Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ερωτηματικό το ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές - Παράδοξα στο πολιτικό σκηνικό

Ερωτηματικό το ποιον συμφέρουν οι πρόωρες εκλογές - Παράδοξα στο πολιτικό σκηνικό
Αδύνατη οποιαδήποτε εκτίμηση για την επόμενη ημέρα
Την έντονη ρευστότητα που επικρατεί στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό έρχεται να επιβεβαιώσει μια ακόμα δημοσκόπηση - της εταιρείας Interview για λογαριασμό της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος.
Βάσει αυτής η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ μειώνεται στις 3 ποσοστιαίες μονάδες (28,6% έναντι 25,5%).
Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, το ΚΚΕ με 4,6%, Το Ποτάμι με 4,1%, η Χρυσή Αυγή με 3,9%, οι ΑΝΕΛ με 2,2% και η ΔΗΜΑΡ με 1,4%.
Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερης σημασίας ενόψει τόσο της προεδρικής εκλογής όσο και του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών.
Πρώτον διότι διαπιστώνεται ότι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ, οι οποίοι είναι και αυτοί που θα κρίνουν τελικά το εάν θα εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή ή όχι, είναι εξαιρετικά πιθανό να μείνουν εκτός Βουλής εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Και μπορεί ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να κινούνται σε τροχιά μετεκλογικής σύμπλευσης (ο Τσίπρας είπε ότι ακόμα και αν η ΔΗΜΑΡ λάβει 1% θέλει να προχωρήσει η μεταξύ τους συνεργασία), αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι πλέον είναι αντιμέτωποι με ένα στρατηγικό αδιέξοδο.
Δεύτερον και παρά την διαφαινόμενη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΔΗΜΑΡ είναι περισσότερο από προφανές ότι ο στόχος της Κουμουνδούρου για αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτος, ενώ εξίσου δύσκολο είναι και το ενδεχόμενο συγκρότησης μιας κυβέρνησης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ λόγω έλλειψης πολιτικών συμμάχων.
Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ και με Το Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δεν είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτο συμπέρασμα – με ότι και αν αυτό μπορεί να συνεπάγεται - είναι ότι αθροιστικά η δύναμη των κυβερνητικών κομμάτων είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρά τις εκατέρωθεν βολές κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια μετεκλογική συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με Το Ποτάμι για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.
Με λίγα λόγια, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ που έχουν «ορκιστεί» να ρίξουν την κυβέρνηση, κινδυνεύουν σε περίπτωση εκλογών που αυτοί θα έχουν «προκαλέσει, να μην είναι στην επόμενη Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που ζητά «εκλογές χθες» και θέλει να καταργήσει τα μνημόνια, φέρεται να μην έχει συμμάχους για να συγκροτήσει μια τέτοιου είδους κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που «σκίζουν τα μνημόνια» αλλά μόνο μνημόνια διαπραγματεύονται, έχοντας ταυτιστεί πλήρως με την έννοια της αναξιοπιστίας, μπορεί εν δυνάμει να είναι και πάλι η επόμενη κυβέρνηση!
Ο κύκλος των παράδοξων δεν έχει τέλος στους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.
Συσχετισμοί που είναι τόσο ευμετάβλητοι και λεπτοί που μπορούν να οδηγήσουν οποιαδήποτε στιγμή σε πλήρη ανατροπή των όποιων σημερινών δεδομένων.
Από το να κάνουν πίσω οι βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ και να ψηφίσουν για ΠτΔ μέχρι να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημονιακά ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Άλλωστε έχουν καταγραφεί τόσες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό από τις εκλογές του 2012, που καμία ανατροπή δεν είναι ικανή να προκαλέσει έκπληξη.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Δετέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης