Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποτάμι: Οι απευθείας αναθέσεις για τις δημόσιες συμβάσεις από τα υπουργεία έγιναν πια κανόνας

tags :
Ποτάμι: Οι απευθείας αναθέσεις για τις δημόσιες συμβάσεις από τα υπουργεία έγιναν πια κανόνας
Mόνο δύο στα δέκα νομοθετήματα ή κανονιστικές πράξεις που αφορούν δημόσιες συμβάσεις περνούν πρώτα από τον έλεγχό, τόνισε το Ποτάμι
«Ως πότε θα παραγκωνίζεται η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) και θα συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις για τις δημόσιες συμβάσεις από τα υπουργεία», ζητούν να μάθουν οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Αμυράς, Γ. Ψαριανός, Θ. Θεοχάρης, Σ. Δανέλλης, Γ. Μαυρωτάς και Ι. Φωτήλας με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Παρασκευόπουλο, Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, Εθνικής Άμυνας κ. Καμμένο και Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Δημήτρης Ράικος στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» μόνο δύο στα δέκα νομοθετήματα ή κανονιστικές πράξεις που αφορούν δημόσιες συμβάσεις περνούν πρώτα από τον έλεγχό της.
Βάσει του ν.4013/2011 η ΕΑΑΔΗΣΥ είναι αρμόδια να «…γνωμοδοτεί για τη νομιμότητα κάθε διάταξης σχεδίου νόμου ή κανονιστικής πράξης που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις και συμμετέχει στις οικείες νομοπαρασκευαστικές επιτροπές και…τα αρμόδια όργανα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη της Αρχής».
Οι βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν σκοπεύουν να πάρουν κάποια μέτρα και ποια είναι αυτά ώστε να σταματήσει αυτός ο πρωτοφανής παραγκωνισμός της ΕΑΑΔΗΣΥ καθώς και αν έχει υπολογιστεί το κόστος των προμηθειών που έγιναν μέσω απευθείας αναθέσεων.
Τέλος, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν αν η επιλογή των εταιρειών στις οποίες δίνονται τα έργα με απευθείας ανάθεση είναι τυχαία ή έχουν κάποια σχέση με κυβερνητικούς παράγοντες καθώς και από ποιον και με ποια διαδικασία γίνεται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ότι τα έργα που δίνονται με απευθείας ανάθεση δεν αποτελούν κατάτμηση του ιδίου έργου.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης