Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στρατούλης: Οι διαφορές με τους δανειστές είναι ιδεολογικές και όχι οικονομικές

Στρατούλης: Οι διαφορές με τους δανειστές είναι ιδεολογικές και όχι οικονομικές
Είναι αδύνατο, επισημαίνει ο υπουργός, να επιβληθούν νέες περικοπές 20% στις συντάξεις ενώ το 40% των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας
Τη θέση ότι οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και θεσμών – δανειστών είναι ιδεολογικές και όχι οικονομικές παρουσίασε σε συνέντευξή του στη βελγική εφημερίδα La Libre Belgique ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, τονίζοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να προκύψει συμφωνία καθώς το κόστος ενός Grexit «θα είναι τεράστιο, αλλά όχι μόνο για μας».
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για ποια είναι η κατάσταση των συντάξεων στην Ελλάδα ο υπουργός σημειώνει ότι «περίπου το 40% των συνταξιούχων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 60% έχει μηνιαία εισοδήματα κάτω από 700 ευρώ», ως αποτέλεσμα των περικοπών κατά 35 με 50% που επιβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σχολιάζοντας, δε, τις απαιτήσεις των δανειστών για τις συντάξεις, σημειώνει ότι το αίτημα τους για νέες περικοπές της τάξης του 20% «είναι αδύνατο». Όπως εξηγεί ο Δ. Στρατούλης : «Το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν λύνεται τόσο με το να μειώσεις τις πληρωμές και να αυξήσεις τα έσοδα. Με τις πολιτικές λιτότητας των τελευταίων 5 χρόνων, το ποσοστό ανεργίας πέρασε από 9 σε 27%, οι μισθοί μειώθηκαν κατά 35 με 50%, με αποτέλεσμα μια τρομερή μείωση των εισφορών.
Εδώ βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα βιωσιμότητας των ταμείων.
Η λύση δεν είναι η συνέχιση της πολιτικής λιτότητας, αλλά η εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης για να εισέλθουν οι άνεργοι στην αγορά εργασίας και να καταβάλλονται οι εισφορές, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης