Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βενιζέλος: Στόχος της Ελλάδας η προληπτική πιστωτική γραμμή – Καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος

Βενιζέλος: Στόχος της Ελλάδας η προληπτική πιστωτική γραμμή – Καμία συζήτηση για παράταση του προγράμματος
Ο Γκ. Χαρδούβελης θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup αύριο 6 Νοεμβρίου
(upd) Δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδος, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις που παραχώρησε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
Ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για παρεξήγηση όσον αφορά την εισήγηση του προέδρου του Eurogroup, J. Dijsselbloem στην αυριανή συνεδρίαση.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και το ζήτημα ξεκαθαρίστηκε, καθώς ο Dijsselbloem δεν κάνει λόγο για παράταση του ελληνικού προγράμματος, όπως ανακοίνωσε και το υπουργείο Οικονομικών. 
Συζητάμε την επόμενη μέρα των σχέσεων μας, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, σημειώνοντας ότι στόχος της Ελλάδας είναι η προληπτική πιστωτική γραμμή. 
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας είναι το πρώτο βήμα για την μετάβαση του προγράμματος της Ελλάδας σε νέα φάση, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το PSI δεν ήταν απλά κούρεμα του χρέους, αλλά ένας μηχανισμός διαρκούς μείωσης του χρέους, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, υποστήριξε ότι η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα και η κομματικότητα υπονομεύουν τη χώρα.
Για τις τράπεζες τόνισε ότι ο μεγαλύτερος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι η ΕΚΤ.
«Ισχυρές ελληνικές τράπεζες σημαίνουν πολλά σε οικονομία, επιχειρήσεις», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Ευ. Βενιζέλου, αναφέροντας ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Eurogroup και ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του προγράμματος.
«Στο τέλος του 2014 ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και πρέπει να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση, για να είμαστε όλοι νικητές», δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν τίθεται θέμα συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος, ανυπόστατα τα σενάρια
Διαψεύδει κατηγορηματικά το υπουργείο Οικονομικών τα σενάρια που κυκλοφόρησαν και αφορούν στη συνέχιση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα.
Σε ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για λανθασμένα σενάρια, τα οποία μάλιστα προκαλούν ζημιά στον τόπο.
Μάλιστα, στην ανακοίνωση γνωστοποιείται πως υπήρξε επικοινωνία του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έγινε καμία αναφορά στην πιθανότητα συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα συζητήθηκε η φάση της Ελλάδας μετά το τρέχον πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών
Ο Υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, ο οποίος αποσαφήνισε ότι δεν έκανε καμία αναφορά για συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά αντίθετα για τη φάση μετά το τρέχον πρόγραμμα.
Όσοι, συνεπώς, οικοδομούν σενάρια σε λανθασμένη βάση, προκαλούν ζημία στον τόπο.


Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. 
H σύσκεψη θα εστιάσει στην προετοιμασία της ελληνικής πλευράς για το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς η Αθήνα καλείται να αποφασίσει από κοινού με την τρόικα, την επόμενη μέρα, μετά τη λήξη του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος στα τέλη του 2014.
Για τον λόγο αυτό, στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνει μέρος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος και θα εκπροσωπήσει την ελληνική πλευρά στο Eurogroup της Πέμπτης.
Εν συνεχεία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσει κατ' ιδίαν σύσκεψη του κ. Σαμαρά με τον κ. Βενιζέλο ενόψει του ταξιδιού στην Κύπρο και το Κάιρο, την ώρα που οι αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Λευκωσίας, έχουν θορυβήσει εντόνως την Αθήνα.
Όσον αφορά το Eurogroup και την νέα πιστωτική γραμμή, φαίνεται ότι η κυβέρνηση προωθεί την λύση να χρηματοδοτήσει με τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ την χρηματοδοτική συνδρομή.
Ωστόσο γεννώνται δύο ερωτήματα.
1)Μπορεί να μιλάμε για το τέλος του μνημονίου ότι στην νέα πιστωτική γραμμή θα συμμετέχουν κεφάλαια που προέρχονται από το μνημόνιο;
2)Είναι λογικό το ΤΧΣ να παραμείνει χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας;

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα κρίνουν τη συνέχιση ή όχι του προγράμματος στήριξης

Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup, το οποίο θα περιοριστεί στη συζήτηση για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.
Αυτό αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, οι οποίες επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η συνέχιση ή μη του προγράμματος στήριξης από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης, τον EFSF, θα εξαρτηθεί από το βαθμό πρόσβασης της Ελλάδος στις διεθνείς αγορές.
Με άλλα λόγια, τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα θα καθορίσουν το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της μέσω των διεθνών αγορών, ή αν τελικά χρειαστεί παράταση του προγράμματος στήριξης.
Άλλωστε, ο ίδιος ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Pierre Moscovici δήλωσε χτες ότι οι τελικές αποφάσεις για την ελληνική οικονομία θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.
Η πρώτη συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης 6 Νοεμβρίου και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου», είχε δηλώσει ο Moscovici.
Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, και πολύ περισσότερο το Υπ. Οικονομικών, συμπληρώνει το σχέδιο για την παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει έδαφος μεταξύ των εταίρων.
Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, με αυτή την προληπτική στήριξη και την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματαγορές καθώς θα βελτιωθεί η βαθμολογία των οίκων αξιολόγησης και ως εκ τούτου θα μειωθούν τα spread.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, με την λύση προληπτική γραμμή στήριξης, "η Ελλάδα απελευθερώνεται, τυπικά τουλάχιστον, από τον έλεγχο της τρόικας ως προς την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος" κάτι που όμως "προβληματίζει έντονα το Βερολίνο" στους κόλπους του οποίου επικρατεί η άποψη ότι χωρίς την έξωθεν πίεση δεν πρόκειται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την Προληπτική Γραμμή προβλέπει:
1.Πρόγραμμα στήριξης για 1 χρόνο με τουλάχιστον δύο εξαμηνιαίους ελέγχους.
2.Χρηματοδότηση κυρίως από το αποθεματικό των 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τις εκκρεμείς επιστροφές κερδών συνολικού ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.
3.Δέσμευση της ελληνικής πλευράς να συνεχίσει τη δημοσιονομική πειθαρχία, την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης