Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παραδοχή Μαξίμου ότι τα σύνορα είναι κλειστά - Δείγμα αδυναμίας της Ε.Ε. οι δηλώσεις Tusk - Αισιοδοξία για την αξιολόγηση

Παραδοχή Μαξίμου ότι τα σύνορα είναι κλειστά -  Δείγμα αδυναμίας της Ε.Ε. οι δηλώσεις Tusk - Αισιοδοξία για την αξιολόγηση
Κεντρικός στόχος είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου
Μετά την κόντρα που ξέσπασε από τις δηλώσεις Tusk που προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα αλλά και την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό από την Angela Merkel, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ανέφεραν ότι «ο κ.Τουσκ προσπαθεί να σβήσει με μια γόμα τη διαχωριστική γραμμή Βίζενγκραντ-προθύμων».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε από μονομερείς ενέργειες.
Και ανεξάρτητα το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην επόμενη σύνοδο εμείς θέλουμε αυτό να αποδοκιμαστεί.
Να αποδοκιμαστούν οι μονομερείς ενέργειες.
Αποδοκιμασία μέσα στη διαδικασία και στο κείμενο συμπερασμάτων όσο γίνεται».
Παράλληλα, οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, παραδέχτηκαν ότι "στην πραγματικότητα τα σύνορα είναι κλειστά".
Στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά για τους μετανάστες.
Όμως τα σύνορα είναι κλειστά», και επισήμαναν ότι «κεντρικός μας στόχος είναι να περάσει η διαχείριση του προσφυγικού στην Τουρκία.
Εμείς λέμε ότι χρειάζεται ένας ανθρωπιστικός διάδρομος.
Επανεγκατάσταση των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ και επανεγκατάσταση κατευθείαν των ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία από εκεί.»
Χαρακτηρίζουν, ωστόσο, ανησυχητικό ότι οι χώρες του Βίζενγκραντ είναι έτοιμες να μπλοκάρουν και τη συμφωνία με την Τουρκία.
«Γιατί αν ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να πάρουν και αυτοί πρόσφυγες», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Οι πηγές του Μαξίμου, σημείωναν ακόμα ότι «πρέπει να παρακολουθήσουμε με μεγάλη προσοχή αυτό που έκανε χθες ο Tusk.
Το κάνει γιατί υπάρχει αδυναμία στην Ευρώπη να χαράξει κοινή γραμμή.
Προσπαθεί να μην υπάρξει σύγκρουση των υπολοίπων χωρών με τις χώρες του Βίζενγκραντ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «υπάρχει μια συνθέτη διπλωματική δραστηριότητα από την Ελλάδα για να φτάσουμε στο σημείο της συμφωνίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έγινε το ταξίδι στη Τουρκία.
Αυτό που κάνουμε με την Τουρκία το κάνουμε εκπροσωπώντας την ΕΕ».
Τέλος, τόνιζαν ότι «ένα από τα ζητήματα που επιτυχώς λύθηκαν είναι το θέμα της επιστροφής των ανθρώπων που δεν έχουν δικαίωμα προστασίας.
Αυτό είναι καλό γιατί χτυπά την αξιοπιστία των διακινητών».

Αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Νέα ποιοτικά στοιχεία που ενισχύουν την αισιοδοξία της κυβέρνησης ότι η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει εντός του Απριλίου, έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες, και σύμφωνα με πηγές η συμφωνία που τελικά θα επιτευχθεί θα είναι πιο κοντά στις θέσεις της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων και όχι κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την ενημέρωση της κοινής γνώμης, και όπως έγινε γνωστό αναμένεται να καθιερωθεί τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών. Τα νέα ποιοτικά στοιχεία, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, που επικαλείται η κυβέρνηση είναι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και το γεγονός ότι οι θεσμοί, θέτουν πλέον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περί τα τέλη Απριλίου.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εξελίξεις αυτές σηματοδοτούν μια σημαντική υποχώρηση των θέσεων του ΔΝΤ, ιδιαίτερα όσον αφορά την αξιολόγηση, καθώς -όπως σημειώνεται από τις ίδιες πηγές- το κυρίαρχο εργαλείο του ΔΝΤ για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα ήταν η μη άφιξη των θεσμών στην Αθήνα λόγω διαφωνιών. Από τη στιγμή που οι θεσμοί βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση εξελίσσεται, η συμφωνία θα κλείσει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης