Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Άσκοπο να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Άσκοπο να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων
"Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής", τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου
«Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επαρκής ώστε να υλοποιηθεί ο οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση και για να γίνουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Kontranews.
Η ίδια, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι 153 βουλευτές για τα δύσκολα που έρχονται φτάνουν, πρόσθεσε πως  «όλοι αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και την κρισιμότητα των περιστάσεων.
Πέρα, όμως, από τις δυσκολίες των προαπαιτούμενων, εργαζόμαστε καθημερινά ώστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το παράλληλο πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και υλοποίησης ριζοσπαστικών τομών.
Στον τομέα της παιδείας που πριν λίγες μέρες εξαγγέλθηκε ο εθνικός διάλογος για τη μεταρρύθμισή της, στον τομέα της υγείας με τη συγκρότηση δομών πρωτοβάθμιας υγείας, στην υλοποίηση προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επέκταση των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, στις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την εκπόνηση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Χωρίς να ξεχνάμε βέβαια τη σημαντική νομοθετική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την υλοποίηση της δέσμευσής μας για την ανάπλαση της Δραπετσώνας. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα της προσπάθειας δεν θα αργήσουν να φανούν».
Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να διευρυνθεί η κυβερνητική πλειοψηφία, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «η  κυβερνητική πλειοψηφία είναι και συμπαγής και πολιτικά σταθερή.
Το πρώτο ζητούμενο για ένα κόμμα είναι οι κοινωνικές συμμαχίες και η κοινωνική αποδοχή. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμών στο κοινοβούλιο.
Είναι άσκοπο αυτή τη στιγμή να αναλωνόμαστε σε σενάρια περί οικουμενικών κυβερνήσεων που δεν έχουν καμία λογική και σοβαρότητα.
Άλλωστε, οι τεχνητές συγκολλήσεις, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ποτέ δεν χρησίμευσαν στην πολιτική σταθερότητα ή στο κοινό καλό, κι όποτε έγιναν, έγιναν μόνο για την πολιτική επιβίωση ορισμένων προσώπων ή κομμάτων.
Αυτό που μας απασχολεί είναι οι ανάγκες της κοινωνίας και γι' αυτές οφείλουμε να παλεύουμε, υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή του Σεπτεμβρίου».
Μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογές του Σεπτεμβρίου ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική του πρόταση, «είναι πολύ νωπές ακόμα οι μνήμες μας από τη διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν νομίζω ότι ο λαός θέλει να τους ξαναδεί να κυβερνούν σύντομα».
Απαντώντας  για το εάν εκτός από τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστείτε με δυνάμεις όπως το ΠΑΣΟΚ  ή το ΠΟΤΑΜΙ, η ίδια ανέφερε ότι «τα συγκεκριμένα κόμματα, το πρώτο εδώ και αρκετά χρόνια, το δεύτερο από την ίδρυσή του, έχουν εναγκαλιστεί τον νεοφιλελευθερισμό», συμπληρώνοντας ότι «νεοφιλελευθερισμός και ΣΥΡΙΖΑ είναι έννοιες ασύμβατες».
Κάνοντας αναφορά στη ΝΔ, μεταξύ άλλων, είπε πως «οι κωμικοτραγικές σκηνές που εκτυλίσσονται τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ δεν περιποιούν τιμή σε κανέναν από τους ανθυποψηφίους, οι οποίοι διαγκωνίζονται για προσωπικά κίνητρα, κι όχι ως εκπρόσωποι διαφορετικών ιδεολογικών τάσεων.
 Πρόκειται όμως για μια κρίση με βαθιά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύει τα στρατηγικά αδιέξοδα ενός κόμματος που ταυτίστηκε με την υλοποίηση μιας καταστροφικής πολιτικής και φλέρταρε απροκάλυπτα με την ακροδεξιά.
Δεν επιχαίρουμε, όμως, για τις εξελίξεις στη ΝΔ, αφού η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Ακόμη, για το εάν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτό που λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε αρχηγικό κόμμα, απάντησε «μετά τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα των συνιστωσών» τώρα βρήκαμε τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα αρχηγικό».
 Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι είναι ότι οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι προϊόν προσώπων και φατρίων, αλλά προϊόν οσμώσεων με την κοινωνία.
Από αυτήν αντλούμε τη δύναμή μας, σε αυτή λογοδοτούμε.
Ο διάλογος, η εσωκομματική δημοκρατία, οι γόνιμες αντιπαραθέσεις σε ζητήματα ιδεολογίας και πολιτικής πρακτικής αποτελούν το θεμέλιο της λειτουργίας και της ίδιας της ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ.
Εμείς αυτά τα έχουμε κάνει πράξη, εδώ και καιρό.
Οπότε, οι κατηγορίες περί «αρχηγικού κόμματος», όταν μάλιστα προέρχονται από κόμματα «ιδρυτών», «κληρονόμων» ή «βαρόνων», πέρα από ανεδαφικές, αγγίζουν και τα όρια του γελοίου».
Περαιτέρω, σύμφωνα με την κ. Σβίγκου δεν είναι παράλογο «το να αντιστέκεσαι σε πολιτικές καταστροφής, καθ’ όλα λογικό το να επιζητάς το διάλογο και την κατάθεση των προτάσεων όλων των κομμάτων πάνω σε μείζονα θέματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό και το ασφαλιστικό.
Αυτό που είναι εκτός κάθε πολιτικής λογικής είναι να επιζητάς προεκλογικά τη συγκυβέρνηση, προσποιούμενος ότι δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, και στη συνέχεια να καταγγέλλεις την κυβέρνηση ακόμα για τις πολιτικές των δικών σου κυβερνήσεων.
Η ΝΔ θυμάται το ένδοξο «αντιμνημονιακό» της παρελθόν του 2010, το δε ΠΑΣΟΚ είναι σαν μόλις να μπήκε στη Βουλή».
Όπως είπε, «φορτώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ όλες τις αμαρτίες του δικού τους παρελθόντος, δεν ψελλίζουν τίποτα απέναντι στους δανειστές.
Δεν ζητάμε «στήριξη», ζητάμε υπευθυνότητα και εντιμότητα».
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ταυτιστεί με την υλοποίηση μιας πολιτικής υπέρ των φτωχών και ασθενέστερων στρωμάτων, αλλά και με βαθιές, ριζοσπαστικές αλλαγές σε επίπεδο κράτους, δημόσιας διοίκησης και θεσμών.
Όπως τόνισε, «ο λαός γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που υπογράφηκε είναι προϊόν εκβιασμού.
 Όλα έγιναν μπροστά στα μάτια ολόκληρης της Ευρώπης.
Εμείς όμως είμαστε εδώ, παλεύουμε καθημερινά, δεν αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα αποτελέσματα μιας μάχης.
Ο αγώνας για μια καλύτερη κοινωνία, για τα συμφέροντα των πολλών, δεν κρίνεται ποτέ τελεσίδικα.
Είναι διαρκής.
Και σε αυτό τον αγώνα οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά όλες μας τις δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης