Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γ. Παπανδρέου: Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα - Την καταστροφή την έφερε ο Καραμανλής

Γ. Παπανδρέου: Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα - Την καταστροφή την έφερε ο Καραμανλής
Το μνημόνιο το έφερε η καταστροφική πολιτική Καραμανλή, υποστηρίζει ο Γ. Παπανδρέου
«Δεν κρύφτηκα, δεν φυγομάχησα, δεν έριξα την καυτή πατάτα σε άλλον, δεν έπαιξα τη χώρα στα ζάρια» δήλωσε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Την απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα, ο Γ. Παπανδρέου τη χαρακτηρίζει ως μια από τις δυσκολότερες αποφάσεις που έχει λάβει, λόγω ιστορίας.
Όσον αφορά στη σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί για τους χειρισμούς του στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ υπό την πρωθυπουργία του, χαρακτηρίζει μύθους τα λεγόμενα ότι η καταστροφή της χώρας επήλθε από τις δικές του δηλώσεις περί διαφθοράς και τη δήλωση Παπακωνσταντίνου περί «Τιτανικού».
Η χώρα κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρώ το 2010 εξαιτίας της καταστροφικής πολιτικής Καραμανλή, επί θητείας του οποίου επιβεβαιώθηκε η εξάρτηση της χώρας και ο λογαριασμός ήρθε το 2010, υποστηρίζει.
Το μνημόνιο, επισημαίνει το έφερε η καταστροφική πολιτική Καραμανλή, η περίοδος πρωθυπουργίας του οποίου καταγγέλθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ως προς την επίμαχη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, αναρωτιέται γιατί δεν ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σχετικά με την υποτιθέμενη, όπως λέει, συναίνεση που είχε ζητήσει ο Κ. Καραμανλής το 2009, αναφέρει ότι ο τότε πρωθυπουργός δεν του πρότεινε κανένα συγκεκριμένο μέτρο αλλά, αντιθέτως, την ίδια ώρα γινόταν όργιο προσλήψεων και σπατάλης.
Με τη χαρακτηριστικά φράση «λεφτά υπάρχουν», η οποία πέρασε από «διακομματική μονταζιέρα», όπως σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, θέλησε να εκφράσει τον υπαρκτό πλούτο που σπαταλιέται, χαρίζεται και δεν φορολογείται.
Η φράση αυτή, τονίζει, αποκάλυπτε την αδήριτη ανάγκη μεγάλων αλλαγών που δεν ήθελαν και δεν θέλουν, υποστήριξε.
Επιπλέον, διαψεύδει ότι «παρέδωσε την εξουσία» στον Α. Σαμαρά τον Ιούνιο του 2011 και αποκαλύπτει ότι ο Α. Σαμαράς είχε δεχτεί την πρόταση για κυβέρνηση μακράς πνοής, κάτι που, ουσιαστικά, υπονομεύθηκε από συνεργάτες του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και, όπως αναφέρει, τότε «χάθηκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία» για τη χώρα
Για τη στάση μελών της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έβαλλαν κατά της κυβέρνησης για προσωπικούς λόγους σημειώνει:
«Δεν με ήθελαν πρωθυπουργό ή δεν ήθελαν τον τότε υπουργό Οικονομικών».
Τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, με την ανάθεση στον Ε. Βενιζέλο της αντιπροεδρίας και του υπουργείου Οικονομικών, τον χαρακτηρίζει δικό του συμβιβασμό, προκειμένου να περάσει χωρίς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Τέλος, σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο κ. Παπανδρέου είπε χαρακτηριστικά ότι «ότι εμείς δεν θα κάνουμε συμφωνία “κουρελόχαρτο” και ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα θα συμμετέχει σε συνεργασίες που θα έχουν απαραιτήτως ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο.
Στη διάρκεια της σημερινής ομιλίας του στη Λάρισα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών επεσήμανε ότι η παρουσία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην Βουλή θα επιβάλλει μία άλλη πολιτική καθώς και την επανάσταση του αυτονόητου, αλλά και την συνεργσία για σταθερή πορεία της χώρας στην ΕΕ.
Το Κίνημα προτείνει, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση για 70 χρόνια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων και τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων.
Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε ως κεντρικό στόχο, την οικόδομηση της μεταπελατειακής Ελλάδας με βάση ένα Ελληνικό Σχέδιο για το μέλλον βασισμένο στο τρίπτυχο: απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και ένα κράτος που λειτουργεί με τους πολίτες ασφαλείς, μέσα από την διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης.
Ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα καταστήσει την Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπιακή χώρα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.
Ως ελάχιστο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους, το κόμμα του Γ. Παπανδρέου προτείνει:
- την επιμήκυνση για 70 χρόνια των Ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων μας
- τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων
- τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνουμε σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες
- ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των “επισήμων δανείων”
- την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία.
Ο πρώην έλληνας πρωθυπουργός τόνισε, τέλος, ότι τώρα είναι η ώρα να εφαρμόσει η Ελλάδα το δικό της, ελληνικό σχέδιο για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης