Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σενάρια για πρόωρες εκλογές και εντός του Ιανουαρίου - Ποια βήματα μελετά η κυβέρνηση ενόψει και της προεδρικής εκλογής

Σενάρια για πρόωρες εκλογές και εντός του Ιανουαρίου - Ποια βήματα μελετά η κυβέρνηση ενόψει και της προεδρικής εκλογής
Η τρόικα κρίνει και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση από την τρόικα προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος και την επόμενη ημέρα για την χώρα είναι στην κυριολεξία στον αέρα.
Η παράταση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και το άγνωστο της επιστροφής της συντηρούν τον αναβρασμό και το αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και επαναφέρουν στο προσκήνιο σενάρια για την επίσπευση των πρόωρων εθνικών εκλογών.
Ακόμα και εντός του Ιανουαρίου, νωρίτερα δηλαδή από την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το πρώτο σενάριο θέλει την κυβέρνηση να προλαβαίνει έστω και οριακά τους χρόνους της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να επιτυγχάνει μια συνολική συμφωνία με τους δανειστές στα τέλη του έτους ή έστω στις αρχές του 2015.
Συμφωνία που εν πολλοίς η κυβέρνηση θα επικαλεστεί για να σημάνει το τέλος του μνημονίου, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την έναρξη της προληπτικής γραμμής στήριξης που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος.
Τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση θα επιδιώξει να την φέρει άμεσα στη Βουλή και σε συνδυασμό με την προεδρική εκλογή, να την χρησιμοποιήσει για να ρίξει το τελευταίο της χαρτί.
Να θέσει δηλαδή το δίλημμα στους βουλευτές για το εάν επιθυμούν την πολιτική σταθερότητα και την πορεία προς την οικονομική ανάπτυξη (άρα να εκλέξουν τον επόμενο ΠτΔ) ή εάν επιθυμούν μια πορεία προς το άγνωστο, υπονοώντας προφανώς την άφιξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Αυτό είναι το επιθυμητό σενάριο για την κυβέρνηση, αν και έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης, αν κρίνει κανείς ότι – βάσει των σημερινών πολιτικών συσχετισμών και εφόσον δεν υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις - δεν μαζεύονται οι 180.
Εάν όμως η κυβέρνηση αποτύχει και σε αυτό το σχεδιασμό της αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τα περιθώρια καθίστανται ασφυκτικά.
Και επανέρχονται στο προσκήνιο παλιές, γνωστές ιστορίες και «συνταγές».
Δεδομένης της καθυστέρησης της αξιολόγησης από την τρόικα, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε συμφωνία με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, δηλαδή για τη γραμμή στήριξης που θα έχει η Ελλάδα μετά το τέλος του μνημονίου.
Μάλιστα, ο Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις όταν οριστικοποιηθεί η λύση για τη μεταμνημονιακή εποχή, να την φέρει στη Βουλή και να ζητήσει την έγκριση της με αυξημένη πλειοψηφία (δηλαδή με 180 βουλευτές).
Να κάνει δηλαδή ότι δεν έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2010.
Ήδη εν μέρει η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Ο Σαμαράς αναφέρει ότι «όλες οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις πρέπει να βοηθήσουν για τη μετάβαση στη μετά το μνημόνιο εποχή», ο Τσίπρας απαντά πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί προαπαιτούμενα και τετελεσμένα και ο Βενιζέλος σημειώνει ότι χωρίς πολιτική συναίνεση δεν μπορούν να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι.
Ωστόσο, είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσει.
Συνεπώς οι πρόωρες εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, με τη διεξαγωγή τους να τοποθετούνται νωρίτερα της προεδρικής εκλογής.
Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και στο πρώτο σενάριο μια και όλοι πλέον στην κυβέρνηση συνειδητοποιούν ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο πιο ασφυκτικό καθίσταται το πολιτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση, η οποία πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης