Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κρίσιμο συνέδριο για την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ υπό βαρύ κλίμα - Όχι στον ΠτΔ, ναι στο ΣΥΡΙΖΑ και σε… εκλογές

tags :
Κρίσιμο συνέδριο για την επόμενη ημέρα της ΔΗΜΑΡ υπό βαρύ κλίμα - Όχι στον ΠτΔ, ναι στο ΣΥΡΙΖΑ και σε… εκλογές
Ξεκαθαρίζει την πολιτική της γραμμή και πορεία
Οριστικές αποφάσεις για την πορεία και το μέλλον του κόμματος αναμένεται να λάβει το 3ο Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 5 Οκτωβρίου.
Η ΔΗΜΑΡ, τέσσερα χρόνια από την αποχώρηση της από το Συνασπισμό, διάγει την πιο δύσκολη πολιτικά στιγμή της.
Το ταπεινωτικό 1,2% που έλαβε στις Ευρωεκλογές αλλά και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρουν τη ΔΗΜΑΡ να κινείται ακόμα και κάτω του 1% είναι ενδεικτικά της «κατρακύλας» του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου.
Από τις εκλογές του 2012 έως σήμερα η ΔΗΜΑΡ μετρά 7 απώλειες βουλευτών (είχαν εκλεγεί 17 και σήμερα αριθμεί 10) ενώ η πρόσφατη αποχώρηση της μεταρρυθμιστικής τάσης του πρώην γραμματέα του κόμματος, Σπύρου Λυκούδη ήρθε να επιβεβαιώσει τα διαλυτικά φαινόμενα εντός του κόμματος.
Το βαρύ κλίμα όμως στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ παραμένει.
Όχι μόνο διότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων απωλειών.
Αλλά γιατί αναμένεται να ασκηθεί σκληρή κριτική στον πρόεδρο Φώτη Κουβέλη για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις του.
Όπως για παράδειγμα από τον Γ. Πανούση, ο οποίος έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ ότι δεν έχει πολιτικό σχέδιο, ενώ παράλληλα του έχει ασκήσει κριτική τόσο για τη στάση του απέναντι στο ζήτημα του ΠτΔ όσο και για την πρόθεση του να ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.
Παρόλο αυτά και παρά το ότι η ΔΗΜΑΡ κινείται στο 1%, το γεγονός ότι διαθέτει 10 βουλευτές, την καθιστά έναν ιδιαίτερα σημαντικό «παίκτη» στο σημερινό ρευστό πολιτικό σκηνικό που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, ιδιαίτερα ενόψει της προεδρικής εκλογής.
Διότι τα ερωτήματα που τίθενται είναι τι ακριβώς θα πράξει η ΔΗΜΑΡ για την εκλογή του ΠτΔ, δεδομένου ότι είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Εξίσου ασαφές είναι και τι είδους πολιτικές συμμαχίες θα επιδιώξει.
Θα κινηθεί προς το ΣΥΡΙΖΑ ή θα αναζητήσει την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, συμπορευόμενη με το ΠΑΣΟΚ.
Ήδη 4 με 5 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν προαναγγείλει ότι επιθυμούν με κάθε τρόπο να ρίξουν την κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν οποιοδήποτε πρόσωπο και αν προταθεί για ΠτΔ.
Κατεύθυνση, την οποία αναμένεται να εισηγηθεί και ο Φώτης Κουβέλης.
Δηλαδή ο κ.Κουβέλης φέρεται να εισηγείται στη ΔΗΜΑΡ να  αποφασίσει τη μη παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης με αφορμή την προεδρική εκλογή
Άλλωστε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει σκιαγραφήσει τις προθέσεις του, τονίζοντας ότι «οι εκλογές δεν πρέπει να αφορίζονται» και ότι αυτές μπορούν να είναι «μια σωτήρια διαδικασία για την κοινωνία» που μετρά 1,5 εκατομμύρια άνεργους.
Παράλληλα, αν και έχει διαμηνύσει ότι η ΔΗΜΑΡ θα διατηρήσει την οργανωτική και πολιτική της αυτοτέλεια, αναμένεται να ταχθεί υπέρ μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας χωρίς συντηρητικές πολιτικές και χωρίς τη ΝΔ, επιβεβαιώνοντας έτσι τα σενάρια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως έχει αναφέρει, μπορεί να είναι μέλος μιας προοδευτικής διακυβέρνησης υπό την προϋπόθεση ότι θα μεταβάλλει τη στάση του.
Σε κάθε περίπτωση το Συνέδριο της ΔΗΜΑΡ αναμένεται να ξεκαθαρίσει την πολιτική γραμμή και πορεία του κόμματος στο άμεσο μέλλον.
Άλλωστε στην ασάφεια και στην απουσία ενός πολιτικού σχεδίου έχει αποδοθεί μεγάλο μέρος της ευθύνης για την εκλογική κατάρρευση του κόμματος.
Μένει να φανεί τι μπορεί να αποφέρει για τη ΔΗΜΑΡ και το μέλλον της η αποσαφήνιση των πολιτικών της προθέσεων.
 
Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης