Τελευταία Νέα
Πολιτική

Deutsche Welle: Νέα αρχή των 28 της ΕΕ για το προσφυγικό – Συμφώνησαν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ

Deutsche Welle: Νέα αρχή των 28 της ΕΕ για το προσφυγικό – Συμφώνησαν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες κράτησαν περίπου 7 ώρες αναφέρει η Deutsche Welle
Την θέση ότι ύστερα από μια διαμάχη εβδομάδων οι 28 της ΕΕ κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ διατυπώνει σε σημερινό της δημοσίευμα η Deutsche Welle, επισημαίνοντας  πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν στη μελλοντική πολιτική της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα στην ανάγκη ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, η ΕΕ αποφάσισε να δώσει οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες της Συρίας και στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να επιλύσει τις διαφωνίες στους κόλπους της.
«Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν 7 ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι διαφωνίες ως προς την διανομή των προσφύγων δεν επιλύθηκαν, ωστόσο "δεν έπαιξαν κανένα ρόλο", όπως τόνισε στη συνέντευξη τύπου η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel» αναφέρει η DW..
«Πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική των ανοιχτών θυρών και παραθύρων, το χάος στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να πάρει τέλος», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, ο οποίος υποστήριξε ότι «συμφωνήσαμε ότι εάν δεν λάβουμε μέτρα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα, η Συμφωνία του Σέγκεν δεν πρόκειται να επιβιώσει» .
Πριν την έναρξη του συμβουλίου ο Tusk κάλεσε τους συμμετέχοντες να σταματήσουν τις αλληλοκατηγορίες και παρανοήσεις και προειδοποίησε ότι «ενδέχεται να έρθουν στην Ευρώπη όχι χιλιάδες αλλά εκατομμύρια πρόσφυγες».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλά και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή.
Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).
Για την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων.
Εκεί θα γίνεται ταυτοποίηση και θα εξετάζονται τα αιτήματα όπου θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.
Οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγκατάστασης που λήφθηκαν.
«Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ» είπε ο Tusk προσθέτοντας ότι “απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων».
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για θετικό βήμα, τονίζοντας ότι «η ΕΕ άρχισε να συνειδητοποιεί ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και θέλει ευρωπαϊκή λύση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης