Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μάχη «σώμα με σώμα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή - Στο στόχαστρο ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ

Μάχη «σώμα με σώμα» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρική εκλογή - Στο στόχαστρο ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ
«Πάτημα» για αλλαγή στάσης ο ορισμός ημερομηνίας για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (;)
Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να «κλειδώσουν» ονόματα βουλευτών ενόψει της «μάχης» της προεδρικής εκλογής.
Τα έως σήμερα δεδομένα είναι εν πολλοίς γνωστά.
Η κυβέρνηση με τους 155 βουλευτές της αναζητά άλλους 25 για να επιτύχει το μαγικό αριθμό των 180.
Οι ανεξάρτητοι βουλευτές ανέρχονται σε 24.
Από αυτούς, τουλάχιστον οι 6 δεν πρόκειται να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Πρόκειται για τους Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεοδώρα Τζάκρη, Οδυσσέα Βουδούρη και Θεόδωρο Παραστατίδη, με τους οποίους συναντήθηκε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας τον κοινό βηματισμό τους.
Σε αυτούς τους 4 θα πρέπει να προστεθούν ο Π. Τατσόπουλος, ο οποίος έχει διαμηνύσει κατηγορηματικά ότι θα ταχθεί με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και η Ραχήλ Μακρή, η οποία και αυτή έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει για ΠτΔ.
Εάν λοιπόν υποτεθεί ότι όλοι οι εναπομείναντες ανεξάρτητοι βουλευτές (18 στον αριθμό) ταχθούν υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε υπολείπονται ακόμα 7 βουλευτές.
Τους οποίους η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει από τις τάξεις των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Κόμματα, τα οποία με συλλογικές τους αποφάσεις έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσουν για ΠτΔ προκειμένου να διενεργηθούν εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση.
Βάσει αυτής της δέσμευσης, οι 7 δεν υπάρχουν.
Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αλλά.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μελάς (έχει διαμηνύσει ότι η στάση για τον ΠτΔ θα εξαρτηθεί από το τι είναι καλό για τον ελληνικό λαό) υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμα 4 βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμμερίζονται τις απόψεις του αλλά φοβούνται.
Η εικόνα της βουλευτή των ΑΝΕΛ, Ελένης Κουντουρά να ανταλλάσσει θερμή χειραψία στη Βουλή με τον Αντώνη Σαμαρά και να έχει θερμό εναγκαλισμό με τον υπουργό Επικρατείας, Δ. Σταμάτη προκάλεσε αίσθηση και έδωσε τροφή για σχόλια στον απόηχο των δηλώσεων Μελά.
Την ίδια στιγμή στη ΔΗΜΑΡ, η οποία συνομιλεί με το ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο συνεργασίας την επομένη των εκλογών, υπάρχουν βουλευτές με «δεύτερες σκέψεις».
Για παράδειγμα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκη Φούντα, η οποία έχει διαφοροποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό στην τροχιά σύγκλισης με το ΣΥΡΙΖΑ ή ο βουλευτής Ν. Τσούκαλης, ο οποίος με άλλα έξι στελέχη της ΔΗΜΑΡ, πρότεινε στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ να συμφωνήσει το κόμμα στην εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή, να ολοκληρωθεί η προ-διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να οριστεί ημερομηνία για πρόωρες εκλογές.
Το ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων βουλευτών της ΔΗΜΑΡ από την επίσημη γραμμή του κόμματος άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του χθες ο Δ. Χατζησωκράτης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.
Εφόσον η τοποθέτηση Μελά περί των 4 βουλευτών των ΑΝΕΛ αληθεύει και υλοποιηθεί, εφόσον οι δύο διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ επιβεβαιωθούν και εφόσον οι 18 εναπομείναντες ανεξάρτητοι βουλευτές ψηφίσουν για ΠτΔ, τότε απομένει μόλις μια ψήφος για να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι φωνές των βουλευτών εκείνων που ζητούν να υπάρξει μια πολιτική συμφωνία προκειμένου να εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα Βουλή – εξέλιξη που εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος στην πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα – και παράλληλα να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών.
Πρόταση που θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει και την καλύτερη αφορμή για την αλλαγή πλεύσης και στάσης από βουλευτές, οι οποίοι με την ψήφο τους μπορούν να ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα για την προεδρική εκλογή.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης