Τελευταία Νέα
Πολιτική

Συμβούλιο ΥΠΕΣ ΕΕ: Σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό

Συμβούλιο ΥΠΕΣ ΕΕ: Σοβαρές επιφυλάξεις για τους όρους συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η Τουρκία πληροί μόνο τις μισές από τις 70 περίπου τεχνικές προϋποθέσεις για την άρση των περιορισμών στη χορήγηση βίζας
Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στην προοπτική της άρσης των όρων και των προϋποθέσεων για την έκδοση βίζας σε υπηκόους της Τουρκίας που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες εντός της ζώνης.
Η διευκόλυνση της χορήγησης βίζας σε Τούρκους υπηκόους, και με εφαρμογή της πρόβλεψης εντός των επομένων μηνών, είναι ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας προκειμένου η δεύτερη να συμβάλλει στον έλεγχο των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.
Το κείμενο στο οποίο οι ηγέτες της Ε.Ε. και της Τουρκίας συμφώνησαν επί της αρχής στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας προβλέπει ότι η Άγκυρα θα εμποδίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα το διπλασιασμό της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες που ζουν στην τουρκική επικράτεια, την άρση της υποχρέωσης των Τούρκων να παίρνουν βίζα για να επισκέπτονται την Ε.Ε., καθώς και την επιτάχυνση των εδώ και καιρό αποτελματωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.
Η πρόβλεψη αυτή, όμως, δεν φαίνεται, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ικανοποιεί αρκετούς υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ οι οποίοι εκτιμούν ότι υπάρχουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες να αποσαφηνιστούν.
Οι 28 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έδωσαν προθεσμία στους εαυτούς τους ως το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17η-18η Μαρτίου) για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία αν και ήδη υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις για τις αξιώσεις της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις επιδόσεις της στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων αλλά και της ελευθερίας του Τύπου..
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι η Τουρκία - ένα κράτος με πληθυσμό, επισήμως, 75 εκατομμυρίων - πληροί μόνο περίπου τις μισές από τις 70 και πλέον τεχνικές προϋποθέσεις για να επιτρέπεται στους υπηκόους της να ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ευρώπη.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών η οποία τόνισε:
«Εγείρει πολλά ερωτήματα το γεγονός ότι η Τουρκία θέτει μια εφημερίδα που επικρίνει την κυβέρνηση υπό τον έλεγχο του κράτους, και έπειτα από τρεις ημέρες παρουσιάζει μια λίστα επιθυμιών κι επιβραβεύεται με συζητήσεις σχετικά με την ταχύτερη άρση της βίζας».
Ο ομόλογός της του Βελγίου σημείωσε ότι οι Τούρκοι «απέχουν πολύ από τις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης» αναφερόμενος στο γεγονός πως το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει ταχύτερο άνοιγμα πρόσθετων κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Επέμεινε, δε, ότι πρέπει να δούμε «λεπτομερώς εάν είναι εφαρμόσιμα όσα προβλέπει, την ώρα που πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και ο ΟΗΕ, προειδοποιούν ότι η μαζική επαναπροώθηση προσφύγων θα παραβίαζε το διεθνές δίκαιο.
Πρέπει να εξακριβωθεί η εφαρμοσιμότητα του σχεδίου συμφωνίας σε "νομικό, διπλωματικό, πολιτικό αλλά επίσης και ανθρώπινο επίπεδο».
Βάσει του σχεδίου συμφωνίας, η Τουρκία θα προχωρά στην επανεισδοχή όλων των προσφύγων και των μεταναστών: αυτών που δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά και όλων όσοι σώζονται στη θάλασσα, ακόμη και εκείνων που προσπαθούν να σωθούν π.χ. από τον πόλεμο στη Συρία και άρα δικαιούνται διεθνή προστασία.
Αλλά αυτή η αναγκαστική, μαζική επαναπροώθηση μεταναστών και προσφύγων στην Τουρκία μοιάζει δύσκολη στην εφαρμογή της, πολύ περισσότερο διότι πολλοί ήδη ρίσκαραν τη ζωή τους και ξόδεψαν μεγάλα χρηματικά ποσά για να φθάσουν στην Ευρώπη.
Κατά ορισμένους αξιωματούχους της ΕΕ ότι η επανεισδοχή μερικών θα αρκέσει για να πείσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πως δεν έχουν καμιά πιθανότητα να μείνουν και να συμφωνούν να πηγαίνουν πίσω στην Τουρκία.
Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. συζητούν επίσης στις Βρυξέλλες τα σχέδια για μια κοινή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, που τα κράτη μέλη ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να αναπτύξουν για πρώτη φορά στα τέλη του καλοκαιριού στα εξωτερικά σύνορα.
Για να διευκολυνθεί η Ελλάδα, όπου έχουν καθηλωθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες υπό όλο και πιο δύσκολες ανθρωπιστικές συνθήκες, η ΕΕ σχεδιάζει παράλληλα να αυξήσει τις μετεγκαταστάσεις.
Ως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί πάνω από 900 άνθρωποι. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να συγκριθεί ασφαλώς με τους 160.000 που τα κράτη μέλη έχουν συμφωνήσει να υποδεχθούν.
Επίσης υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. - της Ιταλίας, της Ισπανίας - εμφανίστηκαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο, με τα σύνορα πλέον ουσιαστικά κλειστά στα δυτικά Βαλκάνια, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να ακολουθήσουν άλλες οδούς.
Η πίεση θα αυξανόταν για την Ιταλία, επισήμαναν, εάν πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούσαν να φύγουν από την Ελλάδα προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη μέσω Αλβανίας και Αδριατικής.
«Εργαζόμαστε για να το αποτρέψουμε αυτό», είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, αποφεύγοντας, όμως, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης