Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πρόταση... υπό όρους για ΠτΔ και πρόωρες εκλογές από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους – Γρίφος η στάση Τατσόπουλου

Πρόταση... υπό όρους για ΠτΔ και πρόωρες εκλογές από βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητους – Γρίφος η στάση Τατσόπουλου
Τρεις οι άξονες της πρωτοβουλίας των βουλευτών
(upd7)Πρωτοβουλία για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ανέλαβαν βουλευτές, οι οποίοι πρόσκεινται στη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.
Σήμερα, κατατέθηκε η πρόταση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ανεξάρτητων βουλευτών που τάσσονται υπέρ της εθνικής συνεννόησης.
Την πρόταση υπογράφουν τρεις βουλευτές της ΔΗΜΑΡ (Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης και Θ. Ψύρρας) καθώς και πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Αηδόνης Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός και Πέτρος Τατσόπουλος.
«H πρόταση των βουλευτών για εθνική συνεννόηση είναι μια “δέσμη” τριών ενεργειών συναίνεσης, που προϋποθέτει απαραίτητα την συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων. Προς αυτά κυρίως απευθύνεται.
Πρόκειται για πρόταση-έκκληση για στοιχειώδη συνεννόηση που έχει ανάγκη ο τόπος ώστε να διασφαλίσουμε - έστω και την τελευταία στιγμή - κάποιες εκ των κορυφαίων θεσμικών διαδικασιών:
α) συμφωνία για να ολοκληρωθεί η Αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο επόμενα χρόνια,
β) συμφωνία για Εκλογή Προέδρου,
γ) συμφωνία για το χρόνο των εκλογών» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο- πρόταση.
Παρουσιάζοντας τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ένας εκ των εμπνευστών σημείωσε πως καταβάλλεται μια προσπάθεια ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και συνταγματική αναθεώρηση από αυτή τη Βουλή και εκλογές εντός ορατού χρονοδιαγράμματος, εντός όμως του 2015.
Αυτό το τελευταίο είναι η ελαφρά διαφοροποίηση της νέας πρωτοβουλίας καθώς τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ προσδιόριζαν τις εθνικές εκλογές μέχρι τον Μάιο του 2015» αναφέρει μέρος του κειμένου, το οποίο διακινήθηκε στη Βουλή.

Το επίμαχο κείμενο




Μέχρι αργά χτες το βράδυ το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Μέχρι στιγμής έχουν συνυπογράψει οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ), Ν. Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ) και οι ανεξάρτητοι Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός και Χρ. Αηδόνης.
Παράλληλα, τoυλάχιστον τρεις βουλευτές από τη ΔΗΜΑΡ με τους οποίους είχε επικοινωνία το www.bankingnews.gr δήλωσαν ξεκάθαρα ότι θα προσυπογράψουν το κείμενο.
Πρόκειται για τους κ.κ. Νίκη Φούντα, Ν. Τσούκαλη, Θ. Ψύρρα, ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο αριθμός των βουλευτών από τη ΔΗΜΑΡ που θα στηρίξουν την πρόταση, μπορεί να φτάσει στους 5.
Πάντως, το κείμενο φαίνεται πως βρίσκει ιδιαίτερη απήχηση στο σύνολο των ανεξάρτητων βουλευτών, όπως άλλωστε και στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ.
Ας σημειωθεί πως παρόμοιο κείμενο διακίνησαν την Τετάρτη επτά στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ.

Η αντίδραση κύκλων της ΔΗΜΑΡ στη νέα πρωτοβουλία - Όσοι βουλευτές συμφωνήσουν, λένε ναι σε νέο μνημόνιο και πακέτο μέτρων
Σε μία πρώτη αντίδραση γύρω από το κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές και αφορά στην πρόταση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και εκλογές στο τέλος του 2015, κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημείωναν ότι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είναι απολύτως δεσμευμένοι από την απόφαση που έλαβε η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, η οποία τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών και η νέα κυβέρνηση να εκλέξει με ισχυρή πλειοψηφία τον νέο Πρόεδρο.
Επιπλέον οι ίδιες πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για την εν λόγω κίνηση.
Ταυτόχρονα σημείωναν ότι «Η πρόταση όπως φαίνεται να διατυπώνεται και να θέτει ορίζοντα εκλογών τον Μάιο του 2015 επιτρέπει στην παρούσα κυβέρνηση να περάσει νέο πακέτο μέτρων και νέο μνημόνιο».

«Σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης η πρωτοβουλία βουλευτών για εκλογή ΠτΔ και πρόωρες εκλογές» - Η πρώτη αντίδραση κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ
Στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο αριθμός των 180 δεν έχει επιτευχθεί
«Σε συνεννόηση με κέντρα της κυβέρνησης γίνεται η κίνηση - πρωτοβουλία βουλευτών για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πρόωρες εκλογές εντός του 2015», σημείωναν με νόημα κύκλοι της πλατείας Κουμουνδούρου, σε μια πρώτη αντίδραση.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται βέβαιοι ότι ο αριθμός των 180 δεν έχει επιτευχθεί και θα συνεχίσουν την προσπάθεια για εύρεση των 121 βουλευτών.
Σε σχέση με το κείμενο σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει κάτι καινούργιο πολιτικά και πως είναι μια κίνηση που θέλει απλώς να δημιουργήσει εντυπώσεις».
Οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξούν να προκαλέσουν μια πίεση «και όλοι αυτοί που εμφανίζονται ως υπογράφοντες είχε διαφανεί τι θα ψηφίσουν».

Τι ανέφερε το κείμενο των στελεχών της ΔΗΜΑΡ:
«Στην παρούσα κρίσιμη φάση που διανύει η χώρα, η εθνική ανασυγκρότηση απαιτεί συνεργασίες, συμφωνίες και ευρύτατες συναινέσεις.
Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ακούσουν τη φωνή της κοινωνίας, που επιδιώκει την αλλαγή των αδιέξοδων κυβερνητικών πολιτικών, χωρίς να εκτίθεται σε κινδύνους η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναληφθεί άμεσα μια ολοκληρωμένη πρωτοβουλία, που θα έχει ως στόχο την «εθνική συνεννόηση», στα εξής σημεία, που αποτελούν στο σύνολό τους και μόνο ενιαία πρόταση:
α) την έναρξη της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή.
Δεδομένου μάλιστα ότι, η διαδικασία Aναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρώνεται σε δύο βουλευτικές περιόδους, η μη εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης από την παρούσα Bουλή σημαίνει, αναγκαστικά, ότι η πολιτικά και θεσμικά αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση αναστέλλεται επί μακρόν, βαθαίνει το αίσθημα απαξίωσης της πολιτικής στους πολίτες και επιδεινώνεται η λειτουργία του πολιτικού συστήματος και της ίδιας της Δημοκρατίας
β) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ως ισχυρή συμβολική έκφραση μιας συναινετικής διαδικασίας, μακριά από επικίνδυνες «προσθαφαιρέσεις» βουλευτικών ψήφων, που υπονομεύουν το κύρος του θεσμού αλλά και του Κοινοβουλίου.
Ένα μήνυμα στους εταίρους και τις αγορές ότι τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου της χώρας μπορούν να δίνουν συναινετικές λύσεις σε μείζονα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα
γ) τη συμφωνία για ένα ορατό χρονοδιάγραμμα πορείας προς τις εθνικές εκλογές τον Μάιο του 2015
Οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν εφαλτήριο για μια προοδευτική διακυβέρνηση με στόχο την αλλαγή πολιτικών με τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και της ριζοσπαστικής αριστεράς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης