Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ευάγγ. Βενιζέλος στην El Mundo: Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της κρίσης

Ευάγγ. Βενιζέλος στην El Mundo: Το ΠΑΣΟΚ πληρώνει το κοινωνικό και πολιτικό κόστος της κρίσης
Λάθος του ΠΑΣΟΚ που το 2010 δεν μοιράστηκε το βάρος της διαχείρισης της κρίσης με τη Νέα Δημοκρατία, σημειώνει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα
Tο πριν από μερικά έτη κόμμα που «μεσουρανούσε» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, το ΠΑΣΟΚ, καταρρέει, αναφέρει ο δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας El Mundo, Hector Estera, προλογίζοντας τη συνέντευξη που παρέθεσε στο ισπανικό μέσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Το ΠΑΣΟΚ έχει πληρώσει το ιστορικό κοινωνικό και πολιτικό κόστος για τη διαχείριση της κρίσης», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος απαντώντας στο σχόλιο του ισπανού δημοσιογράφου σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν ξεπερνούν το 6%, ενώ κάποιες το φέρνουν και πέριξ του 3%.
Όπως σημειώνει ο κ. Βενιζέλος, το ΠΑΣΟΚ το 2010 (σ.σ. με την υπογραφή του πρώτου προγράμματος διάσωσης της χώρας) αποφάσισε να προχωρήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης μόνο του, χωρίς να απαιτήσει τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότηττας.
«Δεν μοιραστήκαμε την ιστορική ευθύνη με το συντηρητικό κόμμα», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι «αυτό ήταν προφανώς λάθος».
Όσον αφορά την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου, πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, να προχωρήσει στην ίδρυση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, ο κ. Βενιζέλος σχολιάζει ότι πρόκειται για μια παραδοξολογία που ξεπερνά τα ανεκτά όρια της πολιτικής παράδοσης της χώρας, ενώ ερωτηθείς σχετικά με την πόλωση του πολιτικού σκηνικού από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «η τεχνητή και μυωπική πόλωση είναι πολύ κακή, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για το περιβάλλον της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα.
«Είναι πολύ δύσκολο να έχουμε συζητήσεις σε ένα απλοϊκό πλαίσιο», επισημαίνει και παραδέχεται ότι αυτό ήταν το πλαίσιο για χρόνια του παλιού παραδοσιακού ελληνικού δικομματισμού.
Ερωτηθείς σχετικά με τις προϋποθέσεις όσον αφορά μια ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει ότι «οι κόκκινες γραμμές της δικής μας συνεργασίας θα ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας, η προστασία των θυσιών που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες και η απόρριψη των μονομερών κινήσεων χωρίς μια στρατηγική διαπραγμάτευσης».
Όσον αφορά τις διακηρύξεις από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα θέσουν τέλος στην λιτότητα και θα επιβάλλουν τις πολιτικές τους στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι μονόλογος».
«Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τον πραγματικό σχηματισμό δυνάμεων», επισημαίνει και προσθέτει ότι «η τρόικα δεν είναι ένα τεχνικό όργανο, είναι ο πολιτικός αντιπρόσωπος των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης».
Το Eurogroup είναι ο πραγματικός επικεφαλής της τρόικας, αναφέρει και συμπληρώνει ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι μόνο τεχνική, αλλά και πολιτική.
Χωρίς απτά αποτελέσματα, δημοσιονομικά ή διαρθρωτικά, δεν είναι δυνατόν να πείσουμε χώρες, κοινοβούλια, κυβερνήσεις ή τις αγορές σε μια διαπραγμάτευση, τονίζει.
Το κυριότερο τώρα είναι να προστατέψουμε τα επιτεύγματα των Ελλήνων και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα προσαρμογής, υπογραμμίζει ο κ. Βενιζέλος και εκφράζει την ελπίδα ότι οι έλληνες πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το πρόγραμμα λιτότητας είναι το αποτέλεσμα της κρίσης και όχι το αντίστροφο, κάτι που όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης