Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Πετύχαμε την κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού - Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας

Τσίπρας: Πετύχαμε την κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού - Αποτρέψαμε τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας
«Τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο με την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας», τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός
Για σημαντική διπλωματική επιτυχία της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, καθώς, όπως είπε, «έγινε πράξη αυτό που προσπαθούσαμε εδώ και 3 μήνες, το να υπάρξει, δηλαδή, κοινή αντιμετώπιση του προσφυγικού».
Παράλληλα, τόνισε ότι αποτράπηκαν οι «παράλογες απαιτήσεις» της Τουρκίας
«Από την πρώτη στιγμή έπρεπε το θέμα να αντιμετωπισθεί από κοινού», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμφωνία με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε: «Πριν από 15 ημέρες οι περισσότεροι περίμεναν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία», ενώ τώρα «τα σχέδια των μονομερών ενεργειών μπαίνουν στο ψυγείο με την επίτευξη της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας».
Ο έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη στενή συνεργασία του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.
Ως προς τα ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρόεδρο Hollande {πρόεδρος της Γαλλίας}, καθώς δέχθηκε να ανοίξει το κεφάλαιο 33, που αφορά στην οικονομική πτυχή, ενώ προσέθεσε ότι ανοίγουν και κεφάλαια, «όπως η φιλελευθεροποίηση της βίζας».
«Κάναμε μία παρακινδυνευμένη κίνηση με τη συνάντηση στη Σμύρνη και πετύχαμε σημαντικούς στόχους», συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «ό,τι συμφωνήθηκε στη Σμύρνη, επιβεβαιώνονται σήμερα σε διεθνές επίπεδο».
«Όποιος τολμά με σχέδιο στην εξωτερική πολιτική έχει επιτυχίες, όποιος περιχαρακώνεται δεν κερδίζει ποτέ», υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Σχολιάζοντας τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της Συνόδου, ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απαιτήσαμε πλήρη κάλυψη ότι η συμφωνία θα είναι μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».
Ακόμα, σημείωσε ότι «η εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα θα γίνεται εξατομικευμένα, με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».
Στις επιτυχίες της Ελλάδας προσέθεσε την «άμεση ενίσχυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό στην ελληνική υπηρεσία ασύλου», διευκρινίζοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα έρθουν 2.300 άτομα στην Ελλάδα για να βοηθήσουν στη διαδικασία της εξέτασης αιτήσεων ασύλου».
Στη συνέχεια επισήμανε πως «η κεντρική λογική της απόφασης είναι ότι χτυπάμε τους διακινητές, προσπαθούμε να εμποδίσουμε τις παράνομες ροές και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νόμιμη οδό για τη μεταφορά των προσφύγων», χαρακτηρίζοντας «θετικό βήμα» την απόφαση για την αποδοχή 72.000 προσφύγων από την Τουρκία.
«Η Τουρκία έχει αναλάβει το χτύπημα του δικτύου διακινητών στις ακτές της.
Η Τουρκία δεσμεύεται ότι η επιχείρηση του ΝΑΤΟ θα είναι ουσιαστική.
Δίνουμε ισχυρό αντικίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες να χρησιμοποιήσουν τα δίκτυα των διακινητών», προσέθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Παράλληλα, όπως και άλλοι ηγέτες της ΕΕ, κατέστησε σαφές ότι «οι παράνομοι μετανάστες θα επιστρέφονται άμεσα, ενώ οι νόμιμοι μετανάστες θα έχουν προτεραιότητα για το άσυλο».
Συνεχίζοντας τόνισε πως για την ελληνική κυβέρνηση «αποτελεί άμεση προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στα βόρεια σύνορά μας».
Η Ελλάδα απευθύνει έκκληση στους ανθρώπους στην Ειδομένη να φύγουν από την περιοχή και να μεταφερθούν στα κέντρα υποδοχής, είπε.
«Πήραμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία», τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι «πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να είμαστε το ταχύτερο δυνατό έτοιμοι να την εφαρμόσουμε».
Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι «οι 2.300 που θα έρθουν από την Ευρώπη να βοηθήσουν είναι συνεργάτες μας, όχι τοποτηρητές
Τοποτηρητές θα είμαστε όλοι μας.
Και οι «28» και οι τουρκικές αρχές και θα είμαστε υπόλογοι».
Σε δεύτερη ερώτηση απάντησε ότι «η επιτυχής τήρηση των συμφωνηθέντων και οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι προϋποθέσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».
«Πριν από 11 ημέρες είχαμε από την πλευρά του ούγγρου πρωθυπουργού veto, αλλά τώρα δέχτηκε τη συμφωνία», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «επιτυχία», το γεγονός ότι τώρα έχουμε σε πρώτο πλάνο την κοινή ευρωπαϊκή λύση.
Σχολιάζοντας το ζήτημα Μουζάλα, εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή με τον Πάνο Καμμένο, εξαίροντας τόσο τη συνεισφορά του Γιάννη Μουζάλα, όσο και του Πάνου Καμμένου για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ακόμα:
«Θα θέλαμε να υπάρχει αναλογική συμμετοχή των κρατών μελών στην μετεγκατάσταση προσφύγων.
Η μετεγκατάσταση και η επανεγκατάσταση πρέπει να είναι σε αναλογική κατάσταση.
Όσοι δε δεχτούν να πάρουν πρόσφυγες θα πρέπει να έχουν κάποια άλλη συνεισφορά, ίσως οικονομική».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «η ελληνική πλευρά θα τηρήσει πλήρως όσα συμφωνήσαμε τον Ιούλιο με τους θεσμούς. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», ενώ εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης