Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπλοκάρουν οι χώρες του Visegrad συμφωνία για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Μπλοκάρουν οι χώρες του Visegrad συμφωνία για το προσφυγικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Σε τι διαφωνούν και τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Μετά τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μεταξύ των 28 της ΕΕ για τους νέους όρους που θέτει η Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, προέκυψε και νέα εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής καθώς η ομάδα των χωρών του Visegrad (Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) εξέφρασαν αντιρρήσεις στο σχέδιο επανεισδοχής Σύρων προσφύγων στην Τουρκία υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ασφαλής χώρα γι αυτός.
Μάλιστα, ουγγρικές κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν ότι η Βουδαπέστη διαφωνεί και με την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία επί ευρωπαϊκού εδάφους.
Η στάση τους αυτή, δεδομένου ότι πρόκειται και για τις χώρες οι οποίες έχουν αντιδράσει έντονα στο σχεδιασμό μετεγκατάστασης και έχουν αρνηθεί να εφαρμόσουν τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος απευθυνόμενος προς τους ομολόγους του από τις χώρες αυτές, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υποστήριξε ότι ή θα υπάρξει απόφαση σήμερα το βράδυ (Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016) ή θα συνεχιστεί το υπάρχον status quo, δηλαδή να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα της λεγόμενης βαλκανικής οδού μέχρι να υπάρξει λύση.
Εγκάλεσε, δε, τις χώρες αυτές για υποκρισία και τους προειδοποίησε πως ακόμη και αν δεν προκριθεί το σχέδιο για επαναπροώθηση στην Τουρκία και προσφύγων και μεταναστών, αλλά το plan Β μόνο μεταναστών δηλ. τότε δε θα γίνει κάτι γιατί απλώς θα αλλάξουν διαδρομές οι προσφυγικές ροές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης