Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη
Πρέπει να ενεργοποιηθεί περισσότερο ο Frontex – Να μεταβληθεί σε ένα είδος Europol
Τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σπύρο Φλογαϊτη που την Παρασκευή θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη σύσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών στο Λουξεμβούργο υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Μετά το τέλος της συνάντησής τους ο πρόεδρος της δημοκρατίας μίλησε για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μεταναστευτικό.
«Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει και μια απάντηση σε όλη αυτή τη σπερμολογία του τελευταίου καιρού, σχετικά με το ποια είναι η πολιτική της Ελλάδας στα ζητήματα αυτά.
Για να αποδείξουμε δηλαδή ότι και πολιτική υπάρχει και ότι οφείλουμε εμείς να αναδείξουμε τις ευθύνες που έχουν και άλλοι στον τομέα αυτόν.
Το λέγω αυτό, κύριε Υπουργέ, γιατί είναι γνωστό – και θα το επαναλαμβάνω, ίσως κουραστικά, αλλά αυτή είναι η αλήθεια – ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να ανακαλύψει σήμερα την μεταναστευτική της πολιτική.
Η μεταναστευτική της πολιτική έχει καθορισθεί από το 2008 με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
Εκείνο που πρέπει να θυμηθεί σήμερα η Ευρώπη και να αναλάβει τις ευθύνες της είναι ότι αυτό το Σύμφωνο πρέπει να εφαρμοσθεί.
Ιδίως οι 4 πυλώνες του που αφορούν την Παράνομη Μετανάστευση και το Άσυλο, πρέπει να εφαρμοσθούν στο ακέραιο.
Και, βεβαίως, χαίρομαι γιατί αντιλαμβάνονται όλοι την ορθότητα των θέσεων που είχαμε διαχρονικά.
Την ορθότητα των θέσεων ότι μετά το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα σύνορα των κρατών-μελών αλλά και τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης, ότι ιδίως σε τέτοιες κρίσιμες ώρες, με τέτοιες μεταναστευτικές ροές, την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων την έχει και η Ευρώπη.
Και πρέπει να ενεργοποιηθεί πολύ περισσότερο ο Frontex προς την κατεύθυνση αυτή.
Πολλώ μάλλον όταν ο Frontex, εδώ και καιρό, έπρεπε να είχε μεταβληθεί σ’ ένα είδος Εuropol, για να μπορεί να έχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση την φύλαξη των συνόρων.
Και το λέγω αυτό γιατί είδα με ευχάριστη έκπληξη, παραδείγματος χάριν, ο κ. Μanfred Weber, o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στη Süddeutsche Zeitung να τονίζει ακριβώς αυτό:
Ότι τα σύνορα των κρατών-μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης και ότι ο Frontex πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Χαίρομαι γιατί αυτή τη στιγμή αρχίζουν να κατανοούν το πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης