Πολιτική

Deutsche Welle: Ανταρσία κατά της Merkel για το προσφυγικό; - Υπό δοκιμασία η καγκελάριος

Deutsche Welle: Ανταρσία κατά της Merkel για το προσφυγικό; - Υπό δοκιμασία η καγκελάριος
Προσφυγή στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος
Υπό διαρκή δοκιμασία βρίσκεται η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel λόγω της πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα της προσφυγικής κρίσης.
Σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle διερωτάται εάν ετοιμάζεται ανταρσία κατά της Merkel, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση της κυβέρνησης της Βαυαρίας, την οποία συγκαλεί ο τοπικός πρωθυπουργός και πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), Horst Seehofer προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο προσφυγής στο Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο για την πολιτική της κυβέρνησης για το προσφυγικό.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, το θέμα δεν είναι καινούριο καθώς πολλές φορές στο παρελθόν ο Seehofer (σημειώνεται πως το κόμμα του μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες) έχει απειλήσει με προσφυγή χωρίς ωστόσο να το πράξει.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, αυτήν την φορά η χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Μια και στις αρχές Μαρτίου συγκαλείται και πάλι εκτάκτως το συμβούλιο κορυφής της ΕΕ μαζί με την Τουρκία για την εξεύρεση λύσης, ενώ λίγες ημέρες αργότερα και για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Merkel δοκιμάζεται σε τοπικές εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια.
Ήδη ο επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Thomas Oppermann προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η βαυαρική κυβέρνηση αποφασίσει υπέρ της προσφυγής, τότε κινδυνεύει ο κυβερνητικός συνασπισμός.
«Τυχόν προσφυγή θα ήταν για την καγκελάριο casus belli.
Αναρωτιέμαι πώς η καγκελάριος θα μπορούσε να συνεχίσει να κυβερνά χωρίς να απολύσει τους υπουργούς από το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα» υποστήριξε ο Oppermann.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD, Thomas Stegner υποστήριξε ότι ενδεχόμενη προσφυγή ενός κόμματος που ανήκει σε κυβερνητικό συνασπισμό εναντίον του ίδιου του συνασπισμού ως ένα είδος «πολιτικής σχιζοφρένειας».
«Εάν η βαυαρική κυβέρνηση το αποφασίσει, τότε είναι time to say goodbye» είπε χαρακτηριστικά ο Stegner.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Merkel παρά τις πιέσεις που δέχεται ακόμη και μέσα από το ίδιο της το κόμμα για να περιοριστεί ο αριθμός προσφύγων, συνεχίζει να εμμένει στην ευρωπαϊκή λύση του προβλήματος.
Μιλώντας χθες βράδυ σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός της στο κρατίδιο Ρηνανία Παλατινάτο αποθάρρυνε όσους ελπίζουν σε αλλαγή πολιτικής.
«Είμαι πεπεισμένη ότι στο επόμενο συμβούλιο κορυφής με την Τουρκία (…) και στη συνέχεια μεταξύ μας θα προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω.
Όλος ο κόσμος παρακολουθεί πώς η ΕΕ συμπεριφέρεται στους γείτονές της.
Εάν η κοινότητα των 500 εκ. κατοίκων δεν ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση, δεν μπορεί να επικαλείται και να ζητά από άλλους την τήρηση των αξιών» υποστήριξε η Merkel.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η DW, η πρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) Frauke Petry παραδέχθηκε ότι ανάμεσα στο συγκεντρωμένο πλήθος που διαμαρτύρονταν και παρεμπόδιζε πούλμαν με πρόσφυγες στην πόλη Κλάουζνιτς ήταν και μέλη του κόμματός της.
Η άνοδος της δύναμης του AfD, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ορατό το ενδεχόμενο να στείλει βουλευτές και στα τρία τοπικά κοινοβούλια προβληματίζει τη γερμανική πολιτική τάξη.
Ο Oppermann από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κατηγόρησε το AfD ότι προκαλεί κλίμα πογκρόμ.
«Το AfD διαιρεί τη χώρα, ξεσηκώνει τους ανθρώπους, τον έναν εναντίον του άλλου.
Τέτοιες φωνές ακούσαμε στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης