Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου – Που θα κριθεί το αποτέλεσμα

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου – Που θα κριθεί το αποτέλεσμα
Στα άκρα η πόλωση, στα ύψη η αβεβαιότητα
Η πρώτη δημοσκόπηση (της εταιρείας Marc για λογαριασμό της τηλεόρασης του Alpha) που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την προκήρυξη των εκλογών δείχνει ότι όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά ενόψει της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σαφές προβάδισμα (τριών ποσοστιαίων μονάδων) έναντι της ΝΔ αλλά η μεταξύ τους διαφορά βαίνει μειούμενη.
Εξίσου σαφές (όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη συντριπτική πλειοψηφία των έως σήμερα δημοσκοπήσεων) είναι ότι κανένα από τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, δεν πρόκειται να εξασφαλίσει ποσοστά αυτοδυναμίας.
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που παραμένει ο προβληματισμός της κοινής γνώμης απέναντι στις πολιτικές διαθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό αποδεικνύει ότι το 31,1% των πολιτών υποστηρίζει πως θα είναι καλύτερα να προκύψει μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, όταν το 23,7% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας με βασικό πόλο το ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή στο ερώτημα «με τις απόψεις ποιου πολιτικού αρχηγού συμφωνείτε σήμερα περισσότερο όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας;», το 29,7% απαντά «του Αντώνη Σαμαρά» και το 25% απαντά «του Αλέξη Τσίπρα».
Τα ευρήματα αυτά επισημαίνουν την τάση που θέλει εξαιρετικά ρευστό το εκλογικό αποτέλεσμα.
Το οποίο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη ρητορική και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν τις επόμενες 25 ημέρες οι δύο κύριοι διεκδικητές της εξουσίας.
Στη ΝΔ θεωρούν τις επικείμενες εκλογές έως τις κρισιμότερες των τελευταίων δεκαετιών.
Είναι προφανές πως η στρατηγική της ΝΔ θα επικεντρωθεί στην κινδυνολογία και στα δεινά που μπορεί να φέρει στην χώρα η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αλλά η καταστροφολογία από μόνη της δεν επαρκεί.
Η ΝΔ χρειάζεται ένα νέο αφήγημα για την επόμενη ημέρα της χώρας.
Το εάν το διαθέτει, μένει να φανεί.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θα εστιάσει στην ανάγκη αλλαγής της εφαρμοζόμενης έως σήμερα πολιτικής, θέση με την οποία άλλωστε συμφωνεί η πλειοψηφία της κοινωνίας.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να πείσει για το ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι εφαρμόσιμο αλλά και να απαντήσει ανοιχτά, με λογικά και σαφή επιχειρήματα στην κινδυνολογία της ΝΔ για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Είναι σαφές πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες με μια στρατηγική υψηλών τόνων και ακραίας πόλωσης.
Προκειμένου να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους και να πείσουν τους αναποφάσιστους στην τελική ευθεία προς την εξουσία.
Σε αυτήν την πορεία όμως οι δύο κύριοι διεκδικητές της εξουσίας θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και κάποια ακόμα σενάρια.
Όπως του να μην καρποφορήσουν οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβουν και επομένως να δοθεί εντολή στον επικεφαλής του τρίτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση (σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις τρίτο κόμμα είναι η Χρυσή Αυγή).
Ή ακόμα και να προκηρυχθούν νέες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση και αφού πρώτα διαλυθεί η Βουλή, η οποία ωστόσο θα πρέπει να έχει εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Τα σενάρια αυτά θα είναι πραγματικά πρωτοφανή.
Και αν μη τι άλλο θα εκτοξεύσουν στα ύψη την πολιτική- και όχι μόνο - αβεβαιότητα.
Εκτός και εάν την πόλωση, διαδεχθεί η ανάγκη συναίνεσης και συνεννόησης.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης