Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών

Κοτζιάς (ΥΠΕΞ): Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών
"Θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κόμβος ενεργειακός", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς
«Τώρα έχουμε μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού, που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, τονίζοντας  «συμπαρατασσόμαστε με την Κυπριακή Κυβέρνηση ως προς το ότι δεν χρειάζονται χρονοδιαγράμματα».
Όπως είπε, «χρειάζονται λύσεις.
Τα χρονοδιαγράμματα, που επιχειρούν να πιέσουν για λύσεις που δεν έχουν ωριμάσει ή δεν έχουν συμφωνηθεί με τον τρόπο που πρέπει να συμφωνηθούν, υπονομεύουν το μέλλον της εφαρμογής αυτών των λύσεων».
Μάλιστα, σε ερώτηση για το εάν μετά και τις συνομιλίες του στη Λευκωσία, διαπίστωσε πως έχουν ωριμάσει οι λύσεις που θα καθιστούν ορατό το ενδεχόμενο κατάληξης μέχρι τον Μάρτιο, απάντησε «καθόλου.
Αυτοί οι μήνες είναι γραφειοκρατικές αντιλήψεις.
Δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική».
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το Κυπριακό είναι ξεχωριστό πρόβλημα και είναι καυτό πρόβλημα, τονίζοντας ότι «το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή.
Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό».
Για τα ζητήματα του Αιγαίου, όπως είπε,  έχουμε μία συζήτηση με την Τουρκία, καθώς «το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας».
Ακόμη, υπογράμμισε ότι θέλει να λυθεί το Κυπριακό, πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός γιατί θα είναι μια λύση συμβιβασμού με δύο χαρακτηριστικά κατά την γνώμη του.
«Πρώτον, οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να νιώσουν ότι αυτό είναι το νησί τους, ότι εδώ έχουν μέλλον οι ίδιοι και τα παιδιά τους και μπορούν τα όνειρα που κάνουν να συνδέονται με αυτό τον χώρο.
Δεύτερον, οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ονειρεύονται ότι θα ξυπνήσουν και θα ανοίξουν τα παράθυρά τους και στον απέναντι λόφο δεν θα υπάρχει σημαία είτε με πέτρες είτε υφασματένια της Τουρκίας.
Δηλαδή, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια.
Άρα, εδώ έχουμε μία ανταλλαγή ανάμεσα σε δικαιώματα και στην αίσθηση της ασφάλειας», είπε ο κ. Κοτζιάς.
Κάνοντας λόγο για μία μοναδική ευκαιρία για τη λύση του Κυπριακού που υπάρχει τώρα που έχει να κάνει με τη γενιά των πολιτικών, ο υπουργός μεταξύ άλλων  εξήγησε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τον Akinci πριν από 10 χρόνια στην Οξφόρδη είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που έχει συστατικό του την κυπριακή ταυτότητα, προσθέτοντας ότι «νιώθει Τουρκοκύπριος, νιώθει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος».
Δεύτερον, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, «είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας και  τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν».
Σε ερώτηση για τη σχηματοποίηση της πρότασης για κατάργηση του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί το σύστημα εγγυήσεων και όχι μόνο το υφιστάμενο, καθώς δεν μπορεί να υπάρχει σύστημα εγγυήσεων τρίτης χώρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενεργειακά θέματα
Κάνοντας αναφορά στην χώρα μας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε «θέλουμε η Ελλάδα να γίνει κόμβος ενεργειακός», συμπληρώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενο ό,τι μπορεί να ωφελήσει τη θέση και την οικονομία της χώρας, όπως οι ρωσικοί αγωγοί, οι οποίοι, όμως, φαίνεται ότι δεν θα φτάσουν όλοι ούτε μέχρι την Τουρκία, ο TAP που θα μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το υγροποιημένο φυσικό αέριο, για το οποίο θα γίνει σταθμός LNG στη βόρεια Ελλάδα για να ενισχύσει τον κάθετο αγωγό προς Βουλγαρία, Ρουμανία, πιθανόν και τη Σερβία και άλλες χώρες.
Επίσης, «υπάρχει και άλλο φυσικό αέριο που θα είναι στη διάθεση της παγκόσμιας αγοράς και σε αυτό συμπεριλαμβάνω το Ιράν, το οποίο έχει και φυσικό αέριο, αλλά έχει και πετρέλαιο, στερείται όμως της αναγκαίας τεχνολογίας για την ορθολογική επεξεργασία του και η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο υπουργός.
Πρόσθεσε «θα έχουμε το φυσικό αέριο από τις κουρδικές περιοχές του Ιράκ, αλλά και από το ίδιο το Ιράκ.
Έχουμε το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Αλγερία και από το Κατάρ, που είναι ο πιο σημαντικός τεχνολογικά γνώστης αυτού του συστήματος και έχουμε και όλο το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι από το 2016 οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να εξάγουν φτηνό φυσικό αέριο».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «οι ΗΠΑ θέτουν πάντα στους συνομιλητές τους ζητήματα εμπλουτισμού των δρόμων των αγωγών, ενδιαφέρονται πάρα πολύ για να ολοκληρωθεί το σχέδιο του ΤΑΡ και να γίνει ο κάθετος με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Δεν έχουν αναφερθεί ποτέ σε πώληση δικού τους φυσικού αερίου, αλλά νομίζω ότι με τον τρόπο τους το υπονοούν».
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα έχει να κηρύξει πολλές ΑΟΖ, όπως έναντι της Ιταλίας, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, ενώ για την Αίγυπτο είπε πως «έχουμε συμφωνήσει και έχουμε τεχνικές ομάδες που διερευνούν το ζήτημα της ΑΟΖ, αλλά εκεί χρειάζεται και μία συμφωνία, μία διερεύνηση με τη Λιβύη». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι με την Τουρκία είναι πιο σύνθετο το πρόβλημα και «αναμένουμε να εκλεγεί μία νέα κυβέρνηση και να δούμε αν θα έχει την ίδια θέληση για λύση ή τουλάχιστον για συζήτηση των προβλημάτων, όπως η προηγούμενη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης