Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο Γκ. Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) απείλησε… και έμεινε – Από ποιούς ζήτησε να σταματήσουν τους λαϊκισμούς και τους λεονταρισμούς;

Ο Γκ. Χαρδούβελης (ΥΠΟΙΚ) απείλησε… και έμεινε – Από ποιούς ζήτησε να σταματήσουν τους λαϊκισμούς και τους λεονταρισμούς;
Ο Χαρδούβελης υπενθύμισε και πάλι ότι μπορεί να αμφισβητηθεί ακόμη και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονογένεια
Την κίνηση – ματ για την αποποίηση των ευθυνών που του καταλογίζουν έκανε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, σταματώντας την απαράδεκτη τακτική των βουλευτών της κυβέρνησης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) για όποια δυσλειτουργία εμφανίζει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο.
Σε μία μακροσκελή ανακοίνωση, ο Χαρδούβελης επί της ουσίας απείλησε τους βουλευτές να μην συνεχιστούν οι «λεονταρισμοί» και οι τακτικές για να «θολώσουν τα νερά».
Αν και δεν προσδιορίζει από πού προέρχονται οι τακτικές αυτές, ο ίδιος θέλησε να διαβεβαιώσει «τους Έλληνες ότι θα παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια», θέτοντας επί της ουσίας εκ νέου το θέμα της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Με άλλα λόγια, ο Χαρδούβελης θέτει εμμέσως το δίλημμα ότι η χώρα πρέπει να μείνει πιστή στις απαιτήσεις των δανειστών, εάν δεν θέλουμε να επανέλθει το ζήτημα του Grexit, το οποίο είχε τεθεί επί τάπητος το 2012.
Ο Χαρδούβελης έστειλε μηνύματα, σαφή και ξεκάθαρα, ζητώντας εν μέσω έντονων πολιτικών διεργασιών (εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) να μην προσπαθούν μερικοί να θολώνουν την πραγματικότητα φορτώνοντας του ακόμη και το «προπατορικό αμάρτημα».
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης γνωρίζουν τι «έχει συμβεί» (;), και στηρίζουν τον Υπουργό Οικονομικών.
Αν και ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού έχει τον τόνο μιας ειλικρινούς τοποθέτησης, ο ίδιος δεν ξεκαθαρίζει τι «έχει συμβεί»;
Τι είναι αυτό δηλαδή που ώθησε τον Υπουργό να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράλληλα να «γνωστοποιεί» στους αποδέκτες της δήλωσης ότι διαθέτει τη στήριξη του Πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης;
Ποιες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες που ώθησαν τον Υπουργό να απειλήσει του «λαϊκιστές» και αυτούς που επιδίδονται σε λεονταρισμούς να σταματήσουν, γιατί θέτουν υπό αμφισβήτηση τη συμμετοχή της Ελλάδας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».
Είναι σαφές ότι η εικόνα της κυβέρνησης από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός διακήρυττε τον Σεπτέμβριο την πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο είναι τραγική.
Από τότε η κυβέρνηση δείχνει έντονα σημάδια αποσύνθεσης, με την τρόικα να αναδεικνύει το πρόβλημα με την αναβολή του ερχομού της και της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, εξελίξεις που θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη του διαλόγου σχετικά με την μετά το μνημόνιο εποχή.

Ολόκληρη η δήλωση Χαρδούβελη

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο υπ. Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, εκτοξεύοντας κατηγορίες για λεονταρισμούς, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.
Σε μία ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση στην οποία ξεκαθαρίζει ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού, ο Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υποκύψει στους λαϊκισμούς με πρωταρχικό του στόχο να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος.
Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι αυτό.
Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση.
Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.
Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας.
Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια.
Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα.
Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης.
Ο Πρόεδρος το κατάλαβε πολύ καλά.
Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική.
Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.
Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία.
Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.
Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής.
Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε.
Ως Υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό.
Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός.
Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.
Από τη θέση του Υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.
Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας.
Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες.
Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο Πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση.
Ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.
Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης.
Με τον Πρόεδρο μιλήσαμε αρκετά. Συμμερίστηκε πάρα πολλά από αυτά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης