Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετ' εμποδίων και σε «ψυχρό κλίμα» η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ

Μετ' εμποδίων και σε «ψυχρό κλίμα» η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ
Το κλειδί για να ξεκλειδώσει μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οι 50 από τους 450 υποψηφίους να μην είναι κομματικά στελέχη
Χωρίς σημεία επαφής και καταρχήν συμφωνία συνεχίζει η προσπάθεια προσέλκυσης για κοινή κάθοδο του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΔΗΜΑΡ.
Με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει ότι δεν παζαρεύει υποψηφιότητες ή συμμετοχή στο Επικρατείας και πως όλοι οι συνεργαζόμενοι θα περάσουν από τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για να εγκριθούν οι υποψηφιότητές τους, η ΔΗΜΑΡ επιμένει στις αρχικές της τοποθετήσεις.
Μέσα σε αυτό το κλίμα υπήρξε νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των γραμματέων των δύο κομμάτων, κ.κ. Βίτσα και Θεοχαρόπουλου.
Με σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγ. Κωνσταντίνου, Χρ. Μαχαίρας, ξεκαθαρίζει ότι:
«Η Κεντρική Επιτροπή και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματός μας συνεδριάζουν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να προσδιορίσουν την εκλογική τακτική της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Η όποια τακτική επιλεγεί – είτε δηλαδή κατέλθουμε αυτόνομα είτε συνεργαζόμενοι με άλλα κόμματα και κινήσεις – οφείλει να υπακούει σε δύο βασικές προϋποθέσεις που έχουμε θέσει: η μία είναι η ύπαρξη προγραμματικών συμφωνιών και η δεύτερη η κατοχύρωση του αυτοτελούς χαρακτήρα του κόμματός μας, δηλαδή η πολιτική και οργανωτική του αυτονομία.
Όλα τα υπόλοιπα έπονται…».
Yπό αυτές τις συνθήκες και με δεδομένες τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, από πολλά μέλη του Οργάνου, το κλίμα που διαμορφώνεται για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ είναι μάλλον ψυχρό.
Ωστόσο το κλειδί για να ξεκλειδώσει μια ενδεχόμενη συμφωνία είναι η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οι 50 από τους 450 υποψηφίους να μην είναι κομματικά στελέχη.
Όμως και αυτοί οι 50 θα πρέπει να λάβουν έγκριση από την κομματική επιτροπή.

Τσίπρας: Στόχος μας να μεγιστοποιήσουμε την εκλογική μας νίκη για αυτοδυναμία

Σε συνέχεια των όσων είπε χθες στον Κεραμικό ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία ξεκαθάρισε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν τάζουμε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας».
Επιπλέον στο επίκεντρο της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου βρέθηκε ο κώδικάς δεοντολογίας τον οποίο θα ακολουθήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι υποψήφιοι βουλευτές, η παρουσία των υποψηφίων στα ΜΜΕ, αλλά και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα οι 50 από τους 450 υποψήφιους να μην είναι κομματικά στελέχη.
Ο κ. Τσίπρας μιλώντας στα μέλη της Πολιτικής γραμματείας ξεκαθάρισε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι να μεγιστοποιήσουμε την εκλογική μας νίκη για να είμαστε αυτοδύναμοι στην επόμενη βουλή» καθιστώντας σαφές ότι θα υπάρξουν πιέσεις και μεθοδεύσεις ώστε να μην λάβει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ και να οδηγηθεί σε μετεκλογικές συνεργασίες.
Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την παρουσία των στελεχών στα Μ.Μ.Ε. εκτιμώντας ότι υπάρχει εχθρική διάθεση . Μάλιστα, ζήτησε να οι υποψήφιοι και τα στελέχη να ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους ώστε να μην δίνονται λαβές για κριτική και αρνητικά σχόλια από τους κομματικούς αντιπάλους.
Αναφερόμενος ειδικά στον κώδικα δεοντολογία ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να προτάξουμε τα ζητήματα της δεοντολογίας γιατί τελικά αποτυπώνουν και το δικό μας αξιακό φορτίο».
Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στα στελέχη και τους υποψηφίους εκτίμησε ότι όλοι θα είναι «θα είναι αντιμέτωποι με την κινδυνολογία και τον φόβο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , και συμπλήρωσε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε την εικόνα πως είμαστε μέρος του παλιού»
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στην κριτική που δέχεται εκ των έσο και όχι μόνο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε ένα νέο ΠΑΣΟΚ και αλλοιώνεται η πολιτική του φυσιογνωμία τόνισε ότι «αυτό που θα κρίνει τελικά αν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ που λένε ορισμένοι σχετίζεται και με το αν θα επιτρέψουμε να εμφανιστούν φαινόμενα τύπου ΠΑΣΟΚ».
Σε ότι αφορά στο ζήτημα των συμμαχιών ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι «δεν μπαίνουμε σε λογική παζαριών δεν τάζουμε εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο επικρατείας. Επιδιώκουμε την όσο μεγαλύτερη κοινωνική διεύρυνση της απεύθυνσής μας», αναφορά που εκτιμάται ότι αφορά και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Όπως έχει αναφέρει νωρίτερα το bankingnews.gr η Πολιτική Γραμματείας αναμένεται να αποφασίσει την συνεδρίαση της Κ.Ε. την Παρασκευή και τη διεξαγωγή διαρκούς Συνεδρίου το Σαββατοκύριακο όπου θα τεθούν προς έγκριση το πλαίσιο των συνεργασιών και οι όροι ένταξης υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης