Τελευταία Νέα
Πολιτική

CNBC: Η Ευρώπη έχει απομονώσει την Ελλάδα - Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα

CNBC: Η Ευρώπη έχει απομονώσει την Ελλάδα - Τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα
Η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με Goldman Sachs και Deutsche Bank
Στο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το CNBC, επισημαίνοντας την απειλεί να μείνει η Αθήνα χωρίς ρευστότητα στις αρχές Μαρτίου, εάν δεν υπογράψει νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο, η ελληνική πλευρά ζητεί «συμφωνία – γέφυρα» για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της έως να είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα νέο πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση του χρέους και την υλοποίηση διαπραγματεύσεων.
«Δεν ζητάμε νέα διάσωση με όρους, επισκέψεις εποπτικών αρχών κτλ», ανέφερε ο αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο η Ελλάδα να μπορέσει να εκδώσει γραμμάτια δημοσίου άνω του ορίου των 15 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες της.
Πάντως, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επέστρεψε με άδεια τα χέρια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με την Ιταλία και τη Γαλλία να επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του κουρέματος του χρέους.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο, η Ελλάδα είναι «μία εναντίον 18», καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως συντάχθηκαν με τη σκληρή γραμμή της Γερμανίας που απορρίπτει επαναδιαπραγμάτευση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες είχαν δεσμευτεί οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.
Το σκοινί τεντώθηκε ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μην επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα ελληνικά ομόλογα ως εξασφάλιση για δανεισμό από την κεντρική τράπεζα, εφόσον δεν διαφαίνεται συμφωνία επί του προγράμματος διάσωσης.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, προειδοποιεί το CNBC, καθώς πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα «ξεμείνει» από μετρητά τον Μάρτιο, εφόσον δεν λάβει η χώρα βοήθεια από την ευρωζώνη.
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για την επόμενη πενταετία ανέρχονται σε 30-35 δισ. ευρώ», εκτιμά η ιταλική τράπεζα Unicredit.
«Ωστόσο, εάν θεωρήσουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στο 1-1,5% του ΑΕΠ και οι ιδιωτικοποιήσεις θα διακοπούν, όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα αυξηθούν στα 60 δισ. ευρώ», σημειώνει σε ανάλυσή της η Unicredit.
Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Deutsche Bank εκτιμούν ότι, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ωστόσο οι αυξημένες εκροές καταθέσεων ενισχύουν τον κίνδυνο να ξεσπάσει κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης