Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποιος δικαιούται να «παίζει» με non paper και να χειραγωγεί κοινή γνώμη και χρηματιστήριο; Απαράδεκτες ακροβασίες

Ποιος δικαιούται να «παίζει» με non paper και να χειραγωγεί κοινή γνώμη και χρηματιστήριο; Απαράδεκτες ακροβασίες
Η κυβέρνηση διέρρευσε το non paper την Τετάρτη περί συγγραφής του τελικού κειμένου, "χειραγωγώντας" την αγορά αλλά και την κοινωνία σε κάτι που διαψεύστηκε πάραυτα...
(upd 2) Παρ’ ότι το άγχος της κυβέρνησης να «τρέξει» τη συμφωνία με τους εταίρους είναι εύλογη, καθώς τα περιθώρια εξαντλούνται, οπότε είναι κατανοητή κάθε ενέργεια επίσπευσης, εντούτοις η διαρροή non paper που υποστηρίζουν – όπως αποδεικνύεται – ψευδείς εξελίξεις και γεγονότα που δεν έχουν γίνει, είναι επικίνδυνες ακροβασίες.
Δε μιλάμε για κάποιο γραφείο τύπου κάποιας μικρής αποτίμησης εταιρείας που διαρρέει ότι θα έχει καλά αποτελέσματα τριμήνου ώστε να «τρέξει» η μετοχή, αλλά αναφερόμαστε στην… κυβέρνηση!
Η κυβέρνηση είναι η μέγιστη θεσμική εξουσία σε μια χώρα, οπότε αν μη τι άλλο θα πρέπει να τη διέπει η σοβαρότητα, η σύνεση, η απόλυτα θεσμική προσήλωση και ο σεβασμός σε αρχές. Την περασμένη Τετάρτη 27 Μαΐου κύκλοι του Μαξίμου διέρρευσαν ένα non paper που ούτε λίγο, ούτε πολύ επισήμαινε ότι έχει ξεκινήσει να συγγράφεται το τελικό κείμενο για τη συμφωνία με τους εταίρους!
Εξέλιξη που έβαλε «φωτιά» στην ψυχολογία της αγοράς, καθώς όταν διέρρευσε ο Γενικός Δείκτης ενισχύονταν νωθρά με μικρό τζίρο σε ποσοστό 1,30%, ενώ σε πολύ σύντομο χρόνο οδηγήθηκε στο +3,74%!
Ο Γενικός Δείκτης την Τετάρτη είχε άνοιγμα στις 828,83 μονάδες, κύλησε έως το χαμηλό των 825,29 μονάδων, ενώ μετά τη διαρροή κινήθηκε μόνιμα πάνω από τις 850 μονάδες, φτάνοντας έως το υψηλό των 854,16 μονάδων!
Παράλληλα, ο τραπεζικός κλάδος πήρε κυριολεκτικά φωτιά, με όλες τις μετοχές να γυρνούν και να κλείνουν έντονα ανοδικά, με σημαντικό ράλι!
Πιο αναλυτικά, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 9,12%, η Eurobank έκλεισε στο +10,29%, η Alpha Bank +9,21%, η Εθνική +8,70% και η Πειραιώς +8,41%.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι διαψεύσεις απ’ όλους τους διεθνείς φορείς που εμπλέκονται ότι κανένα κείμενο δεν συγγράφεται, ήρθε απλώς να βγάλει στην επιφάνεια την επιπολαιότητα όσων είχαν την έμπνευση για το non paper!
Μάλιστα, βγήκαν δηλώσεις ότι «υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση ακόμη», ενώ την Πέμπτη κλιμακώθηκε το αρνητικό μπαράζ των δηλώσεων από κορυφαίους αξιωματούχους, όπως η κα Λαγκάρντ!
Εύλογα, το χρηματιστήριο «κρέμασε» την Πέμπτη κλείνοντας με πτώση 1,69%, ενώ σήμερα Παρασκευή 29 Μαΐου κρέμασε εκ νέου χαμηλότερα, αυξάνοντας τις απώλειες όσων "έχτισαν" θέσεις στη διαρροή του non paper της Τετάρτης!
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825,38 μονάδες την Παρασκευή με πτώση 1,44%, ενώ είχε χαμηλό ημέρας έως τις 822,24 μονάδες (-1,81%).
Παράλληλα, μεγάλες ήταν οι πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips που έχασαν έως 8,06%.
Ηθελημένα ή όχι λοιπόν, έγινε μια προσπάθεια… χειραγώγησης του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων, κάτι που ίσως είναι θεμιτό, καθώς «παίζεται» ένα σκληρό πόκερ με πολλές παραμέτρους.
Το κακό είναι όμως ότι χειραγωγήθηκε και το χρηματιστήριο, οδηγώντας σε φρενίτιδα αγορών, αύξηση του τζίρου και νέους εγκλωβισμούς! Και αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή;
Το κυριότερο βεβαίως είναι ο… εμπαιγμός και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης, της κοινωνίας που εδώ και τέσσερις μήνες νιώθει ότι βρίσκεται θεατής σ’ ένα παιχνίδι… καταστροφικής ασάφειας! Μια ασάφεια και ένα πρωτοφανές κρυφτούλι εννοιών, λέξεων, τακτικών, δηλώσεων, συνεντεύξεων, διαρροών, που έχουν απονευρώσει εντελώς την ψυχολογία της κοινωνίας και όλης της αγοράς…

Πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 29 Μαΐου, 15:50 μ.μ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης