Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να συμπορεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - Η ΔΗΜΑΡ φέρεται να συμπορεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ
Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση και της εκτελεστικής επιτροπής και της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ
(upd2) Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις που δρομολογούνται στην Αριστερά, με τη ΔΗΜΑΡ να ετοιμάζεται να προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται ένα βήμα πριν την προσχώρηση στο ΣΥΡΙΖΑ.
Την Τετάρτη το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση και της εκτελεστικής επιτροπής και της ΚΟ όπου αναμένεται να τεθεί και επισήμως η πρόταση για κοινή καθοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

ΔΗΜΑΡ: Αδιαπραγμάτευτη η αυτοτέλεια του κόμματος
Ωστόσο το Γραφείο Τύπου του κόμματος με ανακοίνωση του τονίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«H ΔΗΜΑΡ από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτοτέλειας είναι παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις.
Από αυτή τη θέση εργάζεται για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή τάσσεται η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζοντας τις αποφάσεις του πρόσφατου συνεδρίου, ενώ το απόγευμα συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Το σκεπτικό της απόφασης της ΔΗΜΑΡ είναι ότι δεν προτίθεται να συμβάλει «στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση».

Αναζητείται η «φόρμουλα συνεργασίας» για να μην χαθεί το bonus των 50 εδρών

Στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας με τη συμμετοχή της Εκτελεστικής Επιτροπή θα καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. η στάση της οποία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό «ρυθμιστικό παράγοντα» των εξελίξεων.
Σε ανακοίνωση της πάντως επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ότι «η Δημοκρατική Αριστερά με απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου της, έχει ταχθεί κατά της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, με το σκεπτικό ότι δεν προτίθεται να συμβάλει στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές που ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση». Στην ίδια ανακοίνωση η Αγ. Κωνσταντίνου επισημαίνει ότι «οι πολιτικές εξελίξεις και το θέμα της εκλογής θα συζητηθούν σε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάρτηση του Αλ. Τσίπρα με τον Φ. Κουβέλη αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας με τα επιτελεία των δυο κομμάτων να αναζητούν τη φόρμουλα για την μεταξύ τους συνεργασία χωρίς να χαθεί το bonus των 50 εδρών.  
Το πρόβλημα του bonus των 50 εδρών
Ο ισχύον εκλογικός νόμος είναι ξεκάθαρος και διατυπώνει ρητά ότι αν υπάρξει ψηφοδέλτιο που αναφέρει δύο κόμματα με τη μορφή συνασπισμού χάνεται το bonus.
Μοναδική διέξοδος η συνεργασία με κάποιο νέο όνομα που θα υποδηλώνει το συνεργατικό σχηματισμό.
Κορυφαία κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ καθιστούσε σαφές ότι «με όποιον και αν συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε πρόκειται για τη ΔΗΜΑΡ είτε πρόκειται για άλλο κόμμα η πολιτικό φορέα, το ψηφοδέλτιο θα γράφει ΣΥΡΙΖΑ και αυτό αποτελεί κεντρική απόφαση και δεν αλλάζει».
Η ίδια πηγή σημείωνε ότι και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους «έγινε σαφές ότι αν συνεργαστούν θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και αν το επιθυμούν μπορούν να οργανώσουν και δική του προεκλογική εκστρατεία».
Απαντώντας μάλιστα στη δήλωση του Φ. Κουβέλη ότι «η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να γίνει παράρτημα κανενός» και ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε συνεργασίες υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει την «πολιτική και οργανωτική του αυτονομία» το κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «άνοιγε χαραμάδα στο …παράθυρο συνεργασίας» λέγοντας ότι «ο κ. Κουβέλης δεν μίλησε ποτέ για εκλογική αυτονομία και αυτό είναι θετικό».
Με αυτά τα «τεχνικά» δεδομένα η συνεργασία μπορεί να προχωρήσει στην περίπτωση που η ΔΗΜΑΡ δεχθεί να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ με την άλλη πλευρά να ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά την δημιουργία συνεργατικού σχήματος με άλλη ονομασία στο ψηφοδέλτιο όπως για παράδειγμα έγινε με την ΔΗ.ΠΑΡ.
Όλα δείχνουν ότι μια λύση είναι η αναστολή λειτουργία του κόμματος της ΔΗΜΑΡ αμέσως μόλις προκηρυχτούν οι εκλογές και η ένταξη των υποψηφίων στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο οι δυο αρχηγοί θα κληθούν σε αυτή την περίπτωση να υπερβούν τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις που προκαλεί η συνεργασία τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΔΗΜΑΡ.

(Πρώτη Ενημέρωση: Τρίτη 9/12/2014 15:36)

Δημήτρης Αλειφερόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης