Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουίκ (για ιδιωτικοποιήσεις): Όχι ξεπούλημα στο limit down, ναι στις συμπράξεις με μερίδιο 35%-51%

Κουίκ (για ιδιωτικοποιήσεις): Όχι ξεπούλημα στο limit down, ναι στις συμπράξεις με μερίδιο 35%-51%
H κυβέρνηση είναι επιφυλακτική στη παραχώρηση αεροδρομίων, σε περιοχές όπου ελλοχεύουν εθνικά ζητήματα
Θετική στις συμπράξεις με ξένους επενδυτές είναι η κυβέρνηση για υποδομές, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, ενώ δέχεται να παραχωρήσει το management, δίνοντας μερίδιο 35% ή ακόμα και το 51% σε κάποιες περιπτώσεις, δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, ξεδιπλώνοντας τα σχέδια της κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του Επενδυτικού Φόρουμ, «Υποδομές, Επενδύσεις, Ανάπτυξη», ο κ. Κουίκ τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι επιφυλακτική στη παραχώρηση αεροδρομίων, σε περιοχές όπου ελλοχεύουν εθνικά ζητήματα.
Ο κ. Κουίκ περιέγραψε τους όρους με βάση τους οποίους αποδέχεται τις παραχωρήσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές η κυβέρνηση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε στο χαιρετισμό του στο Συνέδριο, «δεν αποδεχόμαστε το ξεπούλημα κρατικής περιουσίας στο limit down».
Πρόσθεσε ότι δεν τίθενται καν προς συζήτηση, συμφωνίες για παραχώρηση 100 ετών.
Πρόσθεσε στο σημείο αυτό, ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης των κρατικών ταμείων και του ασφαλιστικού συστήματος, με μέρος από το τίμημα των παραχωρήσεων ή ιδιωτικοποιήσεων.
Να μην πάνε όλα τα κεφάλαια στους δανειστές, είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος διαχώρισε την περίπτωση της ύδρευσης και της ενέργειας, λέγοντας ότι το δημόσιο πρέπει να διατηρήσει οπωσδήποτε τον έλεγχο, επικαλούμενος και την γεωστρατηγική σημασία των συγκεκριμένων υποδομών. Ειδικά για τον ενεργειακό τομέα ανέφερε όμως, ότι ενέργεια μπορούν να παράγουν και οι ιδιώτες.
Ειδικά για τη ΔΕΗ αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα μίας ρύθμισης οφειλών, στους οφειλέτες της Επιχείρησης που θα μπορούσε να δώσει μία σημαντική ανάσα στην αγορά, καθώς πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν φθάσει στο σημείο να τους διακόπτεται η παροχή ρεύματος.
Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του αγωγού Turkish Stream ο οποίος θα αποφέρει κατά την εκτίμησή του, σημαντικό οικονομικό όφελος σε σχέση με τον TAP.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι οι υποδομές και οι επενδύσεις έχουν ανάγκη από ένα ήρεμο περιβάλλον, εκφράζοντας την πεποίθηση, ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει να κλείσει μια έντιμη συμφωνία με τους Θεσμούς και ότι λύση θα βρεθεί οπωσδήποτε μέσα στην Ευρωζώνη.
Δήλωσε επίσης ανοιχτός στις προτάσεις των επιχειρήσεων, ζητώντας παράλληλα την αφύπνιση όλων αυτή τη δύσκολη περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης