Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας σε Merkel: Επιτακτική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στο προσφυγικό

Τσίπρας σε Merkel: Επιτακτική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους στο προσφυγικό
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Merkel
(upd3) Η μάχη η οποία δίνεται από τους Έλληνες πολίτες δεν είναι συμβολική, αλλά πραγματική, όπως ανέφερε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 από το Λονδίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη διευρυμένη συνάντηση για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης δωρητών για τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Ειδικά για την κατάσταση στη Συρία, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία που να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στην πολύπαθη αυτή μεσανατολική χώρα.
Όπως είπε, αυτό που πρέπει να δημιουργηθεί είναι «ένα δυνατό πρόγραμμα επαναπροώθησης των προσφύγων».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή ρίχνοντας ανθρώπους στη θάλασσα, ριψοκινδυνεύοντας θανάτους».
Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα έχει φιλοξενήσει στα νησιά της πολύ περισσότερους ανθρώπους από τους μόνιμους κατοίκους αυτών και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο 2016 η χώρα έχει αντιμετωπίσει ροές άνω των 900 χιλιάδων προσφύγων, με δυσβάστακτο κόστος για την Ελλάδα.

Τι μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr: 

Την ενίσχυση των ευρωπαϊκών μηχανισμών και την απο κοινού ανάληψη των ευθυνών που αναλογούν σε κάθε χώρα μέλος της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του στην διεθνή διάσκεψη για το συριακό στο Λονδίνο.
O πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel με την προσφυγική κρίση να βρίσκεται στο επίκετρο της συζήτησης, αλλά και με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, David Cameron, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό, στην οποία συμμετέχουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, η γερμανίδα καγκελάριος, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ahmet Davutoglu, ο ολλανδός πρωθυπουργός, Mark Rutte, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Μιλώντας στο «Supporting Syria and the Region» ο πρωθυπουργός μίλησε και για το τεράστιο κόστος διαχείρισης που υφίσταται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει να ισχυροποιηθεί το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων στην Ευρώπη και άλλες χώρες.
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης.
Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό.»
Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι.
Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.
Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη.
Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: "Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.
Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.
Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους.

Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η προσφυγική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα - Merkel
Το ελληνικό πρόγραμμα και η προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη βρέθηκαν στο επίκεντρο της κατ’ ιδίαν συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε την Angela Merkel σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών.
Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter: «Με την καγκελάριο Merkel συμφωνήσαμε στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων όλων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών».

Embedded image permalink

Προσφυγική κρίση, Κυπριακό και διαβουλεύσεις Βρετανίας - ΕΕ στη συνάντηση Τσίπρα - Cameron
Προσφυγική κρίση, Κυπριακό και διαβουλεύσεις Βρετανίας - ΕΕ ήταν τα θέματα που συζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον βρετανό ομόλογό του, David Cameron, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, στο Λονδίνο.
Πιο αναλυτικά, η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύριους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.
Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.
Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Embedded image permalink

Embedded image permalink

(Πρώτη Ενημέρωση: 16:18, Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης