Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Τσίπρα στην πρόταση Παυλόπουλου - Ο παράγοντας Juncker

Οι λόγοι που οδήγησαν τον Τσίπρα στην πρόταση Παυλόπουλου - Ο παράγοντας Juncker
Ο Τσίπρας δεν ήθελε ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Κομίσουν
Για τους καλά γνωρίζοντες τις ισορροπίες και τα δεδομένα που στάθμισε ο πρωθυπουργός στη επιλογή του να προτείνει πρόσωπο από την κεντροδεξιά αλλά όχι τον νυν Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο η απόφαση του Μαξίμου ήταν δρομολογημένη.
Με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε να ανοίξει ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Κομίσουν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος εμφανίζεται έστω και «χαλαρά» υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων.
Σε αλλεπάλληλες συνομιλίες του πρόεδρο της Επιτροπής με τον έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Γιούνκερ δεν είχε κρύψει τον προβληματισμό του καθώς δεν επιθυμούσε ανασχηματισμό στα χαρτοφυλάκια του Κολεγίου των Επιτρόπων κάτι που θα ήταν αναγκασμένος να κάνει στην περίπτωση που ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποχωρούσε για να προταθεί για το αξίωμα του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Το βαρύ χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας σε μια περίοδο που τα μεταναστευτικά κύματα έχουν πυκνώσει απειλητικά και η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις ο κ. Γιούνκερ θα επιθυμούσε να παραμείνει το επίμαχο χαρτοφυλάκιο σε Επίτροπο με δεξιόστροφη λογική.
Ο δεύτερος παράγοντας στο σχεδιασμό του Αλ. Τσίπρα ήταν η προεκλογική του δέσμευση για εκλογή προέδρου με το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό εκλογή του νέου προέδρου μέσα από την Κοινοβουλευτική διαδικασία.
Αυτή του η επιλογή τον προσανατόλισε από πολύς νωρίς στην υποψηφιότητα από την κεντροδεξιά παράταξη ακόμα και αν υπήρχαν περιορισμένες εσωκομματικές αντιδράσεις.
Αλλά και οι αντιδράσεις από το εσωκομματικό μέτωπο τόσο από τη Αριστερή Πλατφόρμα, τους λεγόμενους Πασοκογένειες ακόμα και από στελέχη της προεδρικής πλειοψηφίας για το πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου ήταν δεδομένες και μάλλον ανυπέρβλητες.
Με πολλά κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές αλλά και μέλη του κόμματος να διαμηνύουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι μία «συστημική» επιλογή και «πρόσωπο που έχει υπηρετήσει από θέσεις ευθύνης μνημονιακές κυβερνήσεις» ο πρωθυπουργός έκανε δευτέρες και πιο στοχευμένες σκέψεις σκέψεις.
Οι Δημήτρης Βίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης μετέφεραν το εσωκομματικό κλίμα στην βραδινή επίσκεψη τους στο μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή με τον υπέρ-υπουργό και επικεφαλής της Πλατφόρμας να ρίχνει στο τραπέζι το όνομα του κ. Παυλόπουλο με τον οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είχε ήδη συνομιλήσει.
Άλλωστε και ο Αλ. Τσίπρας σε ανύποπτο χρόνο είχε συζητήσει το όνομα του κ. Παυλόπουλου με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξεταζόταν η υποψηφιότητα του εδώ και δύο εβδομάδες.
Τέλος ακόμα ένας παράγοντας έκανε τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να ξανασκεφτούν και εν τέλει να απορρίψουν την υποψηφιότητα του νυν Επιτρόπου.
Στο Μαξίμου δεν πέρασαν απαρατήρητες οι «επίμονες» διαρροές τις οποίες απέδιδαν στο περιβάλλον και στους συνομιλητές του κ. Αβραμόπουλου.
Μάλιστα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ενόχληση καθώς θεωρήθηκε ότι «κάποιο επιθυμούν να δημιουργήσουν …τελεσμένα επικοινωνιακού χαρακτήρα», με τον Αλ. Τσίπρα να φέρεται προβληματισμένος για τις κινήσεις στο παρασκήνιο που εκτιμήθηκε ότι είχαν στόχο να εγκλωβίσουν τις αποφάσεις του.
Η καλά στοχευόμενη επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ικανοποιεί όλα τα δεδομένα τις ισορροπίες και τις στοχεύσεις της κυβέρνησης που φαίνεται πως δεν εισπράττει από την επιλογή της παρά ελάχιστες και μάλλον «χλιαρές» εσωκομματικές αντιδράσεις κυρίως για την επιλογή της να μην προτείνει υποψήφιο από την Αριστερά και όχι ως προς το πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου.
Εκεί εστιαστήκαν και οι όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφωνίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Δ.Α.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης