Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουβέλης: Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ - Με ενδιαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου

Κουβέλης: Οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ - Με ενδιαφέρει η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου
«Η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο», ανέφερε ο ιδρυτής της Ε.ΚΙ.Ε.Α, Φ. Κουβέλης
Ζυμώσεις στο χώρο της κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας προμηνύει η εκδήλωση που οργανώνει στις 18 Απριλίου η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Ε.ΚΙ.Ε.Α), με τίτλο «Mνημόνια- Αριστερά – Προοδευτική διακυβέρνηση».
Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, η πρώην υπουργός και Βουλευτής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο ιδρυτής  της Ε.ΚΙ.Ε.Α και πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Πάντως, ο  κ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής αναφέρει ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε» με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα αναφέρει πως «είναι θέμα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ να επεξεργαστεί ένα σχέδιο πολιτικής και οργανωτικής συμπόρευσης των δυνάμεων, που, με κορμό εκείνον, εργάζονται για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Θεωρώ, πάντως, πως οι συνθήκες είναι ώριμες για να συναντηθούμε».
Για το εάν και πότε θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης αναφέρει ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο καλοκαίρι, πραγματοποίησε  μία σημαντική ευρωπαϊκή στροφή.
Καρπός της μετακίνησης αυτής, προσωπικά θα την χαρακτήριζα ως μετατόπιση στο χώρο του αριστερού ρεαλισμού, υπήρξε η σκληρή αλλά αναγκαία συμφωνία με τους δανειστές και η αποδοχή εκ μέρους του της θέσης ότι η ευρωζώνη αποτελεί μονόδρομο για τα συμφέροντα της χώρας και της κοινωνίας.
Η εξέλιξη αυτή αίρει σε μεγάλο βαθμό τους λόγους που κατέστησαν επιβεβλημένη την αποχώρησή μας από τον Συνασπισμό το 2010».
Μάλιστα, για το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό το όνομά του φέρεται μεταξύ αυτών που συζητούνται για κάποιο επόμενο ανασχηματισμό, ο κ. Κουβέλης αρνείται ότι έχει συζητήσει κάτι σχετικό και προσθέτει πως «αυτό που με ενδιαφέρει είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, ώστε κάποια στιγμή η κοινωνία και η οικονομία να βγουν από τον θανάσιμο εναγκαλισμό της κρίσης».
Ακόμη, σε ερώτηση για το εάν εξακολουθεί να διαφωνεί με την προοπτική της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου από την κεντροαριστερά, τώρα που φαίνεται ότι συγκλίνουν Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ότι δεν διαφωνεί «με τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου – διαφωνώ με τη δημιουργία ενός πόλου που λειτουργεί ως ο κατ’ επάγγελμα εταίρος της Νέας Δημοκρατίας».
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «τις συνθήκες ενίσχυσης του διπολισμού που διαμορφώνουν η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη στη ΝΔ και η ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο χώρος της κεντροαριστεράς, όπως τον αποκαλείτε, δεν αρκεί να συσπειρωθεί.
Οφείλει να διεκδικήσει και το ζήτημα της ουσιαστικής πολιτικής του αυτονομίας».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κουβέλης, με αφορμή τη συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα,  τονίζει ότι «η αίσθησή μου είναι ότι η κυβέρνηση είναι ειλικρινής όταν λέει ότι δεν έχει εκλογικό σενάριο», καθώς και ότι ο ίδιος πρότεινε στον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και να καταργήσει το bonus των 50 εδρών, αλλά και  να προωθήσει την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Τέλος, για τους διορισμούς συγγενών και κομματικών φίλων, μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «κόμματα και πρόσωπα που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να θεμελιωθούν οι πελατειακές σχέσεις, υποδύονται τώρα τους αδιάφθορους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην κυβέρνηση για να ακυρώσει και  το κομματικό κράτος».
Όπως αναφέρει, ακούει «διάφορα τρομερά και φοβερά για μαζικούς διορισμούς χιλιάδων ανθρώπων στο δημόσιο, την ώρα που οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε ένας διορισμός», συμπληρώνοντας ότι αυτό που μπορεί να γίνει είναι η αξιοποίηση ενός σχετικά μικρού αριθμού μετακλητών.
Προσθέτει ωστόσο ότι «πιθανώς και σε αυτό το επίπεδο να έχουν γίνει λανθασμένες επιλογές ή κινήσεις που θα έπρεπε να αποφευχθούν», σημειώνοντας ότι εάν θέλουμε να καταργηθεί ο θεσμός των μετακλητών, «ας το συζητήσουμε δημοσίως, χωρίς υπερβολές και μεγαλοστομίες, που εκφωνούνται χάριν εντυπώσεων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης