Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Η κρίση στην Ευρωζώνη εισέρχεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση – Στο επίκεντρο η Ελλάδα

Economist: Η κρίση στην Ευρωζώνη εισέρχεται σε εξαιρετικά επικίνδυνη φάση – Στο επίκεντρο η Ελλάδα
Economist: Στην Ευρωζώνη εκτυλίσσεται ένα «παιχνίδι του δειλού» που ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν
Η κρίση στην Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια νέα, εξαιρετικά επικίνδυνη φάση και η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Economist.
Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, η κήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και τα κυρίαρχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στις αγορές, εξαιτίας των εξαγγελιών του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα για ακύρωση των περισσότερων από τους όρους του μνημονίου.
«Κάτι τέτοιο θέτει εν αμφιβόλω, για να το πω ήπια, την παραμονή της Ελλάδας στη νομισματική ένωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Οι πρόωρες εκλογές, συνεπώς, είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν πολιτική κρίση στην Ελλάδα.
Οι επενδυτές φαίνεται να στοιχηματίζουν ότι οι λαοί της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας θα παρακολουθήσουν με δέος το χάος στην Αθήνα, θα κλονιστούν και θα αποφασίσουν να παραμείνουν πιστοί στη λιτότητα που τους έχει επιβάλει η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, ο Economist «βλέπει» τον ΣΥΡΙΖΑ να επικρατεί στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, με μειωμένη διαφορά έναντι της Νέας Δημοκρατίας, ίσως και χωρίς αυτοδυναμία, το οποίο σημαίνει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό η κ. Merkel να εφαρμόσει το «κόλπο» του 2012 και να ζητήσει από τους Έλληνες να ξαναψηφίσουν ελπίζοντας ότι ίσως αναδείξουν αυτή τη φορά μια πιο συνετή κυβέρνηση.
Δεδομένων των πολιτικών που εξαγγέλλει, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει, στην καλύτερη περίπτωση, αβεβαιότητα και ανακολουθία και, στη χειρότερη περίπτωση, παράτολμο λαϊκισμό, επισημαίνει το βρετανικό περιοδικό.
«Από την άλλη, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσύρει την εχθρικότατα που εξέφραζε παλαιότερα έναντι της Ευρώπης και έχει ρίξει τους τόνους όσον αφορά στις πιο υπερβολικές του υποσχέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορεί να ακυρώσει τους όρους που συνοδεύουν τα μνημόνια, στηριζόμενος στο ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά ανάκαμψης και παρουσιάζει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα, προσθέτει.
Στηρίζεται, επίσης, στην πεποίθηση ότι η υπόλοιπη Ευρώπη θα υποχωρήσει, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.
Όμως, και οι δύο αυτές βεβαιότητες είναι φρούδες, εκτιμά ο Economist.
Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να κάνει ακόμη για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς της και το πρόγραμμα Τσίπρα θα ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος της προόδου που σημειώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.
Η αντίληψη ότι οι ηγέτες της ΕΕ τρομοκρατούνται στο άκουσμα του Grexit και θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν με κάθε τίμημα ίσχυε περισσότερο τα έτη 2011-12 παρά τώρα.
Η Ευρώπη έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα και έχει αναπτύξει τους μηχανισμούς που χρειάζεται για να αποτρέψει την εξάπλωση της κρίσης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το αποτέλεσμα είναι ένα «παιχνίδι του δειλού» που ούτε η Ελλάδα ούτε η Ευρώπη μπορούν να αντέξουν, τονίζει το περιοδικό.
Μπορεί το Grexit να είναι ασφαλέστερο σήμερα απ’ ό,τι παλαιότερο, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ένα απρόβλεπτο και ριψοκίνδυνο ενδεχόμενο.
Μπαίνοντας στο 2015, οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν, στην πλειονότητά τους, ότι τα χειρότερα της κρίσης έχουν περάσει για την Ευρωζώνη.
Οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η αισιοδοξία αυτή είναι μάλλον πρόωρη, αναφέρει ο Economist.
Τα λαϊκίστικα κόμματα της Δεξιάς και της Αριστεράς που αντιμάχονται το ευρώ εξακολουθούν να κερδίζουν έδαφος σε πολλές χώρες.
Η τραγική ειρωνία είναι ότι, μόλις η οικονομία μιας χώρας αρχίσει να ανακάμπτει, συνήθως φουντώνει και η λαϊκή δυσφορία.
Αυτό το μήνυμα θα πρέπει να έχουν κατά νου αυτή τη εβδομάδα τόσο το Βερολίνο όσο και η Αθήνα, καταλήγει το βρετανικό περιοδικό.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης