Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους έναντι 30 του Νίκου Αλιβιζάτου - Παρών 32 και 5 αποχές

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους έναντι 30 του Νίκου Αλιβιζάτου - Παρών 32 και 5 αποχές
Ηχηρή η διαφοροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Δήλωσε πως δεν έχει πειστεί μέσα από την πολιτική του διαδρομή του Π. Παυλόπουλου ότι είναι ο πιο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
(upd8)Με 233 ψήφους υπέρ νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 ψήφους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.
Τον Προκόπη Παυλόπουλο στήριξαν - με απουσίες - ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και η ΝΔ.
Ο έτερος υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, συγκέντρωσε 30 ψήφους, με τη στήριξη των κομμάτων Το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ.
Παρών ψήφισαν 32 βουλευτές, ενώ υπήρξαν και 5 αποχές, δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ και τρεις από τη ΝΔ.
Παρών ψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Ειδικότερα, απουσίαζαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης της ΝΔ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι δεν θα προσέλθει επειδή δεν θέλει να καταψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Αννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξανδρος Κοντός της ΝΔ (βρίσκεται στο εξωτερικό) και ο Σάββας Αναστασιάδης (βρίσκεται στο εξωτερικό), επίσης της ΝΔ.
Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, διάβασε επιστολές των απόντων βουλευτών Αναστασιάδη και Κοντού, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν, λόγω του ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.
Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της προέδρου της Βουλής, η οποία ζήτησε στο μέλλον από τους βουλευτές που απουσιάζουν στο εξωτερικό «να μην υπογράφουν τις επιστολές τους από την Αθήνα».
Ως πρόταση εξαιρετικά τιμητική αλλά και ως πρόταση που εμπεριέχει ευθύνη, χαρακτήρισε ο Προκόπης Παυλόπουλος την πρόταση υποψηφιότητας, που του έγινε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:
Τον Προκόπη Παυλόπουλο πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αιφνιδιάζοντας μερικώς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός εξήγησε πως «χρεαζόμαστε έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας που να χαίρει ευρύτατης αποδοχής τόσο στην κοινωνία όσο και στην Βουλή των Ελλήνων που θα κληθεί αύριο να τον εκλέξει».
Επομένως, συνέχισε, «κατόπιν συνεννόησης με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένου, προτείνουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο».
«Ο Προκόπης Παυλόπουλος μπορεί να βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αν και τις προηγούμενες ημέρες είχε ακουστεί εντόνως το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εντέλει ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε στον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Καραμανλή.
Πάντως, η επιλογή Παυλόπουλου ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τα σενάρια περί κεντροδεξιού υποψηφίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση τόσο από την Νέα Δημοκρατία όσο και - πιθανώς - από το ΠΑΣΟΚ.
Με ενδιαφέρον βέβαια, αναμένεται η αντίδραση της Αριστερής Πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει καταστήσει σαφές πως προτιμά Αριστερό Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ας σημειωθεί πως στην αυριανή ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στις 19:30 το απόγευμα, για την επιτυχή εκλογή Προέδρου απαιτούνται 180 ψήφοι.
Σε περίπτωση αποτυχίας, θα επαναληφθεί η διαδικασία με τις αναγκαίες ψήφους να περιορίζονται στις 150.
Εφόσον εκ νέου δεν εκλεγεί Πρόεδρος, τότε θα πραγματοποιηθεί και τρίτη ψηφοφορία, στην οποία ο υποψήφιος Πρόεδρος εκλέγεται ακόμη και δίχως πλειοψηφία.

Ποιος είναι ο Προκόπης Παυλόπουλος
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα στις 10 Ιουλίου 1950. Πατέρας του είναι ο φιλόλογος καθηγητής Βασίλης Παυλόπουλος από την Καλαμάτα.
Στην Καλαμάτα τελείωσε το Λύκειο και κατόπιν σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Paris II, και το 1977 έγινε διδάκτορας στο Δημόσιο Δίκαιο στο ίδιο Πανεπιστήμιο.
Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα και δίδαξε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Επιμελητής (1981), Υφηγητής (1982), Επίκουρος Καθηγητής (1983), Αναπληρωτής Καθηγητής (1986) και Kαθηγητής (1989).
Το 1986 έγινε και Επισκέπτης Καθηγητής στο γαλλικό πανεπιστήμιο Paris II. Εργάστηκε ως δικηγόρος, νομικός σύμβουλος επιχειρήσεων και έχει συμμετάσχει σε πολλές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.
Το 1974 διετέλεσε Γραμματέας του πρώτου Προέδρου της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας Μιχάλη Στασινόπουλου.
Την περίοδο 1989-1990 διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Τον Σεπτέμβριο του 1995 ανέλαβε πολιτικός σύμβουλος του Προέδρου της Ν.Δ., Μιλτιάδη Έβερτ.
Εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας το 1996 και απο το 2000 μέχρι σήμερα στην Α' εκλογική περιφέρεια Αθηνών. Το 1996 ανέλαβε Εκπρόσωπος Τύπου και Ενημέρωσης της Ν.Δ. Από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.
Από το Σεπτέμβριο του 2007 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2009 ήταν Υπουργός Εσωτερικών, στο νέο υπουργείο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Καμμένος: Οι ΑΝΕΛ θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ΠτΔ
Τη στήριξη του προτεινόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Προέδρου της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκαθάρισε πως για λόγους εθνικής ενότητας θα στηρίξει την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ για το προεδρικό αξίωμα.
Βέβαια, ο Π. Καμμένος έσπευσε να διευκρινίσει πως οι ΑΝ.ΕΛ. προτιμούν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα πρόσωπο εκτός πολιτικής.
«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα στηρίξουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο που δεν είναι ενεργό στην πολιτική κι έχει πάρει δημόσια θέση κατά του μνημονίου. Όμως, στο όνομα της εθνικής ενότητας κι επειδή η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, όποια κι αν είναι η τελική απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θα την στηρίξουμε για να είναι η Ελλάδα δυνατή στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Τον Ν. Αλιβιζάτο αντιπροτείνει για ΠτΔ το Ποτάμι

Δεν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα.
Μάλιστα το Ποτάμι θα αντιπροτείνει για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο, μένοντας όπως υποστηρίζει «πιστό στις αρχές του».
«Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών.
Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του.
Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή.
Έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα» αναφέρεται σε σχετική δήλωση για τον κ. Αλιβιζάτο.
Τέλος στο Ποτάμι χαρακτηρίζουν «παρωχημένη και παλαιοκομματικού τύπου» την επιλογή του κ. Παυλόπουλου.

Αλιβιζάτος: Αποδέχομαι την πρόταση Θεοδωράκη για υποψήφιος ΠτΔ
Ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος αποδέχτηκε την τιμητική, όπως ανέφερε, πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, ο Κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.
Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».

Βενιζέλος: Θα ψηφίσουμε τον κ. Αλιβιζάτο
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης.
Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την επιθυμία του το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την πρόταση του Ποταμιού για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και να ψηφίσει τον Νίκο Αλιβιζάτο.

ΝΔ: Αυτονόητη η στήριξη στον Π. Παυλόπουλο
Τη στήριξη της ΝΔ στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας έκανε γνωστή ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης.
Μάλιστα η ΝΔ εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο κ. Παυλόπυολος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του.
Η ανακοίνωση της ΝΔ
«Στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το Δεκέμβριο, προτείναμε την υποψηφιότητα του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα, ενός γνώστη των Ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθούς πολιτικού και πρώην υπουργού Εξωτερικών.
Σήμερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο, πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κατ’ εξοχήν Ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό.
Είναι αυτονόητο ότι η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».

"Παρών" από το ΚΚΕ στην ψηφορία για ΠτΔ
Για τον πρόσωπο που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το ΚΚΕ σχολιάζει ότι είναι επί χρόνια στέλεχος και υπουργός της ΝΔ και ανακοινώνει πως «είναι γνωστή η στάση αρχών του ΚΚΕ για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως προσώπου και αυτήν θα τηρήσει ψηφίζοντας "παρών" στην αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή».

Χρυσή Αυγή: Όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου
Η Χρυσή Αυγή λέει όχι στην υποψηφιότητα Παυλόπουλου, γιατί πρόκειται για εξέχον στέλεχος του παλαιοκομματικού, αμαρτωλού, μνημονιακού κατεστημένου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης