υπογραφή της συμφωνίας να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επένδυση
Η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, με κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης να σημειώνουν ότι δεν πωλείται το λιμάνι, το οποίο παραμένει στην ιδιοκτησία του ελληνικού Δημοσίου, αλλά η εταιρεία που διαχειρίζεται τις λιμενικές υποδομές.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης, η συμφωνία για τη σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΠ στην China COSCO Shipping Corporation Limited που υπογράφηκε, είναι τιμήματος 368,5 εκατ. ευρώ, με τη συνολική αξία (της συμφωνίας) να ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Η συνολική αξία της οικονομικής συμφωνίας αναλύεται ως εξής:
– 368,5 εκατ. ευρώ προσφορά της COSCO για το 67% του ΟΛΠ.
– 350 εκατ. ευρώ υποχρεωτικές επενδύσεις την επόμενη δεκαετία.
– 410 εκατ. ευρώ τα αναμενόμενα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης.
– 400 εκατ. ευρώ από τα αναμενόμενα μερίσματα για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7%, το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει, τόκους και εκτιμώμενες νέες επενδύσεις μέχρι τη λήξη της παραχώρησης το 2052.
Επισημαίνεται, ότι η σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών υπογράφεται μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ η συμφωνία θα επικυρωθεί από τη Βουλή και εκτιμάται ότι εντός του Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή μεταβίβασης των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.
Επίσης, τονίζουν ότι ο ΟΛΠ είναι παραχωρησιούχος του λιμένος μέχρι το 2052 (master concession) και όχι ιδιοκτήτης του και ότι ο ΟΛΠ έχει ουσιαστικά, ήδη, αποκρατικοποιηθεί με την είσοδό του στο ΧΑ το 2003, με την πώληση 26% των μετοχών σε ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με αυτήν την εξέλιξη επιτυγχάνεται, με απόλυτη επιτυχία, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συναρμόδιων υπουργών θα υπογραφεί σήμερα η σύμβαση παραχώρησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και της China COSCO Shipping Corporation.
Σημειώνεται ότι παραχωρείται το 67% του ΟΛΠ αντί σχεδόν 370 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα υπογραφεί η σύμβαση για τον ΟΛΠ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Cosco.
Μια ώρα αργότερα στο Ζάππειο, θα γίνει ειδική φιέστα για την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco παρουσία πολλών υπουργών και επίσημων προσκεκλημένων.  
Υπενθυμίζεται ότι την 1η Απριλίου εγκρίθηκαν οι μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης χρήσης χώρων του ΟΛΠ ΑΕ εγκρίθηκαν από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του Οργανισμού, ενώ εγκρίθηκε και η εκλογή νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που παραμένουν εκκρεμή, είναι το ζήτημα για τη δημιουργία της ΔΑΛΠ , της Δημόσιας Αρχής Λιμένα Πειραιά. για να διαχειριστεί ως καθολικός διάδοχος του ΟΛΠ τις λειτουργίες του λιμανιού.
Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η COSCO θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια νέα μορφή κρατικού παρεμβατισμού και εμποδίζεται η επιχειρηματικότητα.
Σημειώνεται πως σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται σήμερα οι λιμενεργάτες, οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και απειλούν με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις για να προασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα των λιμανιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης