Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας το συνταξιοδοτικό που προωθεί η κυβέρνηση
Η τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι τα «λουκέτα» καλά κρατούν
«Οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το τρίτο μνημόνιο για το συνταξιοδοτικό πρόβλημα είναι ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς στην έναρξη των εργασιών της 47ης Γενικής Συνέλευσης της ΓΣΕΒΕΕ που ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση μεγάλου ποσοστού των μικρομεσαίων λέγοντας ότι «η περιστολή της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης στο 15% του ΑΕΠ, η οποία έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 με το Πρώτο Μνημόνιο και η οποία συνεχίζει σώα και αβλαβής και μετά το Τρίτο Μνημόνιο, ανοίγει και τη δυσοίωνη προοπτική για το συνταξιοδοτικό σύστημα αλλά και για το σύστημα κοινωνικής προστασίας εν γένει».
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα εισοδήματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ το 2012, το 37% των νοικοκυριών είχε ως κύριο εισόδημα τη σύνταξη.
Το ποσοστό αυτό ανέβηκε το 2014 στο 52%.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στην ελληνική κοινωνία επιβιώνουν στην πραγματικότητα με τη σύνταξη.
Μία ενδεχόμενη μείωση στις συντάξεις, όπως αυτή που δεν επιθυμεί, αλλά προτείνει η κυβέρνηση με το σπάσιμο της σύνταξης γήρατος σε δύο μέρη – στην εθνική αφενός, η οποία θα καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις, και στην αναλογική αφετέρου, η οποία θα αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό αναπλήρωσης (αρκετά χαμηλότερο από αυτό που ισχύει) στη βάση ενός τεκμαρτού εισοδήματος που θα υπολογίζεται μέσα από το ύψος των εισφορών που έχουν καταβληθεί και τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, θα οδηγήσει με σιγουριά σε «φτωχοποίηση» ενός μεγάλου μέρους όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και των μελών των νοικοκυριών που εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη σύνταξη.
Η συρρίκνωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, η οποία ας σημειωθεί είναι και η βασικότερη - από ποσοτική πλευρά - κοινωνική δαπάνη, θα έχει ως συνέπεια τη ριζική αναδιάταξη, όχι μόνο του συνταξιοδοτικού συστήματος αλλά και του γενικότερου συστήματος κοινωνικής προστασίας.
Ακολουθώντας πιστά τη λογική και τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τις αρχές του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το «νέο» συνταξιοδοτικό σύστημα – ανεξάρτητα από τον αριθμό των πυλώνων του – θα αποτελείται από δύο μέρη.
Το πρώτο από αυτά, που θα αντιστοιχεί στο κομμάτι της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, θα είναι αρκετά συρρικνωμένο και κακορίζικο και θα αντιπροσωπεύει την αρχή της «αλληλεγγύης του ξεροκόμματου» και θα απευθύνεται στα πλατιά λαϊκά στρώματα – οι πολλοί θα παίρνουν λίγα – ενώ το δεύτερο κομμάτι που θα είναι πιο γενναιόδωρο, θα αντιπροσωπεύει την αρχή της «ατομικής επένδυσης» και θα απευθύνεται σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.
Σε αυτό το δεύτερο τμήμα του νέου συστήματος αναμένεται να δραστηριοποιηθούν όμιλοι και συμπράξεις ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.
Μπορείτε εύκολα να συμπεράνετε ή να φανταστείτε, σε ποιο από τα δύο τμήματα του συνταξιοδοτικού συστήματος θα ενταχθούν τα νέα παιδιά, οι νέοι εργαζόμενοι υπό συνθήκες πλήρους ευελιξίας και με μισθούς που τις περισσότερες φορές δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ μεικτά.
Για τα παιδιά μας η σύνταξη που τους αρμόζει, σύμφωνα με τις επιταγές του Τρίτου Μνημονίου, είναι εκείνη που ονομαστικά και μόνο θα τους διατηρεί στο κατώφλι της σχετικής φτώχειας.
Και μιλώ για τα παιδιά μας και όχι για μας τους ίδιους γιατί μία κοινωνία, όπου τα παιδιά ζουν χειρότερα από τους γονείς τους, είναι καθισμένη πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα.»
Ο κ. Καββαθάς παρέθεσε ακόμη πέντε σημεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η ελληνική οικονομία και το περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφυκτικό.
1) Στασιμότητα της οικονομίας και «ισορροπία» σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
2) Ένα δεύτερο στοιχείο για το οποίο ορισμένοι αναλυτές πανηγυρίζουν είναι η μείωση του αριθμού των ανέργων και η ανάκαμψη της απασχόλησης.
Το πρώτο στοιχείο που διαφεύγει σε κάθε περίπτωση της προσοχής τους είναι η διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα για τέταρτη συνεχή χρονιά.
Αν η αισιοδοξία τους είναι βάσιμη, τότε η ανεργία θα φτάσει στο 10 % σε περίοδο 15 ετών.
Και όπως είπε ο Κέυνς «στο τέλος του δρόμου θα είμαστε όλοι νεκροί».
Αυτό όμως που οπωσδήποτε αυτού του είδους οι αναλυτές δεν είναι σε θέση να δουν ή δεν θέλουν να δουν, πρώτα είναι, ότι η αύξηση της απασχόλησης αφορά κυρίως περιστασιακές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης με χαμηλά αν όχι εκμηδενισμένα εισοδήματα και, δεύτερον, ότι η μείωση στον αριθμό των ανέργων οφείλεται αφενός στη εξωτερική μετανάστευση των νέων αλλά και στη μετακίνηση σημαντικού αριθμού ανέργων στον μη ενεργό πληθυσμό.
3) Η τελευταία έρευνα οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι τα «λουκέτα» καλά κρατούν.
Μάλιστα, το νέο στοιχείο που έφερε στο φώς αυτή η έρευνα, είναι ότι ο κίνδυνος κλεισίματος επικεντρώνεται για πρώτη φορά σε εκείνες τις επιχειρήσεις (στους αυτοαπασχολούμενους στον τομέα των υπηρεσιών), οι οποίοι μέχρι τώρα είχαν δείξει εξαιρετική αντοχή στην οικονομική κρίση.
Για το λόγο αυτό, μιλήσαμε για ένα ποιοτικά διαφορετικό είδος «λουκέτων» που αντιστοιχεί σε αδήλωτη επιχειρηματική δραστηριότητα.
Επιπρόσθετα, στο συνολικό αριθμό των «λουκέτων» πρέπει να συμπεριλάβουμε και εκείνες τις επιχειρήσεις στους κλάδους του εμπορίου και της μεταποίησης, οι οποίες προτίθενται να μεταφέρουν είτε την έδρα είτε την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σε γειτονικές με πιο ευνοϊκό φορολογικό ή / και μισθολογικό περιβάλλον.
4) Στην ίδια έρευνα του οικονομικού κλίματος που διεξήγαγε το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ ένα εξίσου ανησυχητικό εύρημα αφορά την επενδυτική συμπεριφορά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Έτσι, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε μείωση των επενδυτικών τους δαπανών, ενώ στον κλάδο της μεταποίησης η αποεπένδυση έχει ως σωρευτικό αποτέλεσμα την αδράνεια, στο 60% του κεφαλαιουχικού τους εξοπλισμού.
5) Ως προς τη ρευστότητα και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση η κατάσταση παραμένει δυσοίωνη για τις επιχειρήσεις που εκπροσωπεί η Συνομοσπονδία.
Οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό το αρνητικό κλίμα παραμένουν οι ίδιοι:
Μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, περαιτέρω μείωση στον κύκλο εργασιών, αρνητική πιστωτική επέκταση εκ μέρους του τραπεζικού συστήματος, κατάρρευση του άτυπου χρηματοδοτικού συστήματος των μεταχρονολογημένων επιταγών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης