Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Κύρτσος (ΝΔ): Έφτασε η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα τις ευθύνες στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

Γ. Κύρτσος (ΝΔ): Έφτασε η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα τις ευθύνες στην εφαρμογή του τρίτου μνημονίου
"Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική στα ζητήματα της οικονομίας"
«Έφτασε η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα τις ευθύνες της στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, το οποίο φέρει την υπογραφή του», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ.Κύρτσος.
Ειδικότερα, το το πλαίσιο των εργασιών της Κ.Ο. του ΕΛΚ, που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη στο περιθώριο του συνεδρίου του ΕΛΚ, πραγματοποιήθηκαν σήμερα,Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ενδιαφέρουσες ανταλλαγές απόψεων για την αντιμετώπιση των κρίσεων που δοκιμάζουν τη συνοχή της ΕΕ.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει το καλό παράδειγμα χωρών που αντιμετώπισαν ανάλογα με τα δικά μας προβλήματα, αλλά μπόρεσαν να τα ξεπεράσουν με μια υπεύθυνη οικονομική πολιτική με αποτελεσματικό τρόπο.
Ο κ. Κύρτσος επανέλαβε ότι έφτασε η ώρα να αναλάβει η κυβέρνηση Τσίπρα τις ευθύνες της στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, το οποίο φέρει την υπογραφή του.
Όπως είπε, «πρέπει να γίνει πιο συνεπής και τολμηρή στην εφαρμογή μιας πολιτικής που εξακολουθούν να καταγγέλλουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, ενώ από την πλευρά της η ΝΔ πρέπει να αναπτύξει την προσπάθειά της στην κατεύθυνση μιας δημιουργικής, υπεύθυνης και στοχευμένης αντιπολίτευσης που θα αναδεικνύει τον προβληματικό χαρακτήρα πολλών κυβερνητικών επιλογών χωρίς να εγκλωβίζει τη ΝΔ σε ένα νέο αντιμνημόνιο».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κύρτσος, «δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την Αμερική στα ζητήματα της οικονομίας, πρέπει όμως να γίνουμε υπεύθυνοι και αποτελεσματικοί ακολουθώντας το καλό παράδειγμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.
Οι βασικές επιλογές που πρέπει να κάνουμε δεν έχουν σχέση με ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις, αλλά με την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα όπως είναι το αρνητικό για τον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας πλαίσιο και η ουσιαστική οικονομική κατάρρευση του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος».
Σε ότι αφορά τις εισηγήσεις, οι βασικές έγιναν από τον Manfred Weber, πρόεδρο της Κ.Ο. του ΕΛΚ, από τον Joseph Daul, πρόεδρο του ΕΛΚ, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί με ευρύτατη πλειοψηφία και από τον E. Gonzalez Pons, ευρωβουλευτή και επικεφαλής της ισπανικής αντιπροσωπείας του ΕΛΚ στο ΕΚ.
Αναλυτικές εισηγήσεις έκαναν ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας και σημερινός υπουργός οικονομικών σε κυβέρνηση συνασπισμού, Alexander Stubb, και η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος S. Saenz De Santamaria.
Το βασικό μήνυμα είναι ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις διαφορετικές κρίσεις που εξελίσσονται ταυτόχρονα, η μία κρίση έχει σχέση με την οικονομία, η άλλη με τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές και η τρίτη με ζητήματα ασφάλειας από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία.
Οι εισηγητές προσπάθησαν να αναδείξουν με τις παρεμβάσεις τους την αναγκαιότητα να κινηθούμε στην κατεύθυνση της περισσότερης Ευρώπης για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις κοινές προκλήσεις.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον λεγόμενο ενάρετο κύκλο της οικονομίας, πώς δηλαδή μπορεί να ενισχυθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και να δοθούν πρόσθετες δυνατότητες στον ιδιωτικό τομέα για να υπάρξει στη συνέχεια ανάπτυξη και δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και να λειτουργήσει καλύτερα το φορολογικό σύστημα υπέρ του κράτους πρόνοιας.
Θετικές αναφορές έγιναν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ επισημάνθηκε ότι οι κυβερνήσεις στις οποίες πρωταγωνιστούν ή συμμετέχουν τα κόμματα που είναι μέλη του ΕΛΚ επιτυγχάνουν τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις, ιδιαίτερα στις διαρθρωτικές αλλαγές, στην οικονομική ανάπτυξη και τον περιορισμό της ανεργίας.
Παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, ενώ αξιολογήθηκαν ιδιαίτερα θετικά οι οικονομικές πολιτικές των κυβερνήσεων στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, χώρες οι οποίες μπήκαν σε μνημόνια με ευθύνη της Κεντροαριστεράς και της αριστεράς και βγήκαν από αυτά (Ιρλανδία, Πορτογαλία) ή ετοιμάζονται να βγουν από αυτά (Κύπρος) με την αποτελεσματική πολιτική που ακολουθούν οι Κεντροδεξιές κυβερνήσεις τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης