Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σταθάκης στο RTE News: Καμία πιθανότητα χρεοκοπίας – Θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα

Σταθάκης στο RTE News: Καμία πιθανότητα χρεοκοπίας – Θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για τη χώρα
«Κομβικό σημείο η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με την Angela Merkel»
«Δεν τίθεται ζήτημα ελληνικής χρεοκοπίας», ανέφερε στο RTE News της Ιρλανδίας, ο Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Οικονομίας της χώρας, προσθέτοντας πως ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μεγάλη οικονομική αστάθεια.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας, «όλοι οι θετικοί παράγοντες θα “εξαφανίζονταν” και θα υπήρχαν πολλές πολύ αρνητικές επιπτώσεις», τόνισε ο υπουργός.
Ο ίδιος σχολίασε, ωστόσο, πως η Ελλάδα δεν έχει τα ταμειακά διαθέσιμα, για να αποπληρώσει τις δύο επικείμενες δόσεις, συνολικού ύψους 7,6 δισ. ευρώ, στην ΕΚΤ, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2015.
Ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως στόχο να αποπληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, τον ερχόμενο Μάιο, με στόχο να διεκδικήσει στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους την εκταμίευση κονδυλίου 7,2 δισ. ευρώ και να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τόνισε ο κ. Σταθάκης, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έλαβε τελευταία φορά πακέτο διάσωσης, τον προηγούμενο Ιούλιου, με το 93% αυτού να δίνεται για την αποπληρωμή των χρεών της χώρας.
«Η Ελλάδα έχει τους δικούς της πόρους, τους οποίους χρησιμοποιεί για να καλύψει κάποιες δόσεις, ωστόσο οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι», διεμήνυσε ο έλληνας αξιωματούχος.
«Η ιδέα είναι απλή: πρέπει να εργαστούμε πάνω σε μία σωστή λύση και όχι να εξετάζουμε διάφορα αρνητικά σενάρια», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, «τα οποία θα είναι αρνητικά για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς θα δημιουργήσουν εκ νέου καθεστώς αστάθειας», κάτι που είναι ανεπιθύμητο από όλους.
Στη συνέχεια ο έλληνας υπουργός χαρακτήρισε «κομβικό σημείο» την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο, A. Merkel, καθώς απέδειξε ότι «η πολιτική κυριαρχεί και ότι υπάρχει κοινός τόπος για να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις».
Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε και συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν ορισμένα συγκεκριμένα βήματα, ότι πρέπει να εργαστούμε και σε τεχνικό επίπεδο, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας της Ελλάδας, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα παραβεί τις «κόκκινες γραμμές» της, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι «υφεσιακού χαρακτήρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης