Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Ζητούμενο είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να μπει στις ράγες η συζήτηση για το χρέος

Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ): Ζητούμενο είναι να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και να μπει στις ράγες η συζήτηση για το χρέος
"Ο μόνος σίγουρος δρόμος για την αποτυχία της κυβέρνησης είναι να εγκλωβιστεί στο μνημόνιο", ανέφερε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου
«Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δεν έχουν σταματήσει», ενώ το ζητούμενο είναι τώρα «να προστατευτεί η πρώτη κατοικία εκείνων των πολιτών που έχουν πληγεί από την κρίση και αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, αλλά και να μπει στις ράγες την επόμενη περίοδο η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου.
Η ίδια σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Freesunday, ανέφερε ότι υπάρχει «μια συμφωνία που δεσμεύει και τις 2 πλευρές για την τήρηση της, όπως και ανοιχτά ζητήματα στα οποία η κυβέρνηση δίνει μάχες για την προάσπιση των θέσεων της, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των κόκκινων δανείων.
Το ότι αποσυνδέθηκε η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη».
Για το ασφαλιστικό, αφού σημειώνει πως είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, προσθέτει πως το ζητούμενο, όμως, είναι «να δούμε την κατεύθυνση που θα έχουν αυτές οι παρεμβάσεις, έτσι ώστε να διασφαλίζουν το διανεμητικό χαρακτήρα του συστήματος και την αλληλεγγύη των γενεών.
Είναι δεδομένη η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία μετά το καταστροφικό PSI και τις εξοντωτικές πολιτικές μείωσης των μισθών και της απασχόλησης, που με τη σειρά τους μείωσαν τις εισφορές, άρα και τα έσοδα. Με δεδομένες τις δυσκολίες εξαιτίας των μειωμένων εσόδων , αλλά και το γεγονός ότι οι συντάξεις έχουν δεχτεί πολλές περικοπές τα τελευταία 5 χρόνια, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ένα βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.
Ένα σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που δεν θα έχει τη στήριξη μόνο της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, αλλά και ευρύτερη κοινωνική στήριξη.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, του οποίου όμως η εκπόνηση και ο σχεδιασμός επείγει».
Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει πολιτική πέρα από το μνημόνιο, η κ. Σβίγκου τόνισε ότι «ο μόνος σίγουρος δρόμος για την αποτυχία της κυβέρνησης είναι να εγκλωβιστεί στο μνημόνιο και να μην υλοποιήσει τίποτα εκτός αυτού»
Σύμφωνα με την ίδια, το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ είναι ένα πρώτο δείγμα του νέου κυβερνητικού προγράμματος, θα ακολουθήσουν και άλλες, ενώ σχεδιάζεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα κατατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Κάνοντας αναφορά στο προσφυγικό και το εάν θα υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση, υπενθυμίζει ότι ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτό ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. Juncker, συμπληρώνοντας πως «είναι αλήθεια ότι, εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης μας, χρειαζόμαστε πολύπλευρη βοήθεια, όχι μόνο οικονομική.
Από την άλλη μεριά, όμως, οι αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης δεν μπορούν να τεθούν σε συνάρτηση με οικονομικά ανταλλάγματα».
«Εμείς οφείλουμε, σε κάθε περίπτωση, να πράξουμε σύμφωνα με τις αξίες μας. Περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να πράξουν το ίδιο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Για την υπόθεση Πανούση, μεταξύ άλλων, είπε «γινόμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής καταιγίδας, όπου στο πέρασμα της σαρώνονται υπολήψεις ανθρώπων, χάνοντας κάθε ιδέα μέτρου και δεοντολογίας.
Τα ερωτήματα που γεννιούνται για τη σκοπιμότητα όλου αυτού είναι αμείλικτα».
Τέλος, σε ερώτηση για το αν κατανοεί τη στάση συντρόφων της που έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως η προσωπική επιλογή του καθενός είναι σεβαστή, προσθέτοντας ότι «η επιλογή του καλοκαιριού ήταν δύσκολη, εφόσον αναγκαστήκαμε να υπερβούμε πολλά από τα όριά μας.
Όχι όμως και το πιο θεμελιώδες, το να αγωνιστούμε, δηλαδή, για να μη διαλυθεί η κοινωνική συνοχή".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης