Τελευταία Νέα
Πολιτική

Tusk: Η Ελλάδα θα παραμείνει στη Schengen - Τσίπρας: Κυρώσεις στις χώρες που δεν σέβονται τη συμφωνία για το προσφυγικό

tags :
Tusk: Η Ελλάδα θα παραμείνει στη Schengen - Τσίπρας: Κυρώσεις στις χώρες που δεν σέβονται τη συμφωνία για το προσφυγικό
Ο Tusk θα μεταβεί και στην Τουρκία όπου θα έχει συνομιλίες με Davutoglu, Erdogan
(upd) Έκκληση για τήρηση των συμφωνιών και ευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση, απηύθυναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Σεβασμό στην τήρηση των συμφωνηθέντων για την προσφυγική κρίση από όλα τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. και επιβολή κυρώσεων σε όσους δεν ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις τους , ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
«Πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ αρνούνται να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης των προσφύγων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Συζητήσαμε με τον Tusk για την ανάγκη να σεβαστούν όλοι την τήρηση των συμφωνηθέντων.
Η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.
Η ανταπόκριση όμως ήταν άμεση», σημείωσε ο Α. Τσίπρας.
Αναμένουμε ότι η Ε.Ε θα αναγνωρίσει ρητά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος από μόνη της, υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας.
Όπως σημείωσε, πρέπει να επιβεβαιωθεί η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη - μέλη της ΕΕ και να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους δεν τηρήσουν τις συμφωνίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη την εφαρμογή μιας συγκεκριμένης πολιτικής από την ΕΕ για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες τους, όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός.
Ο Α. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και δεν θα επιτρέψει να γίνει η χώρα αποθήκη ψυχών.
«Η Ελλάδα δεν θα αναλάβει για μόνιμη εγκατάσταση ούτε λιγότερους ούτε περισσότερους πρόσφυγες από όσους της αναλογούν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα, η Ελλάδα χρειάζεται χρηματοδότηση και ανθρωπιστική βοήθεια για το προσφυγικό.
«Πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα δίνονται άμεσα», τόνισε.
«Ζητάμε να λάβουν τέλος οι μονομερείς ενέργειες στην ΕΕ.
Η Ελλάδα εκπληρώνει απόλυτα τις δεσμεύσεις της»,ανέφερε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να εφαρμόζουμε τη συνθήκη Schengen, την ίδια στιγμή που προασπίζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο.
«Προσβλέπουμε στην άμεση μείωση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια.
Μαζί με τη Frontex φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα επί τη βάση των ευρωπαϊκών κανόνων», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ από το προσφυγικό», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Η Ελλάδα είναι κομμάτι της Schengen, της Ευρωζώνης και της ΕΕ και θα παραμείνει, ξεκαθάρισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο Tusk απηύθυνε έκκληση προς τους πιθανούς παράτυπους μετανάστες να μην έρχονται στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να μην πιστεύουν τους διακινητές.
«Οι κανόνες Schengen θα επαναενεργοποιηθούν.
Θα αυξήσουμε τη στήριξη μας προς τους πρόσφυγες της Συρίας», τόνισε.
«Πρέπει να αποφύγουμε τις διχόνοιες εντός της ΕΕ.
Οι μονομερείς ενέργειες κάνουν κακό στο ευρωπαϊκό πνεύμα της αλληλεγγύης».
Ο κ. Tusk χαιρέτισε την οικονομική βοήθεια της Κομισιόν προς την Ελλάδα, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ε.Ε δεν θα εγκαταλείψει τη χώρα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία της 7ης Μαρτίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχει ήδη αρχίσει και οι επαφές όλων των πλευρών για μια κοινή και ενιαία στάση κορυφώνονται.
Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10 το πρωί η συνάντηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών που έχει για το προσφυγικό στις πρωτεύουσες του λεγόμενου «βαλκανικού διαδρόμου» και εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου.
Ο Tusk στη συνέχεια θα μεταβεί στην  Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmet Davutoglu, ενώ αύριο Παρακευή θα έχει συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν από την Άγκυρα να εφαρμόσει με γρηγορότερους ρυθμούς το σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας με βάση το οποίο η χώρα δεσμεύεται να εμποδίσει τις αναχωρήσεις μεταναστών προς την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας.
Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τους ελληνικούς στόχους σε σχέση με τo προσφυγικό, εν όψει της συνάντησης που θα έχει στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Τwitter.
«H απόφαση της Επιτροπής να ενισχύσει με 700 εκατ. ευρώ επιπλέον τις πολιτικές αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης θα ενισχύσει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης μας σημαντικά.
Η λύση όμως του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.
Χρειαζόμαστε μια συνολική λύση και την συνεργασία της Τουρκίας» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης