Τελευταία Νέα
Πολιτική

Dombrovskis (Κομισιόν): Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εξέλθει από την κρίση η Ελλάδα – Η θέση της είναι στην Ευρωζώνη

tags :
Dombrovskis (Κομισιόν): Δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να εξέλθει από την κρίση η Ελλάδα – Η θέση της είναι στην Ευρωζώνη
Το Όχι στο δημοψήφισμα διεύρυνε την απόσταση μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων Ευρωπαίων
Την άποψη ότι δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να εξέλθει από την κρίση η Ελλάδα εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V.Dombrovskis, τονίζοντας πάντως ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.
«Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά χάθηκε πολύς χρόνος και ευκαιρίες για την Ελλάδα» τόνισε ο Dobrovskis, αναφέροντας πως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πρόσφεραν 130 δις ευρώ στην Ελλάδα για τη διάσωση της.
«Λαμβάνουμε υπόψη το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος και σεβόμαστε το αποτέλεσμα» τόνισε ο Dombrovskis, επισημαίνοντας πάντως πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος διεύρυνε το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών μελών της Ευρωζώνης.
«Η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις, ή δεν έγιναν ή εφαρμόστηκαν μερικώς.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να εκμεταλλευτεί την παράταση του προγράμματος.
Είναι άδικο για τον ελληνικό λαό, αυτό που συνέβη τις τελευταίες ημέρες.
Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φερθεί υπεύθυνα» υπογράμμισε ο Dombrovskis, τονίζοντας ότι «δεν τίθεται εν αμφιβόλω η σταθερότητα της Ευρωζώνης».
«Θα δώσουμε κάθε βοήθεια προκειμένου να σταθεροποιήσουμε το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα εάν χρειαστεί.
Η ΕΚΤ παρακολουθεί τις πιθανές περιπλοκές στην Ευρωζώνη και είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο αν χρειαστεί» τόνισε ο Dombrovskis, υπογραμμίζοντας πως «η θέση της Ελλάδας είναι και παραμένει στην Ευρωζώνη».
«Η Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα δεν είχε νομικό έρεισμα.
Το ερώτημα αφορούσε τις προτάσεις των θεσμών που δεν ήταν πλέον σε ισχύ.
Το νόημα του δημοψηφίσματος ήταν να δώσει ένα πολιτικό μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη για το αν η Ελλάδα θέλει να δώσει λύση» είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αναφέροντας πως για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις η Κομισιόν, χρειάζεται εντολή από το Eurogroup.
«Στην Ευρωζώνη έχουμε 19 δημοκρατίες.
Επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλες» τόνισε ο Dombrovskis.
«Το Eurogroup της Τρίτης θα αποφασίσει το δρόμο που θα ακολουθηθεί για την Ελλάδα» είπε ο Dombrovskis, επισημαίνοντας πως η Κομισιόν δεν προσπάθησε να εμποδίσει τη δημοσίευση της έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Εάν η Ελλάδα μπει σε πρόγραμμα του ESM ύστερα από συμφωνία με τα άλλα κράτη – μέλη, τότε θα υπάρξει νέα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, επισημαίνοντας πως μπορεί να βρεθεί λύση για την Ελλάδα εάν όλες οι πλευρές εργαστούν με σοβαρότητα.
Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, η συμφωνία του Eurogroup του 2012 περιλάμβανε το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά πλέον - όπως τόνισε - το πρόγραμμα αυτό δεν ισχύει, δεν ολοκληρώθηκε και επομένως δεν είναι στο τραπέζι και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης