Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα – Ακόμα και της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών ενόψει της εκλογής ΠτΔ

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα – Ακόμα και της ανατροπής των σημερινών πολιτικών συσχετισμών ενόψει της εκλογής ΠτΔ
Κινούμενη άμμος το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα
Οι πολιτικές εξελίξεις τα τελευταία 24ωρα είναι ραγδαίες.
Και είναι τέτοιας έντασης που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμα και σε πλήρη ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών.
Είναι ενδεικτικό ότι υπό το διαφαινόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, δεν αποκλείεται ακόμα και συνάντηση Σαμαρά – Τσίπρα.
Συνάντηση που μέχρι πρότινος αρνούνταν κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου.
Παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχαν καμία επικοινωνία και επαφή μεταξύ τους και ενώ η χώρα γνώριζε τη μεγαλύτερη οικονομική, πολιτική και κοινωνική της κρίση.
Αυτήν την επικοινωνία Σαμαρά – Τσίπρα είχαν ζητήσει τα τελευταία 24ωρα κορυφαία στελέχη από τη ΝΔ και από το ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Γ. Μιχελάκης, Ντόρα Μπακογιάννη και Δ. Παπαδημούλης.
Μάλιστα η πρόταση Παπαδημούλη για εθνική συνεννόηση προκάλεσε νέο γύρο αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να υπογραμμίζει ότι «η συνεννόηση δεν είναι θέμα διαθέσεων ή δημόσιων σχέσεων, οι διαφωνίες μας είναι άκρως πολιτικές» και ότι «μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση η τρόικα θα φύγει αμέσως».
Θέση όμως που κατέρριψε λίγο αργότερα ο έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστήριξε πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει να εξασφαλίσει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τότε είναι πολύ πιθανό να αναγκαστεί να εφαρμόσει και μνημονιακές πολιτικές.
Την ίδια στιγμή, εξελισσόταν ένα ακόμα «εμφυλιοπολεμικό» επεισόδιο με έντονο το άρωμα των πρόωρων εκλογών στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τον Άδωνι Γεωργιάδη και το ΠΑΣΟΚ να βρίσκονται στα κάγκελα για το «τις πταίει» για τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Μέτωπο όμως που – υπό την πίεση της τρόικας – δεν κράτησε ούτε 24 ώρες και «έσβησε» από την ίδια την κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, η οποία έκανε λόγο για απόλυτη σύμπνοια Σαμαρά – Βενιζέλου.
Τα γεγονότα αυτά έρχονται να αναδείξουν τα αδιέξοδα, με τα οποία είναι αντιμέτωπα τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδεχθούν ότι πρέπει να πορευτούν από κοινού και έως το τέλος προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της τρόικας και των δανειστών.
Διαφορετικά το πολιτικό τους τέλος θα έρθει πιο γρήγορα και πιο έντονα.
Άρα οι πολιτικοί τακτικισμοί, τα παιχνίδια και η συνήθης ρητορική του παρελθόντος δεν έχουν μέλλον.
Όσον αφορά το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προβάλλει και ως αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών, είναι προφανές πως πρέπει να υπάρξει μια οριστική συμφωνία μεταξύ της πλειοψηφίας και του Αριστερού Ρεύματος για την φυσιογνωμία και την πολιτική πορεία του κόμματος.
Η πολυφωνία και οι αντικρουόμενες απόψεις όσο και αν παρουσιάζονται ως δημοκρατική έκφραση, δημιουργούν πλέον ορατά προβλήματα στη λειτουργία του κόμματος και ενισχύουν την καχυποψία στο εκλογικό σώμα για τις διαθέσεις, τις προθέσεις και τις τελικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράμετρος που αν μη τι άλλο συνεισφέρει σημαντικά το μερίδιο της και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να πείσει την κοινή γνώμη και συνεπώς να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.
Και μπορεί πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρούν ότι η «εθνική συνεννόηση» είναι παγίδα για να υποβαθμιστεί η εναλλακτική προοδευτική προοπτική στην χώρα, αλλά πρέπει να αναλογιστούν και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη και πρόθυμη η ελληνική κοινωνία να συναινέσει σε μια ριζοσπαστικά αριστερή κυβέρνηση.
Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων και η ασφυκτική πίεση της τρόικας (σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις - έμμεσες απειλές - του Χαρδούβελη προς τους Έλληνες πολίτες ότι η Ελλάδα θα κρατηθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια) επαναφέρουν έντονα στο προσκήνιο τα σενάρια περί της ανάγκης εθνικής συνεννόησης και αποφυγής των πρόωρων εκλογών.
Σενάρια που δεν αφορούν την πιθανότητα συνεργασίας ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλά αποτελούν μια καλή ευκαιρία, ένα «πάτημα» για τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τους βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων (περίπτωση Π. Μελά) και της Δημοκρατικής Αριστεράς να αναθεωρήσουν τις έως σήμερα απόψεις και στάση τους για την προεδρική εκλογή.
Η ρευστότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού πολιτικού συστήματος.
Και είναι τέτοιας έντασης που αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης