Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα σημερινά αδιέξοδα της κυβέρνησης και το σενάριο πρόωρων εκλογών - Αβέβαιη η επόμενη ημέρα

Τα σημερινά αδιέξοδα της κυβέρνησης και το σενάριο πρόωρων εκλογών - Αβέβαιη η επόμενη ημέρα
Αρνητική για την κυβέρνηση Τσίπρα η εκ νέου προσφυγή στη λαϊκή εντολή
Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ.Χρυσόγονου ότι εάν το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δεν είναι ικανοποιητικό για την κυβέρνηση, τότε αναλαμβάνει ο λαός (δηλαδή με δημοψήφισμα ή με εκλογές) είναι ενδεικτική των δυσκολιών, αν όχι αδιεξόδων που έχει μπροστά της η κυβέρνηση Τσίπρα.
Και αν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να αποστασιοποιηθούν από τις δηλώσεις Χρυσόγονου, αυτές αποτυπώνουν ορθά τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.
Διότι τα σενάρια δεν είναι και πολλά.
Η κυβέρνηση είτε θα συμφωνήσει είτε όχι με τους δανειστές.
Εάν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, είναι αρκετά πιθανό ο πρωθυπουργός να επιλέξει εκ νέου την προσφυγή στη λαϊκή εντολή (δημοψήφισμα ή εκλογές) προκειμένου να καταστεί ξεκάθαρο ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» και μέχρι που μπορεί να φτάσει η κυβέρνηση.
Εάν δηλαδή έχει την εντολή ακόμα και να οδηγήσει την χώρα εκτός Ευρωζώνης.
Στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καταλήξουν σε συμφωνία, τότε το ερώτημα για το κατά πόσο αυτή μπορεί να είναι βιώσιμη, στρέφεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Και στο κατά πόσο οι κυβερνητικοί βουλευτές θα είναι πρόθυμοι να στηρίξουν μια συμφωνία, η οποία θα περιέχει μέτρα και μεταρρυθμίσεις που δεν συνάδουν με τα όσα έχει πει και δεσμευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν η συμφωνία περάσει, τότε η κυβέρνηση πηγαίνει «ανακουφισμένη» έως τον Ιούνιο προκειμένου να κλείσει τη μεγάλη συμφωνία.
Εάν δεν ψηφιστεί από τους βουλευτές της κυβέρνησης, τότε και πάλι ανακύπτει το σενάριο του δημοψηφίσματος ή των πρόωρων εκλογών (εξέλιξη με ευρύτερες διαστάσεις ακόμα και για το εσωτερικό και τις πολιτικές ισορροπίες στο ΣΥΡΙΖΑ).
Μια και το σενάριο ενός μεγάλου συνασπισμού ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν φαίνεται να βρίσκει κοινό έδαφος, τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία όπου άλλωστε αρχίζουν και οι συνεδριάσεις στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια.
Η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά σε ισχυρά διλήμματα, μια και η λύση των πρόωρων εκλογών ή του δημοψηφίσματος θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο.
Μια και εν πολλοίς θα αναδείξει τις αρρυθμίες αν όχι τις αδυναμίες της κυβέρνησης Τσίπρα να διαχειριστεί την κρίση και παράλληλα θα επιβεβαιώσει τις πολιτικές εκτιμήσεις της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά.
Ότι δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν παρά μια αριστερή παρένθεση.

Πρώτη ενημέρωση: 08:07, Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης