Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η ψήφιση του νέου μνημονίου από την παρούσα βουλή οδηγεί σε αποτυχία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας και σε πρόωρες εκλογές

Η ψήφιση του νέου μνημονίου από την παρούσα βουλή οδηγεί σε αποτυχία εκλογής προέδρου Δημοκρατίας και σε πρόωρες εκλογές
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται γενναία πολιτική λύση και οι 3-4 επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.
Στο Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου θα καταφανεί τι πραγματικά θέλουν οι Ευρωπαίοι αν και δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει  συμφωνία για την νέα χρηματοδοτική συνδρομή της Ελλάδος, είναι πιθανό η διαδικασία τελικής συμφωνίας να παραταθεί.
Αν η Ευρώπη και ειδικά η Γερμανία που έχει βαρύνουσα σημασία στις πολιτικές εξελίξεις της Ευρώπης και στην οικονομική πορεία της ευρωζώνης αποφασίσουν να υιοθετήσουν ένα σκληρό μνημόνιο τότε αυτό θα καταδείξει ότι θεωρούν τελειωμένο τον Σαμαρά και προσβλέπουν στο να δεσμεύσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αντιθέτως υιοθετηθούν ελαστικοί όροι στο νέο μνημόνιο τότε θα είναι προφανές ότι η Ευρώπη θα παρέχει ακόμη ψήφο εμπιστοσύνης στον Σαμαρά το οποίο και προφανώς θα εκμεταλλευτεί πολιτικά.
Σε λίγες εβδομάδες θα καταφανεί ποιος είναι ο σχεδιασμός της Ευρώπης, γιατί πίσω από τα ωραία άρθρα του Σαμαρά και τις απαντήσεις του Βενιζέλου αλλά και τα σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ, κρύβεται μια αμηχανία για τις πολιτικές εξελίξεις.
Η Ελλάδα πέρασε σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό θα το εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά ο Σαμαράς, όσο και αν προσπαθήσει να το υποτιμήσει ή υποβαθμίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο η μεγάλη μάχη θα δοθεί στο Eurogroup και βεβαίως επικοινωνιακά θα κριθεί τον Ιανουάριο οπότε και η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση, το νέο μνημόνιο.
Τα σενάρια που παρουσιάζονται περί πολιτικής αντεπίθεσης της κυβέρνησης να ζητήσει από την βουλή την ψήφο 180 βουλευτών για το νέο μνημόνιο, είναι τουλάχιστον έωλα.
Ποιος βουλευτής που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση θα ψηφήσει το νέο μνημόνιο για να στιγματιστεί;
Κανείς.
Ο ίδιος βουλευτής θα μπορούσε υπό όρους να ψηφίσει για νέο πρόεδρο της δημοκρατίας αλλά σίγουρα δεν θα ψήφιζε το νέο μνημόνιο.
Αν η κυβέρνηση θεωρήσει δημοψήφισμα το νέο μνημόνιο θα αποτύχει γιατί πέραν από τους 127 βουλευτές της ΝΔ και 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κανείς άλλος βουλευτής – ίσως με ελάχιστες εξαιρέσεις – δεν θα ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.
Η στρατηγική να δοθεί μάχη στην ψήφιση του νέου μνημονίου θα οδηγήσει 100% σε παταγώδη αποτυχία.
Με βάση τους συσχετισμούς δυνάμενων κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας τάσσονται, οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 13 βουλευτές των ανεξάρτητων Ελλήνων, οι 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι 10 ή μάλλον οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.
Όλοι αυτοί μαζί είναι 122 βουλευτές χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 23 ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι 100% σίγουρο ότι κάποιοι εξ αυτών θα ψηφίσουν κατά της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας.
Επικοινωνιακά για τους επόμενους 4 μήνες η κυβέρνηση θα δώσει ρελάνς δηλαδή θα έχει δυνατότητες για να τις εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάσχει και έχει έλλειμμα αξιοπιστίας ειδικά στους οικονομικούς κύκλους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ποσοστό ήταν να λάβει με όρους δημοσκοπικούς το έχει λάβει.
Χρειάζεται να αποκτήσει ερείσματα στους οικονομικούς, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους και βεβαίως να αποκτήσει ερείσματα στις αγορές.
Αν το καταφέρει η μετάβαση σε μια κεντροαριστερή κυβέρνηση θα πραγματοποιηθεί με απορροφήσιμους κραδασμούς κοινώς οι αγορές δεν θα πανικοβληθούν.
Το βασικό ερώτημα είναι νέο μνημόνιο, χωρίς ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους αλλά σημάδια σταδιακής βελτίωσης της οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση ή αναδιάρθρωση του χρέους και άλλο αναπτυξιακό μοντέλο αλλά με τεράστιο ρίσκο να υποστεί σοκ η οικονομία που πραγματεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται γενναία πολιτική λύση και οι 3-4 επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης