Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κόντρα Τσίπρα, Merkel - Tusk για τα κλειστά σύνορα - Η Τουρκία δεν θα δέχεται πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

Κόντρα Τσίπρα, Merkel - Tusk για τα κλειστά σύνορα - Η Τουρκία δεν θα δέχεται πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά
Περιμένουμε ο κ. Tusk να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν, σημειώνει ο Τσίπρας
(Upd4) Οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, με αφορμή τις δηλώσεις του Tusk νωρίτερα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών.
Στο μείζον αυτό ζήτημα παρενέβη και η A. Merkel η Γερμανίδα Καγκελάριος επικρίνοντας το κλείσιμο των συνόρων.

Ειδικότερα, σε διάψευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, που δήλωσε νωρίτερα ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε., προέβη μέσω του προσωπικού του λογαριασμού tweet ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «ο Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων».
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας μέσω του twitter έστειλε το εξής μήνυμα:
«O Βαλκανικός δρόμος έκλεισε εξαιτίας μονομερών ενεργειών από χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Ε.Ε. δεν έχει μέλλον αν προχωρά με μονομερείς ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα.
Περιμένουμε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, είχε δηλώσει ότι «οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν», σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε.
Το θέμα φαίνεται ότι έχει προκύψει λόγω διαφορετικών ερμηνειών του κειμένου συμπερασμάτων από τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας 7 Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σημείο 2 του κειμένου συμπερασμάτων:
«Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through).
Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».
Όπως φαίνεται από αυτό το κείμενο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε η επάνοδος σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του κώδικα συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, ήτοι οι αποφάσεις καλούσαν τις χώρες-μέλη της συνθήκης Σένγκεν να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες, ανοίγοντας και πάλι τα σύνορά τους, κάτι όμως που δεν συνέβη, αφού μέσα σε 72 ώρες προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους.
Όμως, σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου φαίνεται ότι επέλεξε να «ερμηνεύσει» την απόφαση, μένοντας στο σκέλος που μιλάει για τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through).

Κομισιόν: Οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύση - Διαπίστωση και όχι πρόθεση από τον Tusk

Η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι όλα τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος του Διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να "μιλάνε μεταξύ τους" αντί να "κάνουν πράγματα το ένα στο άλλο" ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, με αφορμή την κόντρα Τσίπρα - Tusk.
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράζεται την άποψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε τα εν λόγω κράτη, ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε στη φράση της τελικής δήλωσης της συνόδου κορυφής της Δευτέρας, περί τέλους στην παράτυπη ροή των μεταναστών, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για δήλωση "διαπίστωσης" και όχι "πρόθεσης".
Επίσης, έκανε αναφορά στη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι "είναι ξεκάθαρο πως οι μονομερείς ενέργειες δεν προσφέρουν λύσεις".
Σε ό,τι αφορά της κατάσταση στην Ειδομένη, σημείωσε πως η "ανθρωπιστική καταστροφή λαμβάνει χώρα σε ελληνικό έδαφος" και πως η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να επωμιστεί αυτό το βάρος, αν και "ασύμμετρο", με τη συνδρομή της ευρωπαϊκής βοήθειας. "Κινητοποιούμε" όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία "έκτακτης ανάγκης" έτσι ώστε να βοηθήσουμε "βραχυπρόθεσμα" όσους βρίσκονται στην "τρομερή" αυτή κατάσταση, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει την "καλύτερη χρήση όλων αυτών των εργαλείων".

Bozkir (Υπ. Ευρωπαϊκών θεμάτων): Η Τουρκία δεν θα δεχτεί πρόσφυγες που ήδη έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά

Η Τουρκία δεν θα δεχτεί πρόσφυγες που ήδη έχουν περάσει στα ελληνικά νησιά, δήλωσε ο υπουργός επί των Ευρωπαϊκών θεμάτων της χώρας, Volkan Bozkir.
Ωστόσο, η Τουρκία, όπως ανέφερε, θα δεχτεί κάποιες δεκάδες χιλιάδες προσφύγων, αλλά όχι εκατομμύρια.
Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας, διευκρίνισε ο τούρκος υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που θα δεχθεί πίσω η Τουρκία θα αντιπροσωπεύει χιλιάδες ή δεκάδες χιλιάδες και όχι εκατομμύρια.

Merkel: Δεν λύνεται το πρόβλημα με κλείσιμο συνόρων

Το πρόβλημα δεν λύνεται όταν ένας λαμβάνει μια απόφαση τα μέτρα των βαλκανικών χωρών δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς μια ευρύτερη απάντηση της ΕΕ στην προσφυγική κρίση ανέφερε η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Merkel.
Αυτό δεν είναι η λύση στο συνολικό πρόβλημα, δήλωσε η Μέρκελ σε προεκλογική εκδήλωση και πρόσθεσε ότι, βεβαίως έρχονται τώρα λιγότεροι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Γερμανία, αλλά για αυτό όμως βλέπουμε κάθε βράδυ τις τηλεοπτικές εικόνες αποκλεισμένων προσφύγων στην Ελλάδα.

Tusk (ΕΕ): Απόφαση των «28» να κλείσει ο βαλκανικός διάδρομος - Όχι μονομερής ενέργεια

Εφαρμογή της κοινής απόφασης των 28 αρχηγών των κρατών - μελών της ΕΕ και όχι μονομερής ενέργεια είναι το κλείσιμο των συνόρων από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του λεγόμενου βαλκανικού δρόμου για τους πρόσφυγες.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει με δύο διαδοχικές αναρτήσεις στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk ο οποίος υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή από πλευράς Σλοβενίας, Κροατίας, Σερβίας και τελικά πΓΔΜ αποτελεί υλοποίηση μέρος της στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Συγκεκριμένα στο πρώτο tweet ο Donald Tusk αναφέρει:
«Οι παράτυπες ροές μεταναστών κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίζονται. Δεν είναι ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Και στο δεύτερο:
«Ευχαριστώ τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης».
Όπως μετέδιδε και νωρίτερα το bankingnews μετά και από την επίσημη απόφαση της πΓΔΜ, το σύνολο το βαλκανικού διαδρόμου είναι κλειστό και εκτιμάται ότι δεν θα ανοίξει πριν την νέα Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 17 - 18 Μαρτίου 2016.
Υπολογίζεται ότι από τις αρχές του περασμένου έτους μέχρι και σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν προς χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου.
Στο μεταξύ, περίπου 13.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στον καταυλισμό της Ειδομένης αναμένοντας πότε θα ανοίξουν τα σύνορα για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Κάποιοι από τους πρόσφυγες παραμένουν στο σημείο έως και δύο εβδομάδες.
Όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν την εξαλθίωση, τις κακές καιρικές συνθήκες, την πείνα, τις ιώσεις, την κούραση.

Κουμουτσάκος (Ν.Δ.): Μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό εάν δεν διαψευστούν οι δηλώσεις Tusk

Να διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk για τα κλειστά σύνορα, διαφορετικά υπάρχει μείζον ζήτημα για τον πρωθυπουργό, καλεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό twitter ο κ. Κουμουτσάκος τονίζει ότι «εάν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Tusk περί απόφασης των “28” για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «οι παράτυπες ροές μεταναστών και προσφύγων κατά μήκος των δυτικών Βαλκανίων τελείωσαν», σημειώνοντας ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν ήταν μονομερής απόφαση ορισμένων χωρών, αλλά και των «28» της Ε.Ε.

KoumoytsakosTweet

Ο κ. Κουμουτσάκος επανήλθε μετά τα tweets του πρωθυπουργού, επιτιθέμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα:
«Τα γριφώδη τουιτ του πρωθυπουργού δεν συνιστούν διάψευση Tusk.
Για κάτι τόσο σοβαρό υπάρχει μια απάντηση:
"Διαψεύδουμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".
Γιατί ο πρωθυπουργός "κρυβόταν" τόσες ώρες και εμφανίστηκε μετά από πίεση Ν.Δ.;
Περιμένουμε ρητή διάψευση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Μαξίμου.
Στην επίθεση του κ. Κουμουτσάκου απάντησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μέσω twitter:
«Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι αναρτημένα στο Διαδίκτυο -που τόσο συχνά χρησιμοποιεί ο κ. Κουμουτσάκος- και μπορεί να τα διαβάσει αντί να χρησιμοποιεί το twitter, κάθε φορά που θέλει να πάει κόντρα στις εθνικές θέσεις.
Θα διαψευστεί για άλλη μία φορά», τόνισε στα μηνύματά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης