Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τusk (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Λυπούμαστε που η Ελλάδα δεν μπορεί να συνταχθεί με την ΕΕ στο θέμα της Ρωσίας

Τusk (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο): Λυπούμαστε που η Ελλάδα δεν μπορεί να συνταχθεί με την ΕΕ στο θέμα της Ρωσίας
Ο Tusk πρότεινε να μπει μία υποσημείωση στην δήλωση που θα έλεγε ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη σχετική δήλωση
Αποστάσεις από την στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κρατάει ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, D. Tusk.
Ειδικότερα ο D. Tusk ανέφερφε: «Λυπούμαστε που η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συνταχθεί με την δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».
Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο εκφραζόταν η δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων χωρίς να δοθεί η συγκατάθεση της ελληνικής πλευράς.
Το πρωθυπουργικό γραφείο υποστηρίζει ότι δεν ήταν σε θέση να υπογράψει μία τέτοια δήλωση αφού δεν είχε ορκιστεί ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, την ώρα που υπήρχαν σχόλια και ενστάσεις πάνω στο ζήτημα.
Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε στην Καθημερινή ότι «όπως πάντα όταν προετοιμάζουμε μία τέτοια δήλωση συμβουλευόμαστε τα κράτη μέλη συμπεριλαμβανομένου και τον εκπρόσωπο της νέας ελληνικής κυβέρνησης».
Η Ελλάδα δεν εξέφρασε αντίρρηση στο σχέδιο της δήλωσης ούτε κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος μεταξύ του Προέδρου Τουσκ και του Αλέξη Τσίπρα, ούτε στην επικοινωνία με τον συνεργάτη του Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε την Δευτέρα λέει ο εκπρόσωπος του κ. Τusk.
Συγχρόνως ξεκαθαρίζει ότι όταν έγινε γνωστές οι ελληνικές ενστάσεις, πρότειναν από το γραφείο του κ. Tusk την Τρίτη το πρωί, να μπει μία υποσημείωση στην δήλωση που θα έλεγε ότι η Ελλάδα δεν καλύπτεται από τη σχετική δήλωση.
«Καθώς η Ελλάδα δεν ήθελε αυτή την υποσημείωση, ήταν ξεκάθαρο σε εμάς ότι θα μπορούσαμε να την δημοσιεύσουμε όπως είχε συμφωνηθεί το προηγούμενο απόγευμα» συμπληρώνει ο εκπρόσωπος του κ. Tusk.
Τέλος, τόνισε ότι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο κ.Κοτζιάς, θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις στην έκτακτη σύνοδο που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι.


Μήνυμα Lavrov στην ελληνική κυβέρνηση
Εν τω μεταξύ στη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρθηκε απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, S. Lavrov προσερχόμενος με καθυστέρηση στην καθιερωμένη δεξίωση προς τιμήν των ξένων ανταποκριτών στη Μόσχα, λόγω έκτακτης συνεργασίας του στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο, V. Putin
«Θυμάμαι τη συνάντησή μου με τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας όταν βρισκόμουν εκεί πριν από ένα χρόνο και ακόμη ήταν στην αντιπολίτευση. Είναι ένας ενεργητικός, νέος πολιτικός. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε ο κ. Lavrov στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά και τον προσκάλεσε στη Μόσχα.
Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, είχε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Ακούμε τις νέες δηλώσεις, που γίνονται στην Αθήνα, τις ακούγαμε και στο παρελθόν και ποτέ δεν θέσαμε υπό αμφιβολία τις παλαιότατες, ιστορικά διαμορφωμένες σχέσεις μας με την Ελλάδα. Γι' αυτό και η σημερινή αλλαγή της κυβέρνησης μάς επιτρέπει να ελπίζουμε ότι οι σχέσεις μας αυτές θα δυναμώσουν, θα αναπτυχθούν και θα αποκτήσουν νέα δυναμική, εάν υπολογίσουμε τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού. Περιμένουν βέβαια την Ελλάδα όχι εύκολες μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την οικονομική ημερήσια διάταξη, όμως θέλω επισήμως να πω ότι η Ρωσία πάντοτε τασσόταν υπέρ των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων της Ελλάδας κι έτσι θα συνεχίσει».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης