Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διάσταση απόψεων σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις πρόωρες εκλογές με αφορμή τον ΠτΔ - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

Διάσταση απόψεων σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ για τις πρόωρες εκλογές με αφορμή τον ΠτΔ - Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση
Μεταξύ άλλων έρχονται στο προσκήνιο και σενάρια ανασχηματισμού
Αν και η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία θεωρείται ως μήνυμα συνοχής και ενότητας που βάζει τέλος στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών και διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Την ώρα που η ΝΔ διαμηνύει ότι είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη ημέρα και στη διεύρυνση των δυνάμεων της (κάτι που επιβεβαιώθηκε χθες με την επιστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη), τα τελευταία 24ωρα φουντώνουν τα σενάρια περί μίνι ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Ανασχηματισμός, στο επίκεντρο του οποίου φέρονται να βρίσκονται γαλάζια στελέχη (Αργύρης Ντινόπουλος, Σοφία Βούλτεψη), τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού.
Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν τα σενάρια αυτά θα πρόκειται αναμφίβολα για μια «πολιτική ήττα» του πρωθυπουργού, μια και θα έρθει σε λιγότερο από πέντε μήνες από τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.
Πολιτική ήττα που σε κάθε περίπτωση θα προκαλέσει με τη σειρά της δυσαρέσκειες, αν όχι διχόνοιες στο εσωτερικό της ΝΔ σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο, όπου το κόμμα προσπαθεί να επανασυσπειρωθεί.
Την ίδια στιγμή, το σκηνικό στο ΠΑΣΟΚ είναι χαώδες, ανεξέλεγκτο.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι ενδεικτικά της έντασης και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική αλλά και στο πρόσωπο του ίδιου του προέδρου.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πραγματικά δυσχερή θέση.
Όχι μόνο ως χωριστές πολιτικές οντότητες αλλά και ως συγκυβέρνηση.
Το επιβεβαίωσε άλλωστε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος υποστήριξε πως οι πρόωρες εκλογές έρχονται γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να μαζέψει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την προεδρική εκλογή.
Θέση που αν μη τι άλλο είναι διαμετρικά αντίθετη από την άποψη και την αισιοδοξία που εκφράζουν όχι μόνο συνάδελφοι του υπουργοί αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη περιπέτεια τις εκλογές.
Η κυβέρνηση έχει ποντάρει στην ψήφο εμπιστοσύνης για να κερδίσει χρόνο, για να σταματήσει έστω και προσωρινά την πολιτική αβεβαιότητα και την εκλογολογία, για να αλλάξει την πολιτική της και να πείσει - όσο αυτό είναι δυνατόν - τους πολίτες ότι τα χειρότερα πέρασαν και ότι έρχονται καλύτερες ημέρες.
Είναι προφανές όμως ότι για όλα αυτά η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει ούτε τους ίδιους τους βουλευτής της.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης