Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκηνικό ρήξης στήνει το Μαξίμου - Κόκκινες γραμμές παντού έχουν οι δανειστές - Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός

Σκηνικό ρήξης στήνει το Μαξίμου - Κόκκινες γραμμές παντού έχουν οι δανειστές - Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός
Η διαφορά στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς (ΔΝΤ και ΕΕ) δημιουργεί εμπόδια, καταγγέλλουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου
Σκηνικό σοβαρής σύγκρουσης με τους δανειστές στήνει η ελληνική κυβέρνηση, αποδίδοντας ξεκάθαρα την ευθύνη στους εταίρους και στις σοβαρές διαφωνίες που εντοπίζονται μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ.
Εν μέσω μεγάλων διαφορών στις θέσεις των δανειστών, η Αθήνα αποφασίζει να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο μέχρι να διαφανεί προοπτική για συμφωνία.
Ειδικότερα, όπως προειδοποιούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα, οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν).
Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, προειδοποιούν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.
Έχοντας η ελληνική κυβέρνηση συνειδητοποιήσει την κραυγαλέα αντίφαση πήρε την πρωτοβουλία:
α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι, στους σημερινούς FT αποκαλύπτονται πλήρως οι στρατηγικές αντίθεσης μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ (άρθρο του Peter Spiegel).
Οι FT αποκαλύπτουν ότι ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Paul Thomsen, προειδοποίησε τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι «ενδεχομένως το ΔΝΤ να μην δώσει το μερίδιο που του αναλογεί στη δόση ύψους 7,2 δισ. ευρώ» αν «δεν διαγράψουν σημαντικό μέρος του χρέους της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα, σημειώνει ο P. Spiegel, «η Ευρωζώνη, που έχει στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους, είναι σταθερά αντίθετη σε ελάφρυνση χρέους».
Την ίδια ώρα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την αντίθεση μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι το ζήτημα του χρέους «μπορεί να συζητηθεί μόνο μετά από μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».
Μια στρατηγική διαφωνία, με επίκεντρο την Ελλάδα, μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ που λειτουργεί σε βάρος της χώρας.

Πολιτική Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στους εκβιασμούς

Όχι στους εκβιασμούς, καθώς η εντολή του ελληνικού λαού είναι αδιαπραγμάτευτη, διαμηνύει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, σε κοινή γραμμή με την κυβέρνηση.
Η Πολιτική Γραμματεία συνεδρίασε σήμερα, απόντος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά παρουσία στενών συνεργατών του, σε συνέχεια της πρωινής σύσκεψης του επιτελείου του Αλ. Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα Τ. Κορωνάκη.
Στη σημερινή της συνεδρίαση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε ομόφωνα στα εξής:
1. Η κυβέρνηση, πιστή στη λαϊκή εντολή της 25ης Γενάρη για κατάργηση της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δημοκρατία.
Υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα ενός λαού να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του.
2. Από τη συμφωνία της 20/2 και έπειτα, οι δανειστές, συνεπικουρούμενοι από μερίδα εγχώριων και ξένων ΜΜΕ, προσπάθησαν να αποδομήσουν τον δύσκολο συμβιβασμό που επιτεύχθηκε και να εκβιάσουν τη νέα κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει αυτά για τα οποία καταψηφίστηκε η κυβέρνηση Σαμαρά.
3. Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού. Αποτελούν την αναγκαία προϋποθέση για την έξοδο από την κρίση με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Είναι αδιανόητη τόσο η προσπάθεια ακραίων κύκλων των δανειστών, όσο και του εγχώριου μνημονιακού κατεστημένου να υπονομεύουν τις προσπάθειες για μία βιώσιμη λύση και να εκβιάζουν για νέα μέτρα λιτότητας και ύφεσης που εξαθλιώνουν την κοινωνία.
4. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό της κυβέρνησης, όπως το ίδιο κάνει και η πλειοψηφία των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο στις εξελίξεις, να δίνει αγώνες και να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Θέλουμε τον λαό συμμέτοχο σε αυτά που τον αφορούν, από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου.
5. Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει προσκλητήριο συμπόρευσης και κοινού αγώνα όλων των προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης, που αντιμάχονται τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική της λιτότητας. Απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις, προτάσσουμε την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία.
Την κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησε ο Γ. Σακελλαρίδης.
Όπως αποφασίστηκε, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εικόνα των θέσεων και προθέσεων των δανειστών και εταίρων.
Σε κάθε περίπτωση στην Πολιτική Γραμματεία επαναβεβαιώθηκε η αρχή των κόκκινων γραμμών της, καθώς και ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για την τύχη του τον έχει ο ελληνικός λαός.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης