Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έτοιμο το τελεσίγραφο συμφωνίας με την Ελλάδα - Σκληρή γραμμή για εργασιακά, ασφαλιστικό - Έκτακτο Eurogroup 8/6

Έτοιμο το τελεσίγραφο συμφωνίας με την Ελλάδα - Σκληρή γραμμή για εργασιακά, ασφαλιστικό - Έκτακτο Eurogroup 8/6
Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με επίκεντρο την Ελλάδα - Έτοιμο το κείμενο της συμφωνίας από την πλευρά των δανειστών
(upd22) Έτοιμο είναι το προσχέδιο των δανειστών για τη συμφωνία με την Ελλάδα, στη βάση όσων συζήτησαν τη Δευτέρα το βράδυ οι κορυφαίοι πολιτικοί και θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης που συμμετείχαν στη σύσκεψη κορυφής του Βερολίνου.
Το προσχέδιο συμφωνίας των δανειστών προς την Ελλάδα θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου, ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση το διαψεύδει. 
Πιθανή σύκλιση έκτακτου Eurogroup στις 8 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, ώστε να επικυρωθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες το προσχέδιο της συμφωνίας έχει γραφτεί, καθώς Ευρώπη και ΔΝΤ έχουν συγκλίνει σε μια σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να έχει σημαντικά περιθώρια ελιγμών. 
Σύμφωνα με τη WSJ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών έπεισαν το ΔΝΤ να μην εμμείνει στη σκληρή γραμμή όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους. 

Προς έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα 8/6
Προς έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, για την Ελλάδα, προσανατολίζονται, κατά τις πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι, με στόχο την οριστική επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η πληροφορία, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί η διενέργεια Eurogroup προϋποθέτει την ύπαρξη προσχεδίου συμφωνίας.
Η πενταμερής συνάντηση των Merkel, Lagarde, Juncker, Draghi και Hollande, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, προετοίμασε προσχέδιο συμφωνίας, με τη μορφή τελεσιγράφου, ακόμη κι αν το αρνείται η ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα θα αποδεχθεί την ενδιάμεση πρόταση των δανειστών στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας, με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες.
Να σημειωθεί πως στις 5 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση είτε θα καταβάλλει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ - αυτό είναι το βασικό σενάριο - ή θα συμψηφίσει την καταβολή των τεσσάρων δόσεων των 1,53 δισ. ευρώ του Ιουνίου, προκειμένου να τις καταβάλλει όλες μαζί στις 19 Ιουνίου.

Η πενταμερής του Βερολίνου
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr, στη γερμανική πρωτεύουσα συναντήθηκαν εκτάκτως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande, ο προέδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde και ο διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi, με στόχο την εξεύρεση άμεσης λύσης - κοινώς αποδεκτής από όλους - προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο της Ελλάδας.
Οι πληροφορίες θέλουν τους συμμετέχοντες στην πενταμερή να συμφώνησαν στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών, με στόχο μια συμβιβαστική λύση το συντομότερο δυνατό. 
Όπως επιβεβαίωσε μετά το πέρας της κρίσιμης πενταμερούς συνάντησης ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας, οι Μerkel, Lagarde, Juncker και Draghi συμφώνησαν οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς, αλλά και πως οι ίδιοι μεταξύ τους θα βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία - όπως επίσης και με την ελληνική κυβέρνηση - προκειμένου να αναζητηθεί οριστική λύση και να επιτευχθεί συμφωνία.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, P. Moscovici και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, P. Thomsen. 
Αν υπάρξει συμφωνία άμεσα δεν αποκλείεται η ΕΚΤ ακόμη και στις 3 Ιουνίου να αποφασίσει αύξηση των εντόκων από 14,9 στα 18 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες.
Το ΔΝΤ θα ξεμπλοκάρει άμεσα την δόση των 7,2 δισεκ. ενώ θα ενεργοποιηθεί και ο ESM που κατέχει 11,4 δισεκ. από το ΤΧΣ.
Ταυτόχρονα με βάση ελληνικές πηγές, η συμφωνία θα περιλαμβάνει παραμέτρους αποκατάστασης της ρευστότητας προς την Ελλάδα με άμεση συνεισφορά της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Μαξίμου: «Κανένα κείμενο συμφωνίας δεν έχει λάβει η κυβέρνηση από τους θεσμούς»
Δεν έχει λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών, αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου για τη χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, δεν έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών.

Moscovici: Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για το χρέος
Ελλάδα και δανειστές πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να κλείσει η συμφωνία, τόνισε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας της Κομισιόν, Pierre Moscovici.
Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις, διαμήνυσε εκ νέου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε για τη διαγραφή του χρέους, τόνισε επίσης ο Moscovici.
Επίσης έκανε λόγο για πραγματική πρόοδο στις δύο πλευρές, στον απόηχο της χθεσινής πενταμερούς συνάντησης για την Ελλάδα, την ώρα που η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία.

Ισπανικός Τύπος: Το τελικό κείμενο της συμφωνίας με την Ελλάδα ετοίμασαν οι πιστωτές – Απέστειλαν ήδη προσχέδιό της

Το τελικό κείμενο μιας συμφωνίας διάσωσης, που θα παρουσιάσουν στην Αθήνα, ετοίμασαν χθες το βράδυ οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, σημάδι ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των ευρωπαίων ηγετών ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων, επισημαίνουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE – Dow Jones.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αρχές των ευρωπαϊκών θεσμών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απέστειλαν ένα προσχέδιο του κειμένου με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, ώστε να απελευθερωθούν τα κεφάλαια διάσωσης και προκειμένου να έχει πρόσβαση η χώρα στην τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, η οποία ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, ο γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο, προκειμένου να αναπτύξουν μια «τελική προσφορά» προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όπως τη χαρακτήρισε πηγή που ήταν παρούσα στις διαπραγματεύσεις.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, σύμφωνα με τους πιστωτές της Ελλάδας, δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση και ακόμη παραμένουν διαφορές σε θέματα – κλειδιά, όπως μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, όπως και όσον αφορά το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το EFE-Dow Jones, στο προσχέδιο της συμφωνίας γίνεται προσπάθεια να καθοριστούν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που η χώρα χρειάζεται προκειμένου να αποφύγει τη στάση πληρωμών.
Εκτιμάται ότι η Αθήνα θα κατορθώσει να πληρώσει τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Παρασκευή, 5 Ιουνίου, όμως δεν θα έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να ανταποκριθεί

Το δραματικό παρασκήνιο της κρίσιμης πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο

Spiegel (FT): Δεν θα υπάρξει τελεσίγραφο από τους δανειστές, αλλά άμεση αντίδραση - Κείμενο της Κομισιόν εξετάζει η 5μερής
Διαψεύδουν οι Financial Times πως στη διάρκεια της κρίσιμης 5μερούς σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιείται στο Βερολίνο εξετάζεται προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, το οποίο θα έχει τη μορφή τελεσιγράφου.
"Δεν θα υπάρξει τελεσίγραφο από τους δανειστές προς την Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της κρίσιμης 5μερούς σύσκεψης", αναφέρει ο κορυφαίος δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel.
Επικαλούμενος κορυφαίους αξιωματούχους από το Βερολίνο, ο Spiegel διαμηνύει πως δεν θα τεθεί θέμα τελεσιγράφου από τους δανειστές, αλλά στον αντίποδα οι πιστωτές αναζητούν μια λύση - ως άμεση αντίδραση - στο ελληνικό ζήτημα.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συμμετέχοντες στην 5μερή εξέτασαν προσχέδιο συμφωνίας που είχε επεξεργαστεί η Κομισιόν.

Διαρροές από το Βερολίνο για κείμενο συμφωνίας - ΔΝΤ και ΕΚΤ έτοιμοι να δώσουν τελεσίγραφο στην Ελλάδα
Aξιωματούχοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Βερολίνο μιλούν τις τελευταίες ώρες για κείμενο συμφωνίας
Διαρροές από το Βερολίνο κάνουν λόγο για κείμενο συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Κατά τις πληροφορίες, αξιωματούχοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο Βερολίνο μιλούν τις τελευταίες ώρες για κείμενο συμφωνίας.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν στην Ελλάδα κείμενο συμφωνίας υπό τη μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it).

«Περιμένουμε εξελίξεις απόψε»
Στην τελική φάση βρίσκονται όπως φαίνεται, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
Μάλιστα, εξελίξεις αναμένεται να υπάρξουν ακόμη και εντός των επόμενων ωρών.
«Περιμένουμε εξελίξεις απόψε» διαμηνύουν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο ThePressProject.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι της πενταμερούς συνάντησης μεταξύ Draghi, Lagarde, Juncker, Merkel και Hollande υπάρχει ένα κείμενο Συμφωνίας/ Διαφωνίας, στο οποίο καταγράφονται τα σημεία στα οποία υπάρχει σύγκλιση και τα σημεία στα οποία υπάρχει απόκλιση.
Παράλληλα, οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως στο κείμενο της συμφωνίας θα προβλέπονται εγγυήσεις για την αποκατάσταση της ελληνικής ρευστότητας.
Την ίδια στιγμή, στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σύσσωμη η διαπραγματευτική ομάδα της Αθήνας, με διαδοχικές συνεδριάσεις από το απόγευμα.

Στο ΔΝΤ προσκρούει η συγγραφή της συμφωνίας
Στη μόνιμη αξίωση του ΔΝΤ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως προσκρούει η υπογραφή της τελικής συμφωνίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ αρνείται να συμμετάσχει στην τελική συγγραφή της συμφωνίας, προτού υπάρξει μέριμνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι θεσμοί, σε τεχνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει τη συγγραφή της συμφωνίας, η οποία ωστόσο, προσκρούει στις μόνιμες αντιρρήσεις του ΔΝΤ.
Οι εκπρόσωποι του Ταμείου στο Brussels Group επιμένουν στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σ’ αυτές τις διαφοροποιήσεις έγκειται και η αποψινή πενταμερής συνάντηση Draghi, Lagarde, Merkel, Hollande και Juncker.

FT: Σκληρή γραμμή από ΔΝΤ, σύμμαχος της Αθήνας η Κομισιόν
Μία καταγραφή των αποκλινόντων στόχων μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας καταγράφουν οι Financial Times, εν μέσω της κρίσιμης πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, αυτή τη στιγμή καταγράφονται οι εξής τάσεις μεταξύ των θεσμών:
- ΔΝΤ: Τηρεί σκληρή γραμμή, εμμένοντας στους αυστηρούς κανόνες που διέπουν το καταστατικό του. Το Ταμείο εκτιμά πως η Αθήνα έχει ήδη τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης
- Κομισιόν: Τάσσεται υπέρ των γενναιόδωρων όρων προς την Αθήνα, καθώς ιεραρχεί υψηλά τη διατήρηση της ενότητας της Ευρωζώνης
- ΕΚΤ: Επιθυμεί επίσης την ενότητα της Ευρωζώνης, αλλά φοβάται πιθανή βλάβη της αξιοπιστίας της, λόγω της κατάχρησης του ρόλου που διαθέτει ως κεντρική τράπεζα

H τριμερής συνάντηση Merkel, Hollande, Juncker
Τα επόμενα βήματα των ελληνικών διαπραγματεύσεων καθόρισαν νωρίτερα  η Γερμανίδα Καγκελάριος, A. Merkel, ο Γάλλος πρόεδρος Fr. Hollande και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J. C. Juncker.
H τριμερής συνάντηση κρίθηκε υψίστης σημασίας για την Ελλάδα, την ώρα που η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς βρίσκεται στο κρισιμότερο σημείο της κι ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας έχει ζητήσει πολιτική λύση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.
Η συνάντηση των Merkel, Hollande και Juncker ξεκίνησε χωρίς να προβούν σε δηλώσεις.
Το ελληνικό ζήτημα, ακόμη κι αν δεν αποτέλεσε το επίσημο αντικείμενο των συνομιλιών, κυριάρχησε στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου της Κομισιόν, Jean Claude Juncker με την Καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel και τον πρόεδρο της Γαλλίας Francois Hollande στο Βερολίνο.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr
Μerkel, Hollande, Juncker θα συζητήσουν και για την Ελλάδα, ακόμη και αν δεν αποτελεί επισήμως το αντικείμενο της αποψινής τους συνάντησης, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, St. Seibert, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα και ο ίδιος ο Juncker. 
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα δεν αποτελεί επισήμως το αντικείμενο της αποψινής συνάντησης στο Βερολίνο, θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων θα συζητηθεί στο περιθώριο της συνάντησης.
Στο μεταξύ, την άποψη ότι η χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Angela Merkel και ο Francois Hollande διεξήχθη σε μια πολύ «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Martin Jaeger.
Όπως είπε ο Jaeger το ελληνικό ζήτημα δεν θα είναι το κυρίαρχο στη σημερινή συνάντηση των Merkel, Hollande και Juncker, αν και όπως είπε, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών τους.
Ο Jaeger υποστήριξε ότι δεν έχει γνώση για το ενδεχόμενο σύγκλισης ενός έκτακτου Eurogroup νωρίτερα από αυτό που είναι προγραμματισμένο για τις 18 Ιουνίου.
Επιπλέον, σημείωσε πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής

Χθες, πραγματοποιήθηκε και άλλη κρίσιμη τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Fr. Hollande. 
Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε περίπου στις 20:00 και ολοκληρώθηκε στις 20:40 και πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα.
Με βάση πληροφορίες συμφωνήθηκε από τους τρεις πολιτικούς ηγέτες ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συμφωνία και να αρθούν τα εμπόδια που συνεχίζουν να υφίστανται παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο.
"Η ελληνική πλευρά ζήτησε πολιτική παρέμβαση της Γερμανίας και Γαλλίας ώστε να υπάρξει συμφωνία εντός της εβδομάδας" ανέφερε κυβερνητική πηγή.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν κατατέθηκε προσχέδιο συμφωνίας από τον Τσίπρα στην Merkel και τον Hollande, ούτε αν υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ των 3 πολιτικών ηγετών.
Με βάση ελληνική πηγή η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και οι 3 ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και των δανειστών.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποίηθηκε μετά το άρθρο που δημοσίευσε ο έλληνας πρωθυποιυργός Αλέξης Τσίπρας στην Le Monde και ο οποίος αρνήθηκε τις ευρωπαιικές αιτιάσεις ότι η Ελλάδα κρατάει σκληρή στάση και απέδωσε την μη επίτευξη συμφωνίας ακόμη στην μάχη δύο κόσμων στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας στις Βρυξέλλες φαίνεται ότι προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, με κύκλους προσκείμενους στις συζητήσεις να αναφέρουν χθες ότι σε γενικές γραμμές ο ρυθμός των διαβουλεύσεων επιταχύνεται και η σταδιακή επίτευξη συμφωνίας στο τεχνικό επίπεδο θεωρείται εφικτή. Κατά πάσα πιθανότητα οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα τόσο στο τεχνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο των επικεφαλής του "Brussels Group".

(Πρώτη ενημέρωση: Κυριακή 31 Μαΐου 2015, ώρα 10:10)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης