Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τροπολογία για τα πόθεν έσχες – Ο έλεγχός τους επιστρέφει στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες

Τροπολογία για τα πόθεν έσχες – Ο έλεγχός τους επιστρέφει στην Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
Η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής θα είναι αρμόδια μόνο για τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, των αρχηγών πολιτικών κομμάτων και των υπουργών
Τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τη Βουλή ο έλεγχος του μεγαλύτερου των υπόχρεων σε δήλωση πόθεν έσχες θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Όπως προκύπτει από έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατόπιν ερώτησης έξι βουλευτών της ΝΔ, η κυβέρνηση αναθέτει εκ νέου την παραλαβή και τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες στη Μονάδα Γ΄ της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.
Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αφαιρέσει από τις αρμοδιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, το σύνολο των υπόχρεων προσώπων που υπάγονταν στον έλεγχο αυτής και είχε συμπεριλάβει όλες τις κατηγορίες υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης σε μια Επιτροπή της Βουλής, η οποία δεν λειτούργησε έως την 4.8.2015.
Η συγκεκριμένη Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής θα παραλαμβάνει πλέον πολύ λιγότερες δηλώσεις πόθεν έσχες.
Αυτά θα είναι τα πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (καθώς και όσων κομμάτων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση), των υπουργών, των αναπληρωτών υπουργών και των υφυπουργών, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
Σύμφωνα, τέλος, με την επικείμενη τροπολογία θα διευρυνθεί η έννοια των περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει εφεξής να περιλαμβάνονται στη δήλωση πόθεν έσχες.
Οι υπόχρεοι θα πρέπει πια να δηλώνουν το περιεχόμενο των τραπεζικών τους θυρίδων, αλλά και τα εκτός πιστωτικών ή άλλων ιδρυμάτων φυλασσόμενα μετρητά, τιμαλφή και πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα ή πολύτιμους λίθους - και γενικά, οτιδήποτε φυλάσσεται οπουδήποτε πλην των θυρίδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης